Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
cengiz esgin
cengiz esgin

İnsan Çakıl Taşıdır------------------

Yorum

İnsan Çakıl Taşıdır------------------

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

853

Okunma

                                      İnsan Çakıl Taşıdır------------------

İnsan Çakıl Taşıdır------------------

Dere kenarına inerek elinize bir taş alırsanız göreceksiniz ki elinizdeki taşın kenarları kırılmıştır. Yani sivri kenarları ve keskinliği kalmamıştır. Yüzlerce yıl su içinde sürüklenen bu taşlar birbirlerine çarparak giderek Oval denen bir forma girerler. Birbirlerine çarparak aşınan bu taşlar için Suyun aşındırıcı etkisi de bu formun oluşmasında bir başka etkendir.
Bu bizim için de geçerlidir. Doğarız ve ölürüz. Arada geçen yaşamımız, başka insanlarla hırslarımızdan, çıkarlarımızdan, nefretlerimizden doğan sürtüşmelerle geçmektedir. İnsan insanın kurdudur demişler ya işte tam da bu yüzden. Düşmeden ayakta kalmak için hep mücadele etmek durumundayız. Bu mücadeleler sırasında Ruhumuza aynı su içindeki taşlara olan şey olmaktadır. Sivriliklerimizden, keskinliklerimizden, kurtulmakta giderek oval bir form almaktayız. yani giderek OLMAKTAYIZ. Düşünün gençliğimizdeki düşüncelerimiz, fikirlerimiz hep yargılamaya yöneliktir. Oysa zamanla düşünceler olgunlaşır ve fikirler yerine oturur o zaman hayat o yargılayan halinden uzaklaşır. Bu yüzden ihtiyarlık sadece bedenin değil Ruhun da olgunlaşmasıdır. Su içinde çakıl taşının başına gelen şey yaşamda başımıza gelir. Bunun ismi Tekamül’dür. Yani olgunlaşma.
Genç insan düşüncesi, davranışları ve estetiğiyle ham meyvedir. Ekşidir. Hoş günümüzde yaşı ilerlemesine rağmen ham kalmış tekamül safhalarında hiç ilerlememiş bir kısım ihtiyarlara da sıklıkla rastlanmaktadır. Bu doğada da var olan bir şeydir. Bir meyve kışın tüketilmek için ham haldeyken kurutulunca koruk olur. Bu durum insanın içindeki gelişme isteğinin bir anda bitmesiyle oluşur. Yanan bir odunun üzerine su attığınızda geri kalan şey kül kadar temiz değildir. Doğa bizi ve ağaçtaki meyveyi şekillendirirken aynı zamanda isimlendirir. Her şeklimizin her halimizin bir ismi mevcuttur. İhtiyarlıkta koruk hali aynı zamanda bir bilinç düzeyidir. Nasıl gençlik deyince aklımıza bir bilinç düzeyi geliyorsa bu da öylesi bir merhaledir. Peki, hamlık üstümüzden uzaklaşınca başımıza ne gelir. Yani ne oluruz. Hamlık üstümüzden giderse sonu İnsan-ı Kamile ulaşacak bir yola girmişiz demektir. İnsanı Kamil pek çok aşamaları olan bir merdivendir. Meyveyi olmadan toplamak zayidir, ama bizler olmadan hayattan koparız. Neden? Bu sorunun cevabı yarın belki gelir. Bugün bu yazı çok uzar. Tadında bırakmalı.
Saygılarımla Cengiz esgin17122016

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İnsan çakıl taşıdır------------------ Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İnsan çakıl taşıdır------------------ yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
İnsan Çakıl Taşıdır------------------ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL