Bir kimseyi sahip olmadığı sıfatlarla övmek, onu kibarca yermek demektir. cemil sena
Ömer Faruk Hüsmüllü
Ömer Faruk Hüsmüllü

Usta Bir Kalemden Oruç Baba'dan Aforizmalar'ın Eleştirisi

Yorum

Usta Bir Kalemden Oruç Baba'dan Aforizmalar'ın Eleştirisi

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

897

Okunma

Usta Bir Kalemden Oruç Baba'dan Aforizmalar'ın Eleştirisi

Usta Bir Kalemden Oruç Baba'dan Aforizmalar'ın Eleştirisi

Kitap Tanıtım Yazısı:



Hasan KALLİMCİ

ORUÇ BABA’DAN AFORİZMALAR

Yazar Ömer Faruk HÜSMÜLLÜ, Nifak, Mağaranın Kamburu ve Memleketimin Delileri adlı romanlarından sonra dördüncü eseri ORUÇ BABA’DAN AFORİZMALAR adlı kitabını 2012 yılında yayımladı. Emekli bir felsefe öğretmeni olan yazar, bu defa okurlarının karşısına değişik bir eserle çıkmış bulunuyor. Kitapta, baştan sona Ömer Faruk Hüsmüllü’ye ait özlü sözlere yer verilmiş. Yayımlanmış bu tür başka bir eserin var olup olmadığını bilmiyorum. Görüp duymadığım için ülkemizde, sahasında ilk kitaptır diyebilirim. Piyasada sadece vecizeler, sadece atasözleri ve yine sadece deyimlerin yer aldığı kitaplar mevcuttur. Atasözleri ve deyimler zaman içinde anonimleşmiş özlü sözlerdir fakat vecize kitapları, çeşitli düşünürlerin sözlerinin derlenmesinden oluşur. Oruç Baba’dan Aforizmalar için, yalnız yazarının özlü sözlerine yer verildiği için sahasında ilk eser olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Eserin önsözünde belirtildiğine göre “Oruç Baba”, yazarın bir zaman yazılarında kullandığı takma adıdır. Aforizmalar da vecize, özdeyiş, özlü söz anlamını taşıyan fakat onlar kadar iddialı olmayan yabancı bir kelimedir; ürettiği fikirlerde iddalı olmadığını belirtmek açısından yazar, aforizma kelimesini kullanmayı tercih etmiştir. Kitaba ad olan “Oruç Baba’dan Aforizmalar” ifadesini; – kendisi “Düşüncelerimde her ne kadar iddialı değilim.” dese de- “Ömer Faruk Hüsmüllü’den Özlü Sözler / Özdeyişler” şeklinde de algılayabiliriz.

Felsefe, düşüncenin, fikretmenin kaynağıdır, yoludur, yöntemidir. Ömer Faruk Bey, kendisi de bir felsefeci olması sebebiyle düşünmesi sonucu doğan fikirlerini özlü sözler şeklinde kaydetmiş ve zamanla bu eser ortaya çıkmıştır.

Düşünmek, fikretmek, oluşan düşünceleri ve fikirleri cesaretle seslendirebilmek ve yazıya dökebilmek önemlidir; onları bir kitap şeklinde okurların karşısına çıkarmak ise kelimenin tam anlamıyla cesarettir. Aynı zamanda, “Hiç düşündünüz mü?” diye ayetlerinde defalarca insanlara hitap eden Allah’ın bu buyruğunu da yerine getirmektir, Kur’an-ı Kerim’e uygun hareket etmektir ve bir ibadettir de... Ömer Faruk Bey’i bu düşünceler içinde, bu eserinden dolayı kutluyorum.


Kitaptaki özlü sözleri okudukça, insan ister istemez kendisi de düşüncelere dalıyor; o konu çerçevesinde fikir üretmeye, Ömer Faruk Bey’in düşüncesiyle kendi düşüncesini karşılaştırmaya başlıyor. Eser bu bakımdan da okurlarını düşündürerek, onların da Allah’ın bir emrini yerine getirmelerini sağlıyor ki, buna ancak “Allah razı olsun!” denir.

Yazarın özlü sözlerini beğenelim beğenmeyelim, o düşüncelere katılalım katılmayalım ancak bu tür eserlere ihtiyacımız olduğunu da bilmeliyiz. Roman, hikâye, tiyatro eserleri, heykeller, tablolar, karikatürler... edebiyatın ve sanatın bütün dalları düşünceler içerir; ancak okurlar bu tür eserlerde belli konularda düşündürülür. Ömer Faruk Hüsmüllü, bu kitabıyla okurlarını çeşitli konularda düşündürmek ve fikir üretmelerini sağlamak amacını gütmüştür. Yazarımızın özlü sözleri; “Acı ve Haz, Adalet, Akıl, Aşk ve Gönül, Bilgi Bilge ve Kitap, Değerler, Dostluk, Düşünce, Hata Öfke Pişmanlık, Hayat, İnanç, İnsan ve İnsanlık... vb.” şeklinde 26 başlık altında toplamıştır.

Kitapta yer alan özlü sözlerden birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sevinci bölüşebilirsiniz ama acıyı asla bölüşemezsiniz.

Haksızlıkların artması, cesur insanların sayısının azaldığını gösterir.

Çalışmadan bilgi sahibi olmak isteyenin bir kumarbazdan farkı ne?

“Aydınım” diye ortalığa çıkıp da ülkeyi karanlığa boğan o kadar adam var ki...

İnsanı özgürleştiren de düşüncedir, köleleştiren de...

Hayret etmek, bilgi edinmenin başlangıcıdır, ilk basamağıdır.

Ön yargı, bir insanın özgürlüğünün kendisi tarafından kısıtlanmasıdır.

Diğer bilgilerden önce sevmeyi öğreten okullar açmalıyız.

*Zaman bana küsmüş. Nedenini sordum. Dedi ki: “Sen beni harcadın”.

“Düşünüyorum öyleyse varım.” diyen Descartes’in bu güzel ifadesine uygun olarak roman, hikâye, şiir vb. edebi eserler kadar Oruç Baba’dan Aforizmalar adlı bu eserin de okunmaya değer olduğunu anlatabildiğimi sanıyorum.

İlgilenenler için, orta boy ve 155 sayfalık bu eserin temin adresi:

Ömer Faruk Hüsmüllü

Tel: 0 535 723 35 79

[email protected]

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Usta bir kalemden oruç baba'dan aforizmalar'ın eleştirisi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Usta bir kalemden oruç baba'dan aforizmalar'ın eleştirisi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Usta Bir Kalemden Oruç Baba'dan Aforizmalar'ın Eleştirisi yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL