6 Şubat 2023 tarihinde saat 04:17’de Kahramanmaraş – Pazarcık’ta Mw 7,7, ardından saat 13:24’te Kahramanmaraş – Elbistan’da Mw 7,6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldık. Depremler, yaklaşık 15 milyon nü...
O gece, çıkmaz sokak boyunca hayat bir anda durmuştu. Sessizlik, çığlıkların yerini almıştı. Meryem, enkazın altında sıkışmış, kucağına atlayan kedisi Pamuk’a sıkıca sarılmıştı. O, evin en nazlı kızıydı; herkesin neşesi, evin ışığı. Kardeşleri ve annesi mutfakta bir şeyler hazırlarken, Pamuk bir anda odadan fırlayıp Meryem’in kucağına atlamıştı. O sırada yerin sarsıldığını bile anlamamıştı küçük bedenleri. Olay, bir anda gerçekleşmiş, kimse bir şey yapmaya fırsat bulamamıştı.
Meryem, titreyerek Pamuk’un yumuşacık tüylerine dokundu. Kedinin gözleri sakin ama derindi, sanki “Korkma, birlikteyiz” der gibiydi. Meryem’in bir anda zihninden annesinin sesi geçti: “Pamuk, bu evin bir parçası.” Kedi, o an bu sözü bir gerçeklik gibi yaşatıyordu. Birbirlerine, sarsıntılardan çok daha güçlü bir dostlukla tutunmuşlardı.
Enkazın yakınında ise başka hikâyeler yazılıyordu. Yan binadan kurtarılan Ayşe teyze, torunlarıyla son görüşmelerini anlatırken gözyaşlarını tutamıyordu: “Eymen, kardeşini koruyacağım dedi... Onlara bir şey olmasın diye yatağına sardı. Ama kendisi kurtulamadı.” Bu hikâye, kulaklarda yankılanırken başka bir köşede, itfaiyeciler, yaşlı bir amcanın tekerlekli sandalyesini kurtarmak için çalışıyordu. Sandalyenin yanına iliştirilmiş eski bir fotoğraf karesi... Amca, o kareye bakarak sessizce ağlıyordu.
Sokak boyunca devam eden umutlu mücadele, bir babanın kısık sesiyle bozuldu: “Bir nefes... Lütfen bir nefes!” Çökmüş binanın altında çocuklarının adını bağırıyordu. Kimse bir cevap alamıyordu. Sessizlik, umutları bir kez daha ezerken enkazdan ansızın bir el uzandı. Küçük bir çocuk, yüzündeki tozla molozun arasından çıkarıldı. Babası ağlamak yerine sıkıca sarıldı ve sadece şunu fısıldadı: “Yine birlikteyiz.”
Meryem ve Pamuk, o an hâlâ birbirine sarılıyordu. Kurtarma ekipleri onlara ulaştığında Meryem, kedisini kollarından bırakmamıştı. Çıkmaz sokak, o gece birçok hayatı yuttu, ama Meryem ve Pamuk’un dostluğu, o karanlığa inat bir umut ışığı oldu.
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.