Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
Seyit Hamoğlu
Seyit Hamoğlu

Zöhür Zamanı

Yorum

Zöhür Zamanı

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1038

Okunma

Zöhür Zamanı

Zöhür Zamanı

Zöhür Zamanı,

Sahur diyince hep o gelirdi. Uzun bir dönem 16 litrelik teneke ile uyandık yıllarca. Ne saat kurulurdu ne de akıllı alarmlar. Uyanamayan da “bu gün tenekeyi duymadık” sitemiyle anarlardı

Sonra birara modernize olup “talba” çalınsa da, davul tüm dengeleri altüst etti.
(Talba mı? Hani Diriliş Ertuğruldaki Noyan’ın Provakatörlüğünü yapan Ulu Bilge nin elindeki Tef’e benzeyen çalgı aletinden bahsediyorum)
Oruç bitipte “hak” (bahşiş)toplamaya geldi mi de kimimiz şinik kimimiz çerik buğday kimimiz de ücretini vererek helalaleşirdik.

Sahur, hani bizim “zöhürde” bulgur pilavı ana menüsü olurdu her orucun ilk günü. O zaman bahçenin yeşil biberleri de içine doğrandı mı verdiği aromayla oluşan lezzetle beraber çırparak sulanmış ekmekle( yufkamıydı bazlamamı), avuçlaya avuçlaya bitişi de bir olurdu.

Ufak hazırlanırdı bide. Kurutulmuş ekmek ufağını şekerli suyla harman etmek yeterliydi. Alternatif bulunmadığı zaman sahur sofralarının jokeri. Ya da çaresizliğin anahtarı. Genel de son sahur menüsü de böylece tamamlanırdı ufak aşı ile. Bol da su içtin mi. Akşamı etmen kolaydı.

Tabi tarla tapan işiniz de yoksa. Ve de çapa. Yada yaylıma çıkaracağın mallarınız.
Varsa vay halinize. Haziran oruçları ne zor geçerdi.
Meram 2017

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Zöhür zamanı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Zöhür zamanı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Zöhür Zamanı yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
sami biberoğulları
sami biberoğulları, @samibiberogullari
19.6.2017 01:19:33
Benim rahmetli peder de zöhür derdi. Bizim memlekette de ( Kars- Kağızman) zöhür denirdi.

Gaz lambası ışığında Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin, Hz. Ali'nin cenklerini okumak güzeldi. Tabii ki Ramazan kışa denk gelmişse.

Yokluk vardı ama sevgi saygıya tokluk vardı. Hey gidi günler hey. Yazınız aldı çocukluğuma götürdü beni.

Mutlu ve Huzurlu Ramazanlar değerli dost.

Selam ve sevgilerimle.
Aynur Engindeniz
Aynur Engindeniz, @aynurengindeniz
18.6.2017 22:54:36
Eski gunler...Özlenen günler. Sevdim yazınızı.
Saygılar.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL