Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
Seyit Hamoğlu
Seyit Hamoğlu

Basmalık Yada Bir Galak Tezek

Yorum

Basmalık Yada Bir Galak Tezek

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

2734

Okunma

Basmalık Yada Bir Galak Tezek

Basmalık Yada Bir Galak Tezek

Basmalık,

İstopun, güreşin, ip atlamanın, tek kale maçların, söbenin, saklambaçın, hotak’ın hasılı çocukluğumuzun geçtiği sonradan “belleme” ile “tezek” olup kış günlerinin vaz geçilmezi platformdan bahsedeceğim.

İşin orijini “ahır görmekle” başlardı. Hemen her evin önünde yarı bahçeyi kaplayan bir alan bu platformun vazgeçilmez merkeziydi. Hayvan barınaklarının günde en az iki kez tahliyesiyle bütün bir kışın toplama alanları.

Başka yer yokmuş gibi bazen kahvaltı sinileri bazen de köyümün beş çay dedikoduları buralarda şekillenirdi. Şimdilerin kuru bayat sanal paylaşımlarına nispet.

Çocukluğunuzun gündüzlerinin çoğunluğu burada geçerdi. Tüm oyunlar,tüm kavgalar, tüm ağıtlar burdaydı. Kale taşları buraya konurdu kalecinin sağlığı açısından. Böylece mahallenin hep sefili ya da yetimi değil de topun sahibi bile kalecilik yapmaktan kaçınmazdı. Güreşin bile doğal minderi bu platformdu sırtınızdan ve evinizden hiç pire eksik olmasa da. Tabii bi de yağmur yağmayaydı. O zaman ilk doğal haline dönüverirdi kokusuyla.

Sonbahar başlarında imece usulü mahallenin gençleri yarışırcasına “belini kapan” gelirdi basmalığın en sert ünitesinde zıplaya zıplaya kesik çizgiler çizmeye, bellemeye. İki karış ebatlarındaki kesme tezekler şekillenince mahalleyi de mayıs kokusu yeniden sarardı en kesif bir şekilde. Hele de sonunda harbiden “gezen tavuk” yumurtasının öğün yağı/sade yağ ya da bildiğimiz şekliyle tere yağı ve de olmazsa olmazı yufka ekmeğiyle buluşmasıyla yapılan ikramının muhabbeti finale de vasıl olunduğunun habercisiydi.

İlk labirent kavramını annelerimizin maharetli kurutma amacıyla tezekten duvar örme sanatından öğrenirdik yürümeye başladığımız andan itibaren.

En sevimsizi de son baharda okuldan aç ve yorgun gelipte “aman yağmur geliyor tezek çekilecek eve” anne narası var ya. Gece yarılarına kadar acelecilik ritmiyle yüzlerce kez gidip gelmelerle o tezeği eve taşımaktır zor olan.

Hele bi de kış günleri en az çanta cesametinde koltuğumuza kıstırılan okula tezek götürme seromonisi var ki biz emsallerin unutulamazlarındandır.

Kışın tek yakıtı da budur oysa. Gaz yağına emdirilen partiküllerle tutuşturulan sobanın is ve kokusu ısınmanın başlangıcıdır aynı zamanda. Sobada kapladığı hacim kadar külü de olsa başka ısınma alternatifiniz de yoktur zati.

Çoluk çocuk yaşlı genç sobanın bulunduğu odaya sıra sıra dizilen yer yataklarında uykunun dibine vurmasına rağmen hiç soba zehirlenmesiyle kaşılaşılmamasının izahı yoktur. Boğazınızı yakıp kavuran kömür dumanına inat.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Basmalık yada bir galak tezek Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Basmalık yada bir galak tezek yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Basmalık Yada Bir Galak Tezek yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
eyüp uysal
eyüp uysal, @eyupuysal
17.10.2017 20:49:40
Kokusu neyse sayın Hamoglu, yanınca tezegin sobayı dolduran külünü boşaltmak büyük dertti.Ama zehirlenme korkusu asla yoktu.Yazınızı okumak güzeldi.Saygılar.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL