ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hayat tramvay gibidir... Tam yer bulmuş, oturacakken bir de bakmışsın son durağa gelmişsin. Camillo Sbarbaro Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dünyaca ünlü ressam İstanbul'da

Yaptığı resimlerle dünyayı kendisine hayran bırakan Joan Miro'nun 60 eseri, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde sergileniyor. Bu sergiyle hayal âlemine yolculuk yapabilirsiniz

13.12.2013

Dünyaca ünlü ressam İstanbul'da

İspanya’dan çıkan ve 20’nci yüzyılın en ilham verici isimlerinden biri olarak gösterilen Joan Miro; dünyaca tanınmış Mourlot ve Maeght koleksiyonlarında yer alan 60 eseriyle 19 Ocak 2014’e kadar da Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde olacak. Touch İstanbul dergisi, son sayısında ünlü ressama geniş yer ayırdı. Miro’nun eserlerinin görülmesini tavsiye eden dergide şu ifadelere yer verildi:

ÇOCUKSU İŞLER
1924 yılında ’Sürrealist Manifesto’yu yayınlayan Andre Breton’un ’İçimizdeki en sürrealist’ diye tanımladığı Joan Miro; canlı renklerin, kadınların, kuşların, güneşin ve yıldızların serpiştirildiği çocuksu resimleriyle sanatseverlere fantastik bir dünya sunuyor.
Miro’nun ilk dönemlerinde fovizm ve kübizm etkisinde yaptığı Katalan manzaraları, 1920’lerin başlarında sürrealizm etkisiyle ’rüya resimlere’ doğru yönelir. 1930’larda ise İspanya’daki iç savaşa dönüşen siyaset nedeniyle, Miro’nun Katalan kimliği ve yaşadığı çelişkiler bu dönemde ürettiği eserlerde baskın hale gelir. Şiddetin ve ruhsal ıstırabın baskın olduğu bu yıllarda eski düşsel ortamın yerini vahşet, eğilip bükülmüş, biçimi bozulmuş figürler ve siyah renkler alır. Bu ruh hali yine de Miro’nun sanatındaki en büyük özelliklerinden biri olan materyallerin alışılmadık kombinasyonları üzerinde deneme yapma haliyle baş gösterir. Miro’nun eserlerinden birbiriyle bağlantısı olmayan imajlar şaşırtıcı biçimde yan yana gelir. Bu keşifler sonucu da Miro’nun sanata yaptığı en büyük katkılardan biri olan yeni bir işaret dili vücut bulur.

ESERLERİNDE SAFLIK VAR
Miro, işaret ve sembollerden oluşan evrenini hep ilkel bir ressamın doğallığıyla oluşturur ve ulaşmaya çalıştığı bu ’saflık’ onu çağdaşlarından ayıran en belirgin özelliği olur.
Joan Miro, uzun kariyeri boyunca yalnızca yağlıboya, baskı resim ve kitap resimleri üretmekle yetinmemiş; eskiz, kolaj, seramik, heykel, sahne tasarımı, duvar resmi ve dokuma alanlarında da çalışma yapmış.

Yorumlar
Mesaj Yaz 16.12.2013 19:21:18
Miro'nun resimleri ,hikayelerin tualle buluşmasıdır....


Yorum Yapın

Dünyaca ünlü ressam İstanbul'da ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.