Bir kimseyi sahip olmadığı sıfatlarla övmek, onu kibarca yermek demektir. cemil sena
Maria Puder
Maria Puder

Edebiyatın Yalancı Biyografyalarına

Yorum

Edebiyatın Yalancı Biyografyalarına

7

Yorum

3

Beğeni

0,0

Puan

1835

Okunma

Okuduğunuz yazı 22.6.2017 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.
Edebiyatın  Yalancı Biyografyalarına

Edebiyatın Yalancı Biyografyalarına





Gece gece içim az çıldırdı. Ve telaffuz ile tekrarın ne denli eksik ve fazla olduğunu anladım. Fiziksel olarak bir yer kaplarız değil mi ? Ancak duygusal olarak bir hafızada yer ediniriz. Bir mekan ve zamanın hafızası içinde yaşadığımız ,iki deniz arasındaki bir ada gibi :birine geçmiş diyoruz diğerine de gelecek. Rotalarının anılarını alıkoymuş olan kişisel hafıza sayesinde yakın geçmişin denizinde dolaşabiliriz. Ancak çok uzak geçmişte dolaşmak için zamanda birikmiş anılardan yararlanmak zorundayız. Ben bu zaman gezisinde küçük bildiklerimle bir yazara varıyorum ve kendimce onu yazıyorum.


İlginç bir kişilik bu Sebahattin Ali. Kırk bir yaşında ve söylediğine göre bazı rahatsızlıkları var. Nobel ödülü alamasa da edebi alandaki ayrıcalığı sayesinde artık hiçbir şey yazmasa da olur. Çünkü okuyucuların mahrem hayatına girebilmiş, ’’içimizdeki Şeytanı’’ keşfederek bizimle kalmayı hak etmiş durumda. Canlanmaya başlayan edebiyatımızın en iyi titanları arasında ‘’Leylim Ley’’ diye bir şarkıyla geçiyor. Ama genelde yaşadığı çağda şuna buna çatıyor, polemikleri üzerine çekiyor, aforoz ediliyor, söylememesi gerektiği şeyleri söylediği için değil sözleri tartma konusunda zaman yitirmediği için ve olasılıkla bunu da özellikle yaparken diline yine bir parça dolanıyor ‘’Aldırma gönül aldırma’’


Sanmakla başlar her şey ! ‘’Aslında Yalancı Hayatla…’’Sanıyorum ki ağzımızdan çıkan her söz, yaptığımız tüm hareketler ve jestler ister tamamlanmış ,ister sadece taslak halinde olsun, her biri tek tek ve hepsi bir arada ,istem dışı olsa da, ya da bizzat o nedenle yazıya ve kağıda aktarılan bir yaşam hikayesinin en ayrıntısından daha az samimi ve gerçekçi olmayan, kasıtlı olmayan bir otobiyoğrafinin ayrık parçaları olarak anlaşılabilir.


Zaman içinde söylediğimiz ve yaptığımız her şeyin, anlamı ve önemi yokmuş gibi görünenlerde dahil, bir biyografi ifadesi olduğu yolundaki kanaat, bir gün ,ilk bakışta görünebileceğinden daha büyük bir ciddiyetle, bütün insanların yaşamlarını yazılı olarak bırakmaları gerektiğini ve bu milyarlarca cildin, dünyaya sığmaz olduklarında Ay’a götürülmesi fikri geldi aklıma.







Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Edebiyatın yalancı biyografyalarına Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Edebiyatın yalancı biyografyalarına yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Edebiyatın Yalancı Biyografyalarına yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
Den(iz)
Den(iz), @den-iz
4.7.2017 09:14:51
Kaç nehir geçtin Maria ? Bak şimdi buradasın... Ve edebiyat bu sözde sana gelsin :

''Ama unutma, taş duvarlar arasındaki karanlığımın senden başka penceresi yok!''

Sabahattin Ali
DEVRİM DENİZERİ
DEVRİM DENİZERİ, @devrimdenizeri
23.6.2017 09:39:50
Yıllar yıllar sonra yine Sabahattin Ali...
Ve ben senin için buradayım.
Teşekkürler Yazar.
levent taner
levent taner, @leventtaner
23.6.2017 08:46:14
70'lerde Nükhet Duru tarafından seslendirilen Melankoli'de söz yazarı Sabahattin Ali olan bir eser

Genç yaşta hayatını kaybetmesi muhakkak bir zaafiyet teşkil etmeyebilirdi

Çünkü, nicelik değil de nitelik önem arz eder kanımca

"insanların önemli bölümü yirmi beş yaşında ölürler, müşkül şu ki, yetmiş beşinde ancak defnedilirler" sözü de pek meşhurdur ya

Kısa sayılacak yaşam öyküsüne çok şey sığdıran yazarlar, edebiyatçılar, düşünce adamları hiç de az olmasa gerek. Ne ki, öldürülmek hatta yok edilmek apayrı bir durum kuşkusuz

Mussolini İtalya'sında savcının Gramsci için "“Bu beynin işlemesini yirmi yıl durdurmalıyız” demesi akla gelebilir. Maalesef bu kafa yapısı üretken insanların önünde bürokratik bir engeldir

Biraz daha uzun yaşasa nobel şansı olur muydu bilinmez de, Tolstoy'un da hayatta olduğu halde bu mükâfata hak kazanmaması ve hatta farklı bir planda Sartre'nin ödülü ret gerekçeleri düşünülürse pek önemli de olmasa gerek

Nihayet

Güne gelen yüreği, emeği, kalemi, kelamı kutlarım efendim

Saygı ve selamlarımla...

levent taner tarafından 6/23/2017 8:58:18 AM zamanında düzenlenmiştir.
O qué
O qué, @o-qu
22.6.2017 15:30:44
Ah fraulein poder siz hayattaki şansınızı bi bilseydiniz. Bilebilseydiniz.

"hayatta yalnız kalmanın esas olduğunu hala kabul edemiyor musunuz? bütün yakınlaşmalar, bütün birleşmeler yalancıdır. insanlar ancak muayyen bir hadde kadar birbirlerine sokulabilirler, üst tarafını uydururlar; ve günün birinde hatalarını anlayınca, yeislerinden her şeyi bırakıp kaçarlar. halbuki mümkün olanla kanaat etseler, hayallerindekini hakikat zannetmekten vazgeçseler bu böyle olmaz. herkes tabii olanı kabul eder, ortada ne hayal sukutu, ne inkisar kalır... bu halimizle hepimiz acınmaya layığız; ama kendi kendimize acımalıyız. başkasına merhamet etmek, ondan daha kuvvetli olduğunu zannetmektir ki, ne kendimizi bu kadar büyük, ne de başkalarını bizden daha zavallı görmeye hakkımız yoktur!" 

Kabul ediyor ve yalnız kendimize acıyoruz.

mavitükenmez
mavitükenmez, @mavitukenmez
22.6.2017 08:29:54
Bravo gerçekten güzel bir perspektif ile bakmışsınız tebrikler.
ressam12
ressam12, @ressam12
22.6.2017 04:14:39


ressam12 tarafından 6/22/2017 4:53:12 AM zamanında düzenlenmiştir.
ressam12
ressam12, @ressam12
22.6.2017 04:12:52
.


ressam12 tarafından 7/15/2017 4:57:35 PM zamanında düzenlenmiştir.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL