(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
hecede de basarılısın canım ablam bence olacak biraz daha üstünde dursan yalnız şunu demek isterim ki ben çocukken serbest yazardım bir ara hocam Vural şahinin etkisiyle yıllarca hece yazdım inan serbest daha zor ve güzel yine de hece dalında da eserlerin olsun bir dönemdir bu da iyi olur sevgimle kutluyorum
rüzgar çanları tarafından 12/5/2014 11:26:18 PM zamanında düzenlenmiştir.
Merhaba Ablacım, öncelikle heceye ilgin çok sevindirdi .İnşallah daha daha gelişmiş düzeyde olacaklara da zemin olacak bu eserin.
Ablacım ben kendimi otorite olarak göremem asla ama kısa ve öz olarak hece şiirinin biçim ve teknik özelliğine dayalı bir şiir olmasından kaynaklı olmasından dolayı bu konuda bildiğimi paylaşmak isterim.
Ablacım,
Her dizede kullanılan hece sayısına göre şiirin vezni belli olur.
Mesela sen bu şiirinde sabit ayaklı, 11' li hece ölçüsünü kullanmışsın. Yani sesli harflerini saydığımızda her bir dizenin aynı sayı çıkıyor.
Hece şiirinin nazım çeşitlerine göre hece vezin ölçüleri değişebiliyor. Bunların türleri ve nitelikleri farklı farklı.
Vezin yani hece ölçüsü sayısı .
Sadece vezin sayısıyla sınırlı kalmıyor hece şiiri.
En önemli özelliklerinden biri de kafiye olgusuna yer vermesidir. Kafiye hece şiirinde dize sonlarında olur. Senin de şiirinde ses olarak vermeye çalıştığın gibi.
Ancak, çoğu şair arkadaşımız dize sonunda benzer harflerin kullanılmasını kafiye yerine koyuyor.
Kafiye...kelimenin kökünde aranır .Yani kelimenin sonundaki harfler redif olur.
Mesela, senin şiirinden bakalım ablacım,
1 - ağlarım / kalkarım / saklarım /
2- gözlerin / sözlerin / ellerim
3- gözlerin / sesin / seni
Ablacım az önce kafiye kökte olur demiştim...
Gözüne / gözlerine / gözde / gözü .....gibi kelimelere baktığımızda " göz " yani bütün ekler silindikten sonra tek başına anlamı kalan kelimeye kök diyoruz.
bakıyoruz ...g....ö....z .......hepsinde aynı...3 tane harf aynı... kökümüz göz oluyor...
Şimdi bu gözle hangi kelimeleri kafiye yapabiliriz... yani tek başına yalın olarak anlamı olacak hem kelimenin hem de göz deki harfleri ortak olacak.
göz / söz / yüz / tez / bez / biz / kız / yaz / caz / saz /
bakıyoruz ablam hepsi yalın olarak kök halinde bulunuyor...
kiminde 2 harf ortak kiminde tek harf...harflerin ortak oluşuna göre de kafiyeler kendi aralarında ayrılıyorlar
Zengin kafiye. tam kafiye, yarım kafiye...ya da tamamen aynı olup da anlamı farklı olmasına göre cinaslı kafiye ...gül ( çiçek ismi ) - gül ( gülmek)
gibi....
gözüne / sözüne / yüzüne ................kelimeleriyle kafiyeli bir şiir yazdığımızı düşünelim
hastayım yar gözüne
öldüm bir sözüne
aşığıyım yüzüne
ablacım burada işte.....başta dediğim gibi köklerine bakmamız lazım
bakıyoruz...son kelimelerin en yalın en küçük anlam birimlerine
göz / söz / yüz ....kelime köklerinde ( z ) harfi ortak olduğu için kafiyelidir diyoruz.Sonlarına eklenmiş olan " üne " ekleri redif oluyor.Asla bunu karıştırmamak lazım. Zira en çok yapılan yanlışlardan biri budur.Kelimenin kökünde aramadan direkt ekinden yapılan ses benzeşmesiyle kafiyelendirme yapıldığı sanılır .
Evet bu açıklamalardan sonra senin kafiyelerine dönelim ablacım.
gözlerin / sözlerin / ellerim / göz - söz - el : ilk iki kelime kökü kafiyeli ancak ' el " kelimesi bozuyor.
gözlerin / sesin / seni : göz - ses - sen...hiç bir kelime birbiriyle kafiyeli değil. birinci kelime (z) - ikinci kelime (s) üçüncü kelime (n) sesiyle bitiyor.
eli / beli / teli ...el - bel - tel / bakıyoruz köklerdeki sesler uyuyor kafiyeli
yazı / kazı / tazı / ....yaz - kaz - tazı.( tekbaşına isim ) ...uyuyor kafiyeli vbbb
Ablacım kafiye, vezinden sonra ayak gibi nitelikleri de var hecenin ...onlarda kafiye esasına dayanıyor...
Umarım yanlış anlaşılmam ablam. Dilim döndüğünce kısacık anlatmaya çalıştım.Elbette bu kolay bir durum değil.Daha geniş çerçeveden incelemek gerekiyor.Kafiye çeşitleri, nazım çeşitleri her biri kendi içlerinde ayrılıklar gösteriyor...
Bence ilk hece şiiri olarak kulağa yani sese gösterdiğin özen yatkınlığının en bariz ispatı.Teşekkürler nazenin gönül emeğin için.
Nicelerini okumak ümidiyle.Selam ve kalbi sevgimle yüreğine.
Aaaa ben de koç' um...bilirim koç kadının azmini ve cesaret gücünü.
Canımsın.Tamam ablam en kısa zamanda haber veririm sana.
Güzel yürekli ablam benim.Vallahi tereddütlü yazdım.Acaba diye bir korku vardı.Nasıl sevindim anlatamam.Kesinlikle inanıyorum yapacaksın.Yapacaksın.Değil mi ki şiir akıyor yüreğinden gerisi teferruat kalır.Kalbi sevgimle, saygımla.
Iyi akşamlar canım Gösterdiğin ilgiye ve nayif yüreğine çok teşekkür ederim.rahmetli annem, yüz kalbin aynasıdır derdi çok doğru bir tesbitimi yaşlandikca anladım Güzel yüreklim çok teşekkür ederi altmışında şiire başlayan biri için anlattıklarını anlamanın ve tatbik etmenin zor olduğu gerçeğiyle yola çıkarsak işim zor gibi ama ben koç kadınıyım inşallah bunu da başarmaya gayret edeceğim sağ ol canım. Bir gün mesaj sayfanı aç ve bana bildir sana anlatmak istediklerim var hoşça kal iyi geceler
Aaaa ben de koç' um...bilirim koç kadının azmini ve cesaret gücünü.
Canımsın.Tamam ablam en kısa zamanda haber veririm sana.
Güzel yürekli ablam benim.Vallahi tereddütlü yazdım.Acaba diye bir korku vardı.Nasıl sevindim anlatamam.Kesinlikle inanıyorum yapacaksın.Yapacaksın.Değil mi ki şiir akıyor yüreğinden gerisi teferruat kalır.Kalbi sevgimle, saygımla.
Iyi akşamlar canım Gösterdiğin ilgiye ve nayif yüreğine çok teşekkür ederim.rahmetli annem, yüz kalbin aynasıdır derdi çok doğru bir tesbitimi yaşlandikca anladım Güzel yüreklim çok teşekkür ederi altmışında şiire başlayan biri için anlattıklarını anlamanın ve tatbik etmenin zor olduğu gerçeğiyle yola çıkarsak işim zor gibi ama ben koç kadınıyım inşallah bunu da başarmaya gayret edeceğim sağ ol canım. Bir gün mesaj sayfanı aç ve bana bildir sana anlatmak istediklerim var hoşça kal iyi geceler
4+4+3..... 11 heceli şiir denemeniz başarılı bence genelde 6+5 hece kalıbı yazılır amam 4.4.3. yazmak gerçekten zordur ve başarmışsınız birazda kafiye ve uyaklara dikkat ederseniz tamamdır dedim hocam........ ha beni lütfen usta kabul etmeyin benimki yorum sadece _________________________________Saygılar
Işık Mehmetali tarafından 12/1/2014 7:56:16 PM zamanında düzenlenmiştir.
Can evimden vurdu beni gözlerin Kulağımda çınlıyor her an sesin Son nefesimde de anarım seni Sensiz uyur gezer oldum Nerdesin?
GÜNAYDIN GÖNÜL DOSTU İNSAN ÇOK ÇOK GÜZEL VEDE ANLAMLI BİR YÜREK SESİYDİ ...YÜREĞİNİZ VEDE KALEMİNİZ DERT GÖRMESİN KUTLUYORUM EMEĞİNİZİ.. SELAM VE SAYGIMLA..
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.