1
Yorum
3
Beğeni
5,0
Puan
171
Okunma

Çevrenizde görüyorsunuz, herkes aynı şeyi yapıyor. Kendilerinde yoksa bile, evlenecekleri zaman buluyorlar sağdan soldan cafcaflı son model bir araba, yazdırıyorlar çiçekçiye, yapıştırıyorlar plakaya ve cama. "Mutluyuz"
Öyle mi acaba? Düğündür, yeni bir yuvanın temelleri atılmış. Mutlu olunması elbette en doğal olanı. Ya sonrası? Cicim ayları bitince maskeler de düşüyor. Minnacık meselelerden tartışmalar büyüyor, bir böyle, iki böyle sabrediyor kadın ve diyor ki adama, "Madem mutlu değiliz, o halde boşanalım." Sen misin boşanalım diyen. Adam alıyor eline bıçağı veya silahı, taaakkk, taaakkk saydırıyor kadına. Biri mezara, diğeri hapse giriyor. Değer mi kardeşim? Canını sen mi verdin kadının? Hani mutluydunuz? Tersi de oluyor. Canına tak ediyor kadının, psikolojisi bozuluyor, ya kocasını öldürüyor, ya da intihar ediyor. Birbirlerini tanımadan, huylarını bilmeden, evliliğin ciddiyetini ve sorumluluklarını kavrayamadan yapılan evlilikler, ufacık bir tartışmada büyüyen kavgaların sonu tam bir aile faciası oluyor maalesef.
Madem mutlu değilsiniz, iki medeni insan gibi boşanırsınız. Ama öyle olmuyor. Adam, boşanmayı namussuzluk olarak görüyor. Kadın sabrediyor, çünkü baba evine dönemiyor. Dönse de belâlı, psikopat kocası peşine düşüyor. Barışalım, eve dön diyor. Hayır diyor kadın. Adam da kadını acımasızca öldürüyor. Soruyorlar bu caniye: "Eşinizi neden öldürdünüz? Alçak, namussuz adam cevap veriyor: "Namus davası."
Evlenirken hastalık raporu alınıyor, kan tahlilleri filan. O da evlenme dosyasının içine konuluyor, bakılmıyor bile. Alınması gereken asıl rapor alınmıyor. Bence psikiyatri raporunun da alınması zorunlu olmalıdır. Çiftlerin akıl sağlıkları yerinde mi? Evliliğe ruhen hazırlar mı? Çocuk büyütebilirler mi? Evlilik sorumluluğunu taşıyacak kapasitedeler mi? Bu konularda taraflara testler uygulanmalı ve varsa olumsuz bir durum, taraflara söylenmelidir. Evliliklere bu durumda izin verilmemelidir. Derhal tedavilerinin yapılması sağlanmalıdır. Ruhen hasta olan bireyler çocuklarına da kötü örnek oluyorlar ve hastalıklı insanlar çoğalıyor, bunun bedelini de toplum ödüyor.
Evilikte aile facialarının önlenmesi, insanların bilgilendirilmesi amacıyla bence lise son sınıflarda evlilikte kadın ve erkeğin sorumlulukları, ruh sağlığı ve çocuk yetiştirilmesiyle ilgili dersler işlenmeli, evlilik ile ilgili kurslar yaygınlaştırılmalıdır.
Vecdi Murat SOYDAN
5.0
100% (4)