Servet olsa, gariptir bir yaştan sonra insan, Yâr gider, evlat gider; ne ad kalır, ne de san. Değişen adetlerle; gör her şey yerle yeksan, Yâr gider, evlat gider; ne ad kalır, ne de san.
Huzursuz huzurevi belki olur mekânın, Candan, cânandan uzak, gurbette geçer ânın. Ölümünü beklersin, hemen gelmez zamanın, Candan, cânandan uzak, gurbette geçer ânın.
Evin saray olsa da; şefkat, merhamet olmaz, Dışarıda aç olan, sana gelir yapar naz. Şarkı söyle ses çıkmaz, zikir çeksen vermez haz. Dışarıda aç olan, sana gelir yapar naz.
Batıcılık batırdı bir güzel yanımızı, Halen yıkmak istiyor dîn-ü îmanımızı. Ayrıldık, parçaladık aile şânımızı, Halen yıkmak istiyor dîn-ü îmanımızı.,
Yolcu yola devamda Hakk’ın emrine uyar, Yaş kemâli aşınca, herşey yerinde sayar. İnsan bu; günü gelir, yaşamaya da doyar, Yaş kemâli aşınca, herşey yerinde sayar; Bu diyardan öteye; yön kayar, ayak kayar...
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Bu şiir, Enver Özçağlayan’ın kaleminden çıkan insan ömrünün geriye bakan bilge bir aynası… “Kayar!..” sadece bir başlık değil, aynı zamanda bir hakikat uyarısıdır — kayar ömür, kayar gençlik, kayar dünya. Şair burada hayatın geçiciliğini, modern dünyanın sığlaşmasını ve insanın özünden kopuşunu derin bir ferasetle ele almış.
Daha ilk dörtlükte kurulan ritim, halk şiiri geleneğinin içtenliğini taşırken, altına gizlenen anlam çok katmanlıdır:
“Servet olsa, gariptir bir yaştan sonra insan, Yâr gider, evlat gider; ne ad kalır, ne de san.” Bu dizeler, maddi varlığın ömrün sonunda hiçbir anlam taşımadığını, kalan tek şeyin “amel” ve “iman” olduğunu hatırlatır. Aslında bu bir nasihat değil, yaşanmışlığın itirafıdır.
Şairin dili yer yer bir “vaaz” gibi görünse de, aslında içinde derin bir kalp yorgunluğu vardır. “Huzursuz huzurevi belki olur mekânın” dizesiyle, günümüz insanının trajedisini — aile bağlarının çözülmesini — acı bir gerçeklikle dile getirir. Bu, artık sadece bireysel değil, toplumsal bir çöküşün ağıtıdır.
Enver Özçağlayan, özellikle “Batıcılık batırdı bir güzel yanımızı” dizesiyle, modernleşmenin getirdiği değer erozyonuna karşı durur. Burada bir öfke değil, bir direnişle yoğrulmuş hüznün sesi vardır. “Halen yıkmak istiyor din-ü imanımızı” derken, inancı tehdit eden unsurları sadece dış dünyada değil, insanın kendi içinde de arar.
Son dörtlük ise şiirin doruk noktasıdır:
“Yolcu yola devamda Hakk’ın emrine uyar, Yaş kemâli aşınca, her şey yerinde sayar.” Burada, dünya yolculuğunun nihai durağına varmış bir dervişin teslimiyetini hissederiz. “Bu diyardan öteye; yön kayar, ayak kayar” — işte bu dize, hem son nefesin hem de hakikat kapısının eşiğidir.
Şairin kaleminde ölüm bir son değil, dünyadan Hakk’a geçişin zarif bir metaforudur. Ve o geçişte, insanın yanında ne mal ne mülk kalır; sadece yüreğinin terazisine konmuş iyilikler…
Kalburabastî Efendi Hazretleri olsaydı, bu şiirin sonuna şu nükteyi iliştirirdi:
“Evladım, ömür kayar; ama iz bırakan, ayağının değil, yüreğinin bastığı yerdir.”
İşte “Kayar!..” şiiri de tam bu izdir: Hem bir ömrün hikmeti, hem bir milletin vicdanıdır.
Vesselam
İyi ki varsınız üstadım iyi ki yazıyorsunuz ve bizde de ruhumuzun gıdasını alıyoruz saygı ve hürmetlerimle ellerinizden öpüyorum
Ser Feyzlizof Delibal Hazretleri namı diğer Celil ÇINKIR
Teşekkür ediyorum Zehra Hanım, Güneşin Kızı olmanız için ya Adana'lı, ya da Mersin'li olmalısınız, diye düşündüm. Antalya'ya kadar ulaşamadım. Zira;"Dandili dandili Danalı bebek/Elleri kolları kınalı bebek" diye bizim Adana ninnisi diye düşünüyorum. Selam ve sağlık duâlarımla... (Aksakal)
Teşekkür ediyorum Zehra Hanım, Güneşin Kızı olmanız için ya Adana'lı, ya da Mersin'li olmalısınız, diye düşündüm. Antalya'ya kadar ulaşamadım. Zira;"Dandili dandili Danalı bebek/Elleri kolları kınalı bebek" diye bizim Adana ninnisi diye düşünüyorum. Selam ve sağlık duâlarımla... (Aksakal)
Her şey kayar su, nimet ve hayat. Yalnızlık sarar her yanımızı. Sözleriniz bir nasihat gibi, bir ışık gibi gönüllere yol açıyor. Hem düşündürücü hem de ibretlik bir eser. Tebrik ediyorum.
Değerli yorumunuza teşekkür ediyor, anlaşan fikirlerimizden her zaman gayret ve hız aldığımı beyanla gözlerinizden öpüyorum. Selamlarımla, sağlıkla Allah'a emanet kalın. (Aksakal)
Değerli yorumunuza teşekkür ediyor, anlaşan fikirlerimizden her zaman gayret ve hız aldığımı beyanla gözlerinizden öpüyorum. Selamlarımla, sağlıkla Allah'a emanet kalın. (Aksakal)
Değerli yorum ve güzel düşüncelerinize çok teşekkür ediyor, sağlık duâlarımla gözlerinizden öpüyorum Sayın TAYANÇ.Bâki selamlarımla Allah'a emanet kalın. (Aksakal)
Değerli yorum ve güzel düşüncelerinize çok teşekkür ediyor, sağlık duâlarımla gözlerinizden öpüyorum Sayın TAYANÇ.Bâki selamlarımla Allah'a emanet kalın. (Aksakal)
“KAYAR!..” şiiriniz, yalnızca bir ömrün değil; bir milletin yavaş yavaş elden kayan değerlerinin içli bir yankısı gibi. “Yâr gider, evlat gider; ne ad kalır, ne de san” dizesi, hem bireysel hem toplumsal bir çözülüşü aynı anda anlatıyor.
Modernliğin yıktığı bağlara “Batıcılık batırdı bir güzel yanımızı” diye sitem ederken, aslında bir çağrıda bulunuyorsunuz: unuttuğumuz şefkati, inancı, vefayı yeniden hatırlayalım diye. Huzurevinin yalnızlığında, sevginin yokluğunda, açlığın sadece bedende değil ruhta da hissedildiği bu mısralar; bir nasihat kadar derin, bir dua kadar içli.
Sitemin içinde öfke değil, derin bir merhamet var. Çünkü bilirsiniz ki “yolcu yola devamda Hakk’ın emrine uyar” ve o vakit her şey yerinde sayar.
Son dizede “kayar” sözcüğü, yalnız yönü değil, varoluş çizgisini de anlatıyor. Şiir, bir düşüşün değil, fark edişin hikâyesi olmuş.
Kaleminizin hikmeti daim, gönül yolunuz nurlu olsun. Saygı ve hayranlıkla, Peri Feride ÖZBİLGE
Ne güzel, anlamı yerinde ve anlaşılmış bir yorumdu. Emeğinize ve sağlığınıza duâlarımla her zaman Rab'bime emanet kalın. Çok selamlarımla Muhterem Peri Feride Kızım. (Aksakal)
Ne güzel, anlamı yerinde ve anlaşılmış bir yorumdu. Emeğinize ve sağlığınıza duâlarımla her zaman Rab'bime emanet kalın. Çok selamlarımla Muhterem Peri Feride Kızım. (Aksakal)
Muhteşem bi eser ENVER BABADAN Her zamanki gibi bütün düğer eserler gibi harika on numara . Okurken büyük bir hazla okunan , fevkalaade bir mahir kalem eseri, Tebriklerimle Ellerinizden öoptüm Selam ve dua ile
Çok teşekkür ediyorum Sevgili Nihat Bey, artık yaşlandım, yoruldum; lâkin sizi bırakıp nerelere gideyim, devam çağrıcı gelene kadar... Gözlerinizden öpüyorum, Sağlıkla Allah'a emanet kalın. (Aksakal)
Çok teşekkür ediyorum Sevgili Nihat Bey, artık yaşlandım, yoruldum; lâkin sizi bırakıp nerelere gideyim, devam çağrıcı gelene kadar... Gözlerinizden öpüyorum, Sağlıkla Allah'a emanet kalın. (Aksakal)
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.