Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
Kadir Haktan TÜRKELİ
Kadir Haktan TÜRKELİ

İFADE VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ

Yorum

İFADE VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

879

Okunma

İFADE VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ

İFADE VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ

AŞAĞIDAKİ YAZININ TEK HECESİ BANA AİT DEĞİLDİR
___İfade özgürlüğü (ya da konuşma özgürlüğü) Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde ilan edilen, birçok ülke tarafından kabul edilen bir haktır.
___Elbette ülkeden ülkeye bu hak daha değişik uygulanabilir. Devletlerin otoritesinde yaşayan ülkelerde o devletin sansürleri uygulanabilir. Ancak liberal demokrasilerde de sansür değişik formlarda bulunabilir. (Nefret sözcükleri, müstehcenlik, v. b.)
Bunun akabinde gelen açıklayıcı "International Covenant on Civil and Political Rights" (Medeni ve Siyasi Haklara ilişkin Uluslararası Sözleşme) 19’uncu maddeyi şöyle açıklar:
___Herkes engel olmaksızın fikirlere sahip olmalıdır.
___Herkesin ifade özgürlüğü hakkı olmalıdır; bu hak, her türlü bilgi ve fikirleri sınır olmaksızın, sözlü, yazılı, basılmış, sanat veyahutta herhangi dilediği bir medya ortamıyla öğrenme, alma ve verme hakkıdır.
___2’inci bölümdeki haklar özel haklar ve sorumluluklar getirir. Bu doğrultuda bazı limitler kanunlar tarafıyla uygulanabilir:
a) Başkalarının haklarına ve şöhretine saygı;
b) Ulusal güvenlik, halk düzeni, veyahutta halk sağlığı ve huzuru.
___20’inci madde de; şiddet propagandalarını yasaklar. 19’uncu maddenin üçüncü bölümünde belirtilen iki bend, gerek monarşik, gerek militarist, gerek muhafazakar rejimlerin talepleri doğrultusunda eklenilmiştir.
___Ülkemizin İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi tercümesinin 19’uncu maddesi şöyle der:
"Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak hürriyetine hakkı vardır. Bu hak fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları mevzubahis olmaksızın malümat ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir."
*
____Türkiye cumhuriyetinin Anayasasının 25. maddesinde_ Herkes düşünce ve kanaat hürrüyetine sahiptir.Her ne sebep veya her ne amacla olursa olsun hiç kimse karşının düşünce ve fikirlerini açıklamaya zorlanamadığı gibi,düşünçe ve kanaatlarını açıkladı diye ’KINANAMAZ’ ve ’SUCLANAMAZ’
____Tabi buranın bir edebiyat sitesi olduğunu biliyor,ve ’ EDEBİ AHLAK VE TERBİYESİ OLMAYANIN EDEBİYATTAN BAHS EDİLEMİYECEĞİNİN DE İDRAKI İÇİNDEYİM’ Şimdiye kadar, düşüncemize yani ’SOSYALST’ düşünceme hiciv, taşlama, veya yazılı, sözlü saldırılarda hep hoş görü ile bakmış gülmüş ve fikirlerin değişik deme sanatı olarak kabul etme erdemliliğini göstermiştim.Tabi ki bu defder benim olmadığı gibi hiç kimsenin at oynattığı bir yer değil...Dünyada ilkel devletlerde bile birilerine ima ile bile olsa hakaretimsi söz, şiir veya yazılarda karşıya söz hakkı doğar.Burası tek idolojilerin yeri de değil....Dini probagandadan tut, rejimin probagandasına kadar her kim ki kendisine fikir serbesliğini bir hak olarak gördüğü zaman diğer fikirlerin önüne set çekilmesi tek rekli bir siteye dönüşürlülğünü taktirinize sunuyorum.
___Her kesin fikirlerine nasıl ki saygılı isem her kesin de benim fikirlerime saygısının olmasını dilerim.Site kurallarına rivayet etmediğimiz yazının silinmesine zaten diyeceyimiz yok...Lakin bu kural sırf ’KEMALİZM’ veya din baronlarına tanınan bir hak olarak olmaması gerekir.....Bu site benim benim diyen herkes gibi benim de sitem.Bende kendimi bu sitenin bir elemanı veya karalama bile olsa sana göre eften-püften bile olsa yazar, şairiyim.
____Ben hiç bir zaman polemiye girecek kadar çiğ ve yoz değilim. ama fikrimdeden/de ödün verecek kadar küçülmem...Saygılarımla Kadir Haktan TÜRKELİ

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İfade ve fikir özgürlüğü Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İfade ve fikir özgürlüğü yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
İFADE VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL