Ödünç alınan son kuruşla ödenen ilk kuruş arasında tabii muazzam bir fark vardır. goethe
Fehmi Tazegül
Fehmi Tazegül

ALİ FUAT CEBESOY.

Yorum

ALİ FUAT CEBESOY.

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

533

Okunma

ALİ FUAT CEBESOY.

ALİ FUAT CEBESOY
Ali Fuat Cebesoy Türk asker ve siyaset adamı olup 23 Eylül 1882 yılında İstanbul Üsküdar da dünyaya gelmiş olup hayatını ise 10 Ocak 1968 yılında kaybetmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı olarak Mustafa Kemal Atatürk ün Harp Okulundan sınıf arkadaşı olmaktadır.

Ali Fuat Cebesoy Türkiye işgali sırasında İzmit’ten Ankara ya ilerlemekte olan İngiliz birliklerine ateş açma emrini vermiştir. Bu emir sonrasında ise Kurtuluş Savaşını fiilen başlatan komutan olmuştur. Ali Fuat Cebesoy savaş süresinde çok önemli görevler aldı ve Moskova Büyükelçiliği görevini oldukça başarılı bir şekilde yürüttü. Türkiye’nin kuzeydoğu sınırlarını belirlemek adına Moskova Antlaşması’nı imzalamıştır. Savaş sonrası siyasi yaşamına başladı ve Türkiye’nin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurucularından birisi oldu ve sonrasında İzmir suikastı sanığı olarak Orgeneral rütbesi adı altında İstiklal Mahkemelerinde yargılanmıştır.

Cebesoy 1939 yılından sırasında siyasete dönerek TBMM başkanlığı, Bayındırlık bakanlığı görevini üstlendi. 1948 yılından sonra ise siyasete Demokrat Parti’de devam etmiştir.27 Mayıs Darbesinden sonra Yassı ada Mahkemeleri’nde yargılandı.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Ali fuat cebesoy. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Ali fuat cebesoy. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ALİ FUAT CEBESOY. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Alp Aldatmaz
Alp Aldatmaz, @alpaldatmaz
26.7.2018 22:18:58
Nazim Hikmet'in de dayisi idi kendileri.
Çok Bilmiş
Çok Bilmiş, @cok-bilmis
26.7.2018 20:52:32
...

cokbilmis tarafından 7/27/2018 7:18:41 PM zamanında düzenlenmiştir.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL