ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Açlıktan ölüyorsan, dost sana kapısını açıyor, seni sofraya götürüyor, senin için süt tasını dolduruyor, ekmeği bölüyorsa, içtiğin şey gülümsemedir. EXUPERY Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

"Küçük Hakikatler" üzerine büyük bir sergi

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanı Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nden ilham alan “Küçük Hakikatler” sergisi 6 Eylül - 6 Ekim 2012 arasında Egeran Galeri'de

12.9.2012



Son dönemde açtığı sergilerle adından sıkça söz ettiren Egeran galeri, yeni sezona “Küçük Hakikatler” adındaki karma sergiyle başlıyor.

Küratörlüğünü Elif Kamışlı’nın üstlendiği sergide, Selim Birsel, Ali Kazma, Ali Emir Tapan, Nasan Tur ve Mürüvvet Türkyılmaz’ın fotoğraf, video ve yerleştirme işleri sergileniyor. Sergideki eserlerde zaman kavramı ve bu kavramın farklı veçheleri işleniyor.

Sergi başlığını Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanı Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nden alıyor. Ölümlü olduğumuz bilgisiyle beraber gelen hoşnutsuzluk ve endişeyi önlemek için, zamanı ve zamanın akışını bize hatırlatanları görmezden geliyoruz. Buna rağmen küçük hakikatler bizi sona doğru ilerleyişimizi kabul etmeye zorluyor; anı dondurma çabamız da, kendimizi gündelik işlerle meşgul edişimiz de boşuna. Işte bu hal, serginin çıkışnoktalarından biri. Burada sanatçılar, zamanı algılayışımız ve onun hayatımızdaki yansımalarını inceliyor.

“Küçük Hakikatler”deki ana temalardan biri anı yakalama girişimi. Zamanı durdurarak, bir anı ve o anın içine sıkışmış duyguları tükenme tehdidi olmadan yaşama şansı elde ediyoruz. Selim Birsel’in fotoğraflarında mükemmelce dönen bir topaç görünüyor; sanki zaman orada durmuş, bundan sonra topaç ne yalpalayacak ne de düşecek. Sanatçının belirttiği gibi bu hal arafta olmak gibi -yaşam ile ölüm arasında-, zamanın var olmadığı bir yerde.

Sergide işlenen diğer bir konuysa hafızanın cisimleştirilmesi. Saniyeler, dakikalar ve saatler hızla akıp giderken, geçen zamanı kaydetme arzumuz hafıza meselesini ön plana çıkarıyor. Nesne biriktirme alışkanlığı, zaman içinde bazı yerleri kaydetme, anıları sağlamlaştırma ihtiyacından doğuyor. Bu bağlamda sergideki bazı eserler nesne ve hafıza arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Mürüvvet Türkyılmaz’ın “hafıza haritası”, sanatçının hafızasının bir kaydı. Bulunmuş nesneler ve bilinç akışını takip eden yazıların birleşiminden oluşan haritasıyla Türkyılmaz, izleyiciyi içten bir deneyime tanıklık etmeye davet ediyor.

Sergideki son temaysa zamana karşı verilen savaş. Buradaki eserler nihai sona direnmenin yollarını ve zamanın bıraktığı izlere rağmen hep devam etme arzusunu araştırıyor. Nasan Tur’un Like New adlı yerleştirmesi zamanın akışına karşı bir manifesto gibi. Yıllarca giyilmekten eski sahiplerinin ayaklarının şeklini almış, deforme olmuş ayakkabılar, sergi mekânında pırıl pırıl duruşlarıyla şiirsel nesnelere dönüşüyor. Yaşanmışlıkların kanıtı olarak karşımızda duran ayakkabılar, sonsuz gençlik için güçlü birer metafor.

Tanpınar’ın “küçük hakikatler”i gibi, sergideki her bir eser duygusal bir tetiklenmeye yol açıyor ve izleyicileri hafıza, anı ve an üzerinden şefkat, şiddet ve umuda dair düşünmeye davet ediyor.

Egeran Galeri’nin sonbahar programı: “Küçük Hakikatler”in ardından Egeran Galeri, Ilhan Koman ve Ivan Navarro’nun kişisel sergilerine ev sahipliği yapacak. Koman’ın “Sonsuz-Eksi-Bir” serisinden heykeller 9 Ekim- 17 Kasım, Navarro’nun Istanbul’daki ilk kişisel sergisi ise 22 Kasım 2012-12 Ocak 2013 arasında görülebilecek.

Egeran Galeri Salı’dan Cumartesi’ye 11:00-18:00 saatleri arasında açık.

Kaynak:haberturk.com

Yorumlar
""Küçük Hakikatler" üzerine büyük bir sergi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

"Küçük Hakikatler" üzerine büyük bir sergi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.