Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
Fehmi Tazegül
Fehmi Tazegül

BAŞAK SAYAN.

Yorum

BAŞAK SAYAN.

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

287

Okunma

BAŞAK SAYAN.

BAŞAK SAYAN.

BAŞAK SAYAN KİMDİR?
Başak Sayan 17 haziran 1977 günü Ankara’da Gülhane askeri hastanesinde dünyaya gelmiştir. Asker olan babası Sözer Sayan ile Almanca öğretmeni olan annesi Latife Sayan’ın ilk çocuklarıdır. Kendinden üç yaş küçük olan kardeşi Ozan’ın ardından 12 yıl sonra ikiz olan diğer kardeşleri Anıl ile Çağrı dünyaya gelmiştir.
Annesi Latife hanım 16 yaşına kadar Almanya’da büyümüş ardından Türkiye’ye dönmüştür. Hem annesi hem babası üniversite eğitimi için Ankara’ ya gelmiş, evlenerek buraya yerleşmişlerdir. Babasının asker olmasından dolayı Başak’ın çocukluğu askeri lojmanlarda geçmiş, disiplinin en hakikisinden nasibini almıştır. Babası askerliğin ardından mütahitlik yapmaya başlamış, yaklaşık on beş yıldır bu alanda çalışmaktadır. Annesi ise öğretmenliğin ardından Ankara milli eğitim müdür yardımcılığı görevini sürdürmektedir.
Küçük yaştan itibaren oyuncu ve yazar olma hayalleri kuran Başak, okuduğu okulların tiyatro kollarında aktif olarak çalışmış, öyküler yazarak kendini ifade etmeye çalışmış, bunun yanı sırada ilkokul ve ortaokulda basketbolla ilgilenmiştir.
1995 yılının bir mart sabahında İstanbul’a gelen Başak’ın hayatı bu tarihten itibaren değişmiştir. Üniversitede iktisat eğitimi alırken biraz para kazanabilmek için televizyonda iş bulmaya karar vermiş ve bunu o sıralar star tv’de çalışan bir tanıdığına söylemiştir. Aldığı yanıt onun hırslı kişiliğini ön plana çıkarmasına sebep olur. Gidip kendini tanıttıktan ve iş başvurusu yaptıktan bir gün sonra star tv’de çalışmaya başlar. Ardından başka kanallarda kadın ve müzik programları hazırlayıp sunmaya başlamıştır. Aynı yıllarda reklam oyunculuğu da yapmaktadır. Aynı tarihlerde bir televizyon filminde rol aldıktan sonra dönemin ses getiren dizilerinden Fırat’da oynamaya başlamıştır.
Birkaç yıllık bir aranın ardından 2000’de yapmak istediği tek işin oyunculuk olduğuna karar verdikten sonra televizyon dizilerine ağırlık vermiş ve bugüne dek çok sayıda ses getiren televizyon dizisinde rol almıştır. 2004 yılında rol aldığı Gurbet Kadını adlı diziyle daha geniş kitleler tarafından tanınmış, 2006 yılında rol aldığı Geniş Zamanlar ve Yaprak Dökümü adlı dizilerle bu ivmeyi yukarı taşımıştır.
Çocukluğundan beri öyküler yazan Başak’ın en büyük hayali sinemadır. Kendi yazdığı öyküleri beyaz perde de görmek isteyen oyuncu bu konuda çok emek harcayıp epey yol kat etmiş, önümüzdeki kış çekimlerine başlanacak bir sinema filminin öyküsünü yazmıştır. Sinemanın insanlara bir şeyler anlatması, bir mesajı olması gerektiğini düşünen Başak’ın yazdığı öykülerde hayatı sorgulayan, gerçekliğin ne olduğu üzerine insanı düşündüren öykülerdir.
2010 yılı kendisini yazı alanında da öne çıkardığı yıl olmuştur. Haziran ayında ilk kitabı olan “ Aşk ve Baştan Çıkarma Üzerine ” adlı kitabını çıkarmış, hemen ardından ise Akşam Gazetesinde köşe yazarlığına başlamıştır.
Uzun yıllar doğu felsefelerini inceleyip bu konu üzerinde araştırmalar yapan oyuncunun dini anlayışı da çok daha evrensel boyutlardadır.
Günlük hayatında sporun yeri çok önemli olan Başak haftanın 3-4 günü düzenli olarak spor yapmaktadır. 2004 yılından beri astroloji ve astronomi eğitimi de alan oyuncunun hermetik felsefenin özü olan ”yukarıda ne varsa aşağıda da o vardır” sözünü benimseyerek olaylara yaklaştığını söyleyebiliriz.
Meslek yaşamında en küçük ayrıntı bile çok önemlidir. Yazdığı öykülerin ya da çalıştığı senaryoların her bir sözünü istediği etkiye ulaşana kadar defalarca gözden geçirerek çalışır. Sonunda belki sadece Başak’ın anlayabildiği ama izleyenlerin hissettiği bir şey çıkar ortaya. Yalın bir gerçeklik duygusu. Demir gibi bir disiplinle çalışarak yaşayan oyuncu ve yazarla ilgili en yaygın bilinen şey, oynadığı tüm karakterleri gerçeklik duygusuyla harmanlayarak sunuyor olmasıdır.
Hayallerine giden yolda daha uzun süre kendinden ve yaptığı işlerden bahsettirecek olan Başak’ın kendi deyimiyle savaşı biteceğe benzemiyor. Halen İstanbul’da yaşamını sürdüren oyuncu gelecek yıllar yurt dışında bulunmaya hazırlanmaktadır.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Başak sayan. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Başak sayan. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BAŞAK SAYAN. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL