ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hayat tramvay gibidir... Tam yer bulmuş, oturacakken bir de bakmışsın son durağa gelmişsin. Camillo Sbarbaro Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

11 bin yıllık fosil bulundu

Samsun'un Ladik ilçesinde eski bir maden ocağında bulunan fosilin, milattan önce 9 bin yıllarında yaşadığı tahmin edilen mamutlara ait olabileceği belirtildi.

28.8.2013

11 bin yıllık fosil bulundu

Ladik Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Şahin Örnek yaptığı açıklamada, ilçede bulunan eski bir linyit kömürü maden ocağından bazı fosillerin çıkarıldığını söyledi. Madenin kapatılmasından sonra ocağın sahibinin, bulunan fosilleri Samsun’un geçmişine ışık tutması için kendilerine verdiğini belirten Örnek, "Bu fosiller kömür ocağında 4 yıl önce tesadüfen bulunmuş.


Ocağın sahibi fosillerin hangi hayvana ve hangi döneme ait olduğunu tespit etmek için 3 yıl boyunca uğraşmış ancak başarılı olamamış. Geçen yıl bize fosiller verildikten sonra arkeologlara fosilleri incelettik" dedi. Bazı arkelogların fosillerin dinozorlara ait olabileceğini söylediğini anlatan Örnek, "Bir yıl boyunca tüm uğraşlarımıza rağmen fosilllerin hangi döneme ve hayvana ait olduğunu öğrenemedik. Daha sonra fosillerin fotoğraflarını Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Fosil Bilimci (Paleontolog) Prof. Dr. Cemal Tunoğlu’na gönderdik" dedi.
Fosilin mamut olduğu, sağ üst çenedeki son azı dişinden tespit edildi.
Prof. Dr. Tunoğlu ise kendisine gönderilen fotoğrafların file ait fosilin diş kalıntıları ve üst çenesini olduğu belirterek, "Bu konunun uzmanı Türk asıllı Fransız, Paris Tabiat Tarihi Müzesi uzman paleontologlarından Prof. Dr. Şevket Şen’le temas kurarak söz konusu kalıntıların daha ayrıntılı bilgilerini öğrenmek istedik. Şen de fosilin fotoğraflarında ilk gözlemlerinin ’mammuthus meridionalis’ denilen, Akdeniz Mamutu’na ait olduğunu ifade etti.


Bunu da fosillerde çıkan mamutun sağ üst çenedeki son azı dişinden anladığını kaydetti" ifadelerini kullandı. Fosil kalıntıların kesin ismi ve yaşının ancak detaylı inceleme yapılarak anlaşılacağını ifade eden Tunoğlu, "Fosil bize gönderilecek. Ölçülerinin alınmasıyla tüm özelliklerini ortaya koyup, ayrıntılı bir karşılaştırma yapacağız ancak fosillerin, Kuvaterner-Erken Holosen boyunca, yani milattan 2.5 milyon ile 9 bin yıllarında yaşamış bir canlıya ait olduğu fotoğraflardan tespit edilmiştir" diye konuştu.


Kaynak: AA

Yorumlar
Mesaj Yaz 19.9.2013 13:06:34
günümüz insanına bir sesleniş gibi..bakın-görün-anlayın der gibi.


Yorum Yapın

11 bin yıllık fosil bulundu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.