Alçak ruhlu olanlar para arar, yüksek ruhlu olanlar ise saadet arar. ostrovski
İDRİS ÇETİN
İDRİS ÇETİN

HACI YUSUF

Yorum

HACI YUSUF

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1091

Okunma

HACI YUSUF

HACI YUSUF

Hacı Yusuf, iki dağ arasında bulunan araziden yoksun dağlık bir köyün cana yakın sempatik bir insanıdır. Torunlarını öyle içten sever ki bu sevgiyi kelimelerle ifade etmek mümkün değildir. Sevdiği torunlarından birinin ismi İdris’tir. O, bu torununa hep seslenirken İdiri derdi. Diğer en çok sevdiği torunu olan, Mustafa’ya da Mıdırı diye seslenirdi.
Hacı Yusuf, hafifçe şişman, tombul yüzlü, ufacık gözlü ve orta boylu bir insandı. Gözlüğünün camlarının iri olması gözlerini olduğundan iri gösterirdi. Güldüğünde gamze oluşturulurdu. Yanaklarından gülümsemesini esirgemeyen suratı, akıllardan hiç çıkmazdı.
Namazlarını devamlı kılardı. Vakit namazlarında camiye gider cemaatle namaz kılardı. Bir abdestle defaatle namaz kılardı. Hanımı Aniş (Ayşe) Hacı Yusuf’un bu hareketini çoğu kez eleştirirdi.
Çocuklarının biri hariç, diğerlerinin hepsi kendisi hayattayken vefat etmesi onun sevgisinin tamamının torunlarının üzerine yoğunlaşmasını neden olmuştu. Torunlarının üzerine çok düşer ve titrerdi. Onların saçlarının tek bir teline zarar gelmesini asla istemezdi.
Bayram ve Cuma günleri onun özel günüydü. Bayram ve Cuma gününden bir gün önce tıraş olur, banyo yapar, kendini namaza ve cemaate hazır hale getirmek için elinden geleni yapardı. Siyah, kalın paltosunu soğuk günlerde giyer ve erkenden caminin yolunu tutardı. Onun cami ve namaz sevgisi bambaşkaydı.
Camiye vakit namazlarına gitmeden torunlarına güzelce abdest aldırır, ellerinden tutar ve büyük bir sevinç ve huşuyla caminin yolunu tutardı. Yine o beyaz sarığını fesine özenle sarar; fesin püskülleri arkadan sallana sallana, büyük bir huşu içinde camiye giderdi.
Hacı Yusuf, camiye girdiğinde büyük bir ferahlık hissettiğini camideki ibadetin tadını hiçbir yerde alamadığını dile getirirdi.
Asasını alır, dimdik yürüyerek ihtiyarlığını bile hissettirmeden, öyle bir yola giderdi ki arkasından yetişilmezdi.
Camiler, Müslümanlar için o kadar önemli bir ibadet yeridir ki bunu duygularla ifade etmek hayal olur. Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derce daha fazla sevabı vardır.
07.07.2007
Akdağmadeni

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Hacı yusuf Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Hacı yusuf yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
HACI YUSUF yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
İDRİS ÇETİN
İDRİS ÇETİN, @idriscetin
26.4.2015 14:28:08
Etkili Yorum
neneh.
neneh., @neneh-
29.5.2013 11:41:25
Allah dostları cemaatten ayrılmazlar...İnsan sevgisi özüne işlemiştir adeta...Yetiştirmek, bilgilendirmek adına baldan tatlı sohbetleri...Böyle insanlar nadide açan çiçekler gibidir...Ebediyete intikal edenlerine Rahmet, hayatta olanlara ise muvaffakiyet diliyorum...Saygılar...
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL