Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
M.Talat Uzunyaylalı
M.Talat Uzunyaylalı

İki Evin Var!

Yorum

İki Evin Var!

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

596

Okunma

İki Evin Var!

Dünya ile ahret iki evdir; her insanın ilk evi dünyadır son evi de ahiret.
Şu an sonu yokluk olan dünya evindeyiz, dünyayı görüyor ve onda yaşıyoruz.
Fakat ebedi kalacağımız ahreti göremiyoruz. Ahreti niçin göremiyoruz?
Görüyoruz aslında, fakat farkında değiliz. Çünkü kendimizi yeterince tanımıyoruz.
Ahret, insanla beraberdir. Şöyle ki:
İnsan ruh ve bedenden ibaret bir varlıktır.
Canı, aklı, anlayışı ve dini, ahrete aittir, bedeni ise toprağındır.
Canın istekleri farklıdır, tenin istekleri farklı.
Ten, dünyayı isterken, ruh ahreti ister; çünkü ten dünyaya ait, ruh ise ahrete.
Her iki âlem insanda tevhit kılınmıştır; insan her iki âlemi de varlığında taşır.
Tende her varlık aslını arar, onunla meşgul olur.
Ölüm gelip çattığında can hemen ahret evine, arşa çıkarken, ten de aslına koşar, mezara gömülür ve toprağa karışır.
“Her şey aslına döner.”
Gökler, ahreti simgeler, yeryüzü vücutları.
Gökler, ruhani varlıkların, yeryüzü cismani varlıkların mekânıdır.
Ruhaniler gökyüzündeyken nefsin adamları da yeryüzündedir.
Gökyüzü meleklerle yerin altı ve üstü ise şeytanlarla dolu.
Her çeşit rahmet ve nimet gökten inmekte, ne kadar sıkıntı varsa, yerden bitmekte.
Vücut yeryüzü, can gökler…
Yedi kat gök cansa, yedi kat yer de ten.
Her türlü iyilik ve hüner candan çıkıp tene gelir, her türlü kötülük ve günah da tenden doğup canı karartır.
Canın istedikleri cennetle, tenin istedikleri cehennemle uygunluk gösterir.
Vücut kafese benzer; ahrete ait can, kafesteki kuştur; can, ten kafesinden kurtulup bir an önce ebedilik ülkesine, ahrete, gitmek ister.
Hepimiz kendimizden biliyoruz; canımız bir yerde karar kılmaz, daima bir yerlere gitmek ister, işte bu canın sılayı, ahreti özlemesidir.
Fizik varlığı şimdiden toprak bilmeli, cana, canan olmaya bakmalıdır; çünkü insan odur. (M.Talât Uzunyaylalı)

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İki evin var! Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İki evin var! yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
İki Evin Var! yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL