Alçak ruhlu olanlar para arar, yüksek ruhlu olanlar ise saadet arar. ostrovski
Tayyar YILDIRIM
Tayyar YILDIRIM

Hani Dürüstlük İyi Bir Şeydi Baba

Yorum

Hani Dürüstlük İyi Bir Şeydi Baba

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

3615

Okunma

Hani Dürüstlük İyi Bir Şeydi Baba

Babacığım!

Aklımın dünyaya erdiği ilk günden itibaren; “doğruluğun, dürüstlüğün, helal kazancın, yardımlaşmanın, büyüklere saygının, küçüklere sevginin güzel hasletler” olduğunu söyledin durdun bana.

Hep şöyle derdin:

“Bak oğlum!

Yanlış yapma.

Yanlış yapar da, bundan dolayı kapıma şikâyetçi olarak bir tek kimse gelir ise, bil ki affetmem, gereğini yaparım.

Öğretmenlerinden şikâyet gelmesin.

Komşulardan şikâyet gelmesin.

Yarın bir işe girdiğin zaman, ustandan, patronundan şikâyet gelmesin.

Memur olursan eğer bir devlet dairesinde, amirinden şikâyet gelmesin.

Yok, sen amir olursan, Hak ve adaleti gözet ki memurundan şikâyet gelmesin.

Bir esnaf olursan, terazin doğru tartsın. Müşterinden şikâyet gelmesin.

Gelecekte bir gün; Allah’ın emri; kısmetini bulup, evlenip, bir yuva kuracaksın. Sakın ola ki, eşinden şikâyet gelmesin.

Allah nasip etsin, çocukların olacak. Onlarla gereği kadar ilgilen ki, onlardan da şikâyet gelmesin.

Hele dürüstlükten, hiç taviz verme.

Hak ederek kazanmadığın hiçbir şeyi kabul etme. Bugün kabul ettiğin küçücük bir hediye, yarın başına büyük işler açabilir.

Teker, çığırından bir çıkarsa eğer, tekrar yerine girmesi çok zor olur.

Bu dediklerime riayet eder de, kendine böyle bir yol çizersen, hem bu dünyada, hem de ebedi dünyada huzur bulursun.”

Evet baba!

Sen hep böyle diyordun bana.

Zaten çok büyüktün gözümde ama bunları söyledikçe daha da büyüyordun.

Fakat baba!

Ya senin söylediklerinde bir yanlışlık var, ya da şimdi yapılanlarda…

Bakıyorum, devletimizi yönetmeye talip olanlar, almışlar ellerine birer dosya, çıkıyorlar televizyonlara;

“Buna dosya derler.”

“En büyük dosya benim dosya” diyerek büyük sükse(!) yapıyorlar.

“Dosya da ne ki oğul?”dediğini duyar gibiyim baba.

“Dosya”, senin beni öğütlediğin minval üzere hareket etmeyenlerin hayat hikâyesidir

Senin anlayacağın baba,

Herkesin bir dosyası var.

Ben mahcubum(!) baba.

Bunlar çok büyük insanlar baba

Bunlar yalan mı söyleyecekler baba?

Bunlar yanlış mı yapacaklar?

Bak hepsinin birer, ikişer; bazen de onar, on beşer dosyası var.

Neden benim de bir dosyam yok ki baba?

Bu büyük(!) insanlar yalan söyleyecekler de, sen; dağın başında, üç evlek tarlayı eşek çiftiyle sürüp, sekiz çocuğu besleyip, büyütüp, evlendirip, sadece bir tanesini okutabilen, (dışardan) ilkokul mezunu, 71 yaşında bir adam, sen mi doğru söyleyeceksin?

Söyler misin baba?

Sen böyle davrandın da, çok mu huzur buldun dünyada?

Ne zaman “gün yüzü” gördün baba?

Hem ömrün boyunca; “meteliğe kurşun atacaksın”, hem de “sakın ola ki oğlum! Kimsenin malında, mülkünde gözün olmasın. Hakkın olmayan hiçbir şeye dönüp bakmayasın” diyerek, nasihatte bulunacaksın.

Sen ne büyük adamsın be baba!


Tayyar YILDIRIM

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Hani dürüstlük iyi bir şeydi baba Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Hani dürüstlük iyi bir şeydi baba yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Hani Dürüstlük İyi Bir Şeydi Baba yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
CuMaLi_EFE
CuMaLi_EFE, @cumali-efe
22.6.2009 22:46:47
Zaten hep dürüstler çekmemişmidir derdi tasayı
üç kağıtçılar hep kurtarmıştır paçayı
vel hasıl bu dünya gelir geçer
bide bunun öteki dünyası var
orda görür üç kağıtçılar anyayı konyayı

çok güzeldi kutlarım.
Göktürkmen
Göktürkmen, @gokturkmen
22.6.2009 19:25:20
10 puan verdi
Büyüklük görceli kavram malumunuz. Bazen gramlar, tonlardan ağır çekebiliyor.

Babanız doğru söylemiş.... Birtengri uzun ömürler versin.

Yazınızı severek okudum. Başarılar dilerim.

Göktürkmen tarafından 6/22/2009 7:25:55 PM zamanında düzenlenmiştir.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL