Gün geldi ağladığım günlere ağladım. hz. ebubekir
kerimozbekler
kerimozbekler

KİTAP TANITIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?

Yorum

KİTAP TANITIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?

0

Yorum

2

Beğeni

0,0

Puan

211

Okunma

KİTAP TANITIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?

KİTAP TANITIRKEN VEYA ELEŞTİRİRKEN HANGİ KONULARA DİKKAT EDİLMELİDİR ?

KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR-EDEBİYATÇI

Kitap tanıtımı veya eleştirisi bir eserin içeriğini, anlatım tarzını ve yazarın amacını değerlendirerek okuyucuya rehberlik etmeyi amaçlayan yazılı yorumlardır.

Edebiyat eleştirmenleri ve akademisyenler, kapsamlı bir kitap eleştirisi yaparken aşağıdaki soruların sorulmasının önemine dikkat çekmektedirler.

-Yazar ne anlatmak istiyor?
-Ana tema nedir?
-Yazar bu temayı başarılı bir şekilde aktarabiliyor mu?
-Kitabın hedef kitlesi kim?
-Bu eser hangi yaş grubuna, ilgi alanına veya toplumsal kesime hitap ediyor?
-Anlatım dili ve üslup nasıl?
-Dil akıcı mı?
-Anlatım sade mi, yoksa karmaşık mı?
-Kurguda tutarlılık var mı?
-Olaylar mantıklı bir sırayla mı ilerliyor?
-Karakterler gelişim gösteriyor mu?
-Kitap özgün mü?
-Benzer temalarda yazılmış diğer eserlerden farkı ne?
-Yazarın bakış açısı nedir?
-Olaylara kimin gözünden bakılıyor?
-Bu bakış açısı metni nasıl etkiliyor?
-Kitap ne tür duygular uyandırıyor?
-Heyecan, merak, empati gibi duygular eserde ne düzeyde hissediliyor?
-Edebi değeri var mı?
-Kitap sadece popüler mi, yoksa sanatsal açıdan da güçlü mü?

Gerçi bir eseri tanıtırken bu kadar açıklamayı yapmak bazen çok uzun bir yazıyı da gerektirir, ayrıca kitap tanıtan yazarın çok geniş bir vizyona sahip olmasını da gerektirir. Bugün bu konuların hepsini göz önüne alacak bir eleştirmeni bulmak imkansızdır, kitabın tirajını etkileyecek bir gazetede veya yayın organı bulmakta meseledir. Her kitap içinde bu kadar yazı yazılamaz, her gün 1 yazı yazılsa ve yayınlansa bir yılda bu 365 kitap eder ki bir eleştirmenin veya kitap tanıtımcısının bu kadar kitabı 365 günde okuması ve yazması da mümkün değildir. Gazete sütunları da bu tür yazılara gördüğüm kadarı ile haftada bir defa yer vermektedir, bence kitabı tanıtırken veya eleştirirken yazarın ne anlatmak istediği önemlidir. Okuyucu, kitap tanıtımı veya eleştirisinde bu konuyu göz önünde bulundurur. Bir de tanıtım ve eleştiriden ziyade kitabın okuyusunun birbirine tavsiyesi bana göre daha ön plandadır, ben bu güne kadar kitap tanıtıcısı veya eleştirmenin yazısına istinaden kitap alana çok rastlamadım ama kitabı tavsiye eden okuyucunun tavsiyesine değer veren çok kitapseverlerle karşılaştım.

Paylaş:
2 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kitap tanıtırken nelere dikkat edilmelidir ? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kitap tanıtırken nelere dikkat edilmelidir ? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KİTAP TANITIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL