Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
s.eyyubi
s.eyyubi

Pencere

Yorum

Pencere

( 4 kişi )

1

Yorum

8

Beğeni

5,0

Puan

63

Okunma

Pencere

Sonbaharda biraz karamsar oluyorum. İnsan sabah gülerek uyanmıyor elbet, hele mevsim sonbahar ise sabah ağzımda pas tadı ile uyanıyorum. Penceremi açıyorum, yamacına sisler inmiş, zirvesine güneşin ilk sarısı çalınmış dağlara karşı soluduğum temiz hava bana iyi geliyor. Her sabah, doğuya bakan penceremi ardına kadar açar, bir huzme güneş ışığında dans eden tozları seyrederim. Sonbaharın güz kızılı, yazın hazan sarısı, baharın acımsı bezelye yeşili, kışın beyazı her mevsim apayrı renk tonları ile odama uğrar. Belediye otobüsünün her sabah aynı durağa uğraması gibi bir şey bu, mevsimler de o şekilde pencereme gelir ve gider. Ömrüm böyle mevsimleri sayarak akıp gider.

Yıllar önce üç akasya fidanı diktim binanın önüne. Bu fidanlardan birincisi çok şanslıydı. nakliyat firması kapısına denk geldi, sulayıp, hayvanlardan koruyorlardı, yaz boyunca pembe çiçekler açıyordu. İkincisi emlakçının kapısına denk geldi, su vermediler kurudu. Her yıl onun yerine yenisini diktim. Bu yıl yine değiştirdim, bütün çabama rağmen bu fidan da kurudu. Üçüncü akasya fidanını kaç defa kamyon ezdi. Onun hizasında tüpçü dükkânı var. Tüp kamyonları yanaşırken fidana kırıyorlardı. Dikildiği günden beri kamyonların hışmına uğramıştır. Her defasında beni çok üzmüştür. Yere serilmiş fidanı kaldırır yanına kazık çakardım. Soyulan kabuğuna çamur koyar, naylonla bağlardım. Bir akşam fidanı kırılmış, yaprakları içinde serili buldum. Kış boyunca onun boş yerine bakıp üzülürdüm. Ondan tamamen ümidi kesmiştim. İlkbaharda o fidanın yerinde bir filiz beliriverdi. Bu dal hızla boy attı. Su verilmediği halde büyüdü. Bu sabah dallarında serçeler kavga ediyordu. Sabah serçelerin kavgasına uyandım. Pencerede epey onları izledim.

İlk işim pencereyi açıp Ağrı Dağı’na bakmak oluyor. Bakışlarım, şehrin ekşimiş yeşil tonlarıyla bezenmiş mahallelerinin, bahçelerinin üzerinden başlayıp, ta dağın artarda yükselen mor yamaçlarına varana dek yükseldi, peşinden en yukarıda, üşümüş beyaz zirveyi bulutların arasında arayıp buldu. Bu sabah dağın eteklerine sonbahar sisi çökmüş, yeni yağan kar toz gibi aşağılara doğru hafifçe serpilmiş. Doğudan günün ilk sarısı çalınıyor. Dağın rengi habire değişiyor. Ressam her an durmadan eserinin renk tonlarını değiştiriyor. O dakikada birine gel dağın renklerine bak desem o gelinceye kadar belki rengin sarısına biraz daha beyaz çalınacak dolayısıyla iş işten geçmiş olacak. Dağın ovaya bakan yamaçlarında aşağıya doğru akan siyah kayalıkların rengi, yanmış birer nehir gibi aşağıya sarkıyor. Sararan otlar siyah kayalıkları yer yer kapatıp saklıyor.
Mustafa Alagöz

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (4)

5.0

100% (4)

Pencere Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Pencere yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Pencere yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
CEMRE_YMN
CEMRE_YMN , @cemre-ymn
7.12.2025 15:07:11
5 puan verdi
Harika bir gözlem gücü ve akıcı bir dil! Sonbaharın melankolisini pencereden süzülen mevsimlerin döngüsüne bağlayan çok içten ve şiirsel bir yazı olmuş. Tebrikler!
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL