Ödünç alınan son kuruşla ödenen ilk kuruş arasında tabii muazzam bir fark vardır. goethe
Selim Temiz
Selim Temiz

ONSEKİZ MART BAYRAK OLDU

Yorum

ONSEKİZ MART BAYRAK OLDU

( 2 kişi )

2

Yorum

3

Beğeni

5,0

Puan

1011

Okunma

ONSEKİZ MART BAYRAK OLDU

ONSEKİZ MART BAYRAK OLDU

Prof. Dr. Haydar Baş:Çanakkale Zaferi’nde Atatürk
18 Mart 2013/YENİ MESAJ GAZETESİ

Çanakkale Zaferi’nin 98. yıl dönümünü kutluyoruz.
Mustafa Kemal’in komutasındaki Türk ordusunun "Çanakkale geçilmez" diye tarihe yazdırdığı büyük destanın yıldönümündeyiz.
Bugün bazı çevrelerce Atatürk ile Türk Milleti arasındaki bağları koparmak isteyenlerin sığındığı liman olan "din" mevzusuna en güzel cevaplardan biridir Anafartalar anıları…
Zira Atatürk’ün anılarında Çanakkale Zaferi, askerin ağzında Allah lafızları ve Kelime-i Şehadet ile kazanılmıştır.
Mustafa Kemal, kendi ifadeleri ile Anafartalar’da, Conk Bayrırı’nda, Arıburnu’nda Türk askerine Allah’ın yardımından bahsetmiştir.
“Çanakkale geçilmez” dedirten o ruh, Allah ile askerin kurduğu bağdı.
Ve Atatürk’ün ağzından, Çanakkale’de yaşanan o kutsal bağ şöyle anlatılmıştır:
"Ölenleri görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiç ufak bir fütur dahi göstermiyor, sarsılmak yok. Okuma bilenler ellerinde Kur’an-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyor. Bilmeyenler Kelime-i Şehadet çekerek yürüyorlar. Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gören şayan-i hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur." (M. K. Atatürk, Anafartalar Hatıraları, sayfa 24)
Atatürk, Çanakkale Savaşı ile ilgili anlatımlarında, Allah’tan aldıkları güçten sık sık bahsetmektedir:
"Ve elli metre kadar düşmana yaklaşarak ani Allah sesleri ile bir süngü hücumu yaptılar. Bu süngü hücumunda düşmanın bir hattı tamamen kırıldı." (Atatürk’ün Bütün Eserleri, c.1, sayfa 308)
"Saldırının sürdürülmesini emrettim… Düşmanla aradaki mesafe 700-800 metre idi. Bu sırada Birinci Taburdan Allah Allah sesleri işitildi." (age, sayfa 308)
Mustafa Kemal’in dindar olması ve düşmanla giriştiği savaşta sırtını Allah’a dayaması gayet tabidir.
Zira Atatürk Molla Zübeyde lakaplı mübarek bir annenin evladıdır. Bektaşi dergâhına mensup bu annemiz dergâhın temizliğinde dahi vazife yapacak kadar buraya bağlı idi.
Babası Ali Rıza Efendi’ye ismi, ailesinin İmam Rıza’ya olan saygısından koyulmuştur. O da Bektaşi’dir.
Bu Bektaşi ailenin evladı Mustafa Kemal, yedi yaşında Kur’an-ı hatmetmiş, 8 yaşında hafız olmuştur. Yetiştiği bu Bektaşi dergâhı etkisindeki yuva, ileride asker Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcında da bu büyük kapıdan manevi destek almasının nedenidir.
Dönemin şeyhlerinden Cemaledddin Efendi’nin dergâhında 3 gün kalmış ve kurulacak devletin adının Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmasına burada beraber karar verilmiştir.
Kısaca, Atatürk’ün yetişme tarzı ve aile terbiyesi dikkate alındığında, hayatında her zaman örneklerini gördüğümüz din teması yerine oturmaktadır.
Bugün bilinçli bir şekilde, Müslüman - Türk milleti ile Ata’sının arasını açmak isteyenlere, Kurtuluş Savaşı’ndaki cephe anıları veya anmakta olduğumuz Çanakkale Zaferi’nde yaşanan iman gücü anlatılmalıdır.
Ve çözüm süreci denilerek, kanla alınan toprakları masa başında verme zihniyetine bürünenlere de bu anılar okutulmalıdır.
Mustafa Kemal riyasetindeki Türk milleti, yokluktan bir devleti var etmiş, dilindeki ve gönlündeki Allah ile bu vatanı düşmandan temizlemiştir. Bu bir iman kuvvetidir.
Birlik ve beraberlik tesis edilmiş, düşmanla ittifak asla düşünülmemiştir.
Bugün içinden geçtiğimiz tehlikeli süreçte, yine aynı iman kuvvetine ve birliğe ihtiyacımızın olduğu muhakkaktır.
Bu kuvvet ise, ne dindar gözükerek Atatürk’ü siyasetten çıkaranlarda, ne de Atatürkçü gözükerek dini bir kenara atanlarda vardır.
Bu kuvvet, Allah’ın izni ile "Bağımsız Türkiye" kadrolarında ve asakirullah olan, “Çanakkale geçilmez” diyen, Atatürk riyasetinde dönemin süper güçlerini Anadolu’dan uzaklaştırarak düşmanı bu aziz vatandan temizleyen Türk milletinde, “bizde” mevcuttur.

Dev tarih haykırıyor, resmen meydan okuyor
Her harfi nurlu ışık, arşa mekik dokuyor
Her yeri mutlak kanlı, şehit oluyor canlı
Kul ölüme koşuyor, her yer ölüm kokuyor.

Allah sesleriyle kalp, silah olmuş mevzide
Donanımlı düşmana, defol diyor mevzide
Bu kutsal vatan bizim, bizimdir vermem diyor
Hakk-Muhammed-Ali bir; rahmet olmuş mevzide.

Çanakkale her ırktan, tek yürek olmuş dindar
Donanımlı şeytanlar, azgındır birer kindar
Etrafta evliyalar, yeşile bezenmiş gök
Allah için ölüyor, "Allah" diyor kul dindar.

Çanakkale Savaşı; bir milattır Türk kula
Tank, top, tüfek ve gemi; esir düşmeli çula
Geceleri ay yıldız, akan kana yansımış
Böylece bayrak oldu, On Sekiz Mart her kula.

Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (2)

5.0

100% (2)

Onsekiz mart bayrak oldu Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Onsekiz mart bayrak oldu şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ONSEKİZ MART BAYRAK OLDU şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Işık  Mehmetali
Işık Mehmetali, @isikmehmetali
18.3.2013 20:41:20
5 puan verdi
Dev tarih haykırıyor, resmen meydan okuyor
Her harfi nurlu ışık, arşa mekik dokuyor
Her yeri mutlak kanlı, şehit oluyor canlı
Kul ölüme koşuyor, her yer ölüm kokuyor.

Allah sesleriyle kalp, silah olmuş mevzide
Donanımlı düşmana, defol diyor mevzide
Bu kutsal vatan bizim, bizimdir vermem diyor
Hakk-Muhammed-Ali bir; rahmet olmuş mevzide.

Çanakkale her ırktan, tek yürek olmuş dindar
Donanımlı şeytanlar, azgındır birer kindar
Etrafta evliyalar, yeşile bezenmiş gök
Allah için ölüyor, "Allah" diyor kul dindar.

Çanakkale Savaşı; bir milattır Türk kula
Tank, top, tüfek ve gemi; esir düşmeli çula
Geceleri ay yıldız, akan kana yansımış
Böylece bayrak oldu, On Sekiz Mart her kula.



Haklı Zaferin gururunu yaşıyoruz.,Kaleminden çok şey öğrendim usta
Kalemin daim olsun
Saygılar
Bandırmalı
Bandırmalı, @bandirmali
18.3.2013 14:29:09
5 puan verdi
Tek yürek omuz omuza savaşan ve haklı bir zafer kazanan
ölümsüz şehitlerimizi bu güzel dizelerinizle bir defa daha anıyor güzel şiirinizi
canı gönülden kutluyorum saygı ve selam ile..
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL