ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Şair İlhan Berk'in Çizgi Desenleri Ankara'da Sergileniyor

89 yıllık yaşamına 26 şiir kitabı, bir anlatı, üç çeviri ve dört de şiir üzerine kitap sığdıran İlhan Berk’in, kitaplarını düzeltirken, okurken veya yazarken çizdiği desenlerden oluşan sergi Ankara’da sanatseverlerle buluştu. Çoğu...

4.4.2015

Şair İlhan Berk'in Çizgi Desenleri Ankara'da Sergileniyor

89 yıllık yaşamına 26 şiir kitabı, bir anlatı, üç çeviri ve dört de şiir üzerine kitap sığdıran İlhan Berk’in, kitaplarını düzeltirken, okurken veya yazarken çizdiği desenlerden oluşan sergi Ankara’da sanatseverlerle buluştu. Çoğu ilk defa sergilenen desenlerin yanısıra şairin kendi el yazısıyla yazdığı iki şiiri de sergileniyor. Sergi 2 Mayıs’a kadar açık kalacak.

"Yeryüzü, bu en büyük kitap, hep yazılmalıdır" diyen ve hep yazan İlhan Berk, 2008 yılında hayatını kaybetti. 19 yaşında ilk şiir kitabı olan Güneşi Yakanların Selâmı’nı yayınladı. 70 yıllık şairlik yaşamına sayısız şiir ve şiir üzerine yazı sığdırdı. Arthur Rimbaud ve Ezra Pound başta olmak üzere şiir çevirileri, şiir üzerine yazılar ve şiirler yazdı. Bir anlatı kitabı hariç ‘şiir eksenin’den hiç ayrılmadı. Ancak İlhan Berk’in bir özelliği daha vardı. Şiir yazdığı defterleri, okuduğu ya da düzelttiği kitapların boşluklarını sağını solunu ‘eğri çizgilerle’ donatıyordu. Usta şair bir nevi çizgilerle yeni bir şiir yazıyordu! Bu çizgiler onu hem eğlendiriyor, sıkılmasını engelliyordu hem de içinde sakladığı ‘ressamı’ da dışa vuruyordu. Berk’in çizgilerinin yer aldığı ‘eserleri’ oğlu Ahmet Berk tarafından biraraya getirildi, Ankara’da Galeri Nev’de sergilenmeye başlandı. Şairin iki şiirinin de yer aldığı sergide 51 de şiirli, notlu, yazılı desen bulunuyor. Oğul Ahmet Berk, sergilenenlerin dışında en az bir o kadarının daha olduğunu kaydediyor. Şairin doğumunun yüzüncü yılı olan 2018’e kadar hepsini toplayıp sergileyeceğini belirtiyor.

Ankara’da bulunan Galeri Nev, 2008 yılında kaybettiğimiz İlhan Berk’i, ilk şiirlerinin yayımlanmasının sekseninci yıldönümünde ağırlıyor. Sanatçının ölümünün ardından ilk kez kimi eserlerinin satışa da sunulduğu, ellinin üzerinde desen yer alıyor. ‘Eğri Çizgi’ başlığını taşıyan sergi, muhtelif coğrafyalar (Deniz, Vadi, Orman, Irmak), kentler (İstanbul, Halikarnassos, Roma, İskenderiye) ve anlar (Kış, Kasım, Cumartesi, Şimdi) üzerine, pek çoğu şiir severler tarafından iyi bilinen şiir sayfalarından oluşuyor. Sayfalar, şairin küçük notları, ‘lekeleri’, minik çizgileriyle dolu. Sergide ayrıca ‘Üç Kez Seni Seviyorum Diye Uyandım’ ve ‘Günlük İşlerdenmiş Gibi Ölüm’ isimli iki şiiri de sanatçının el yazısı ile numaralı ve imzalı edisyonlar halinde meraklılarına sunuluyor. ‘Eğri Çizgi’ sergisinde İlhan Berk’in önce bir renk labirenti kurduğu, ardından sözcüklerini bu labirentin içine yerleştirdiği, son derece ‘aykırı’ iki büyük eserine de yer veriliyor. Sergiye Mahmut Temizyürek’in kaleme aldığı bir metin de eşlik ediyor.

OĞLU AHMET BERK: ÇOĞU ESER İLK DEFA GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
İlhan Berk’in oğlu Ahmet Berk, sergideki eserlerin büyük bir bölümünün ilk kez gün yüzüne çıktığını belirtti. Ahmet Berk, “Buradaki birçok eser yeni çerçevelendi. İlk defa gördüğünüz pek çok desen, nerdeyse tamamı. Genellikle bunları babamın dosyaları arasında çıkardık, çerçevelettik. En az bir bu kadar evde var.” şeklinde konuştu. Babasının sayfaları okurken, düzeltirken desenler çizdiğini kaydeden oğul Ahmet Berk şunları söyledi: “Oturayım resim yapayım diye bir amacı yoktu. Bu sergi onun sayfaları okurken, düzeltirken, çizdiği şeylerin toplu hali. Oturup resim yapmak özel vakit ayırmamıştı. Eserler arasında ilk şiire başladığı dönemden kalanlar da var, çok eksi kitaplarda da desenler var, yakın zamanda çıkmış olanlar da.” İlk defa bazı eserlerin satışa çıktığını hatırlatan Ahmet Berk, “Doğrusu gönlüm satılmamalarından yana. Bu sergiyi mutlulukla geziyorum şimdi. Ama maalesef satılmaları ihtimali korkutuyor beni. Diliyorum hiçbiri satılmaz.” dedi.

3 Nisan-2 Mayıs arasında izlenecek sergi, 2018’de İlhan Berk’in yüzüncü yaşı için gerçekleştirilecek etkinliklere bir ‘ilk adım’ olma özelliğini de taşıyor.


Kaynak:
http://haberciniz.biz/sair-ilhan-berkin-cizgi-desenleri-ankarada-sergileniyor-3550004h.htm


Yorumlar
"Şair İlhan Berk'in Çizgi Desenleri Ankara'da Sergileniyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Şair İlhan Berk'in Çizgi Desenleri Ankara'da Sergileniyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.