MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

KAFİYELİ KONUŞMAK İSTER MİSİNİZ?
NOTER ONAYLI RÜYA

KAFİYELİ KONUŞMAK İSTER MİSİNİZ?


KAFÝYELÝ KONUÞMAK ÝSTERSENÝZ OKUYUNUZ!..
KAFÝYELÝ KONUÞMAK ÝSTER MÝSÝNÝZ?
HAYDÝ, ÇOCUKLAR GENÇLER
HEP BÝRLÝKTE KAFÝYELÝ KONUÞALIM!

NOTER ONAYLI A’DAN Z’YE ”KAFÝYELÝ=UYAKLI” KONUÞMA KILAVUZU

Aþaðýdaki yazýnýn tamamý Alaçamlý Halk Þairi Reklâm Yazarý Eðitimci Gazeteci Hasan Sancak’ ýn kendi aklýndan bulmuþ olduðu düþünce ürünüdür. Bu yazý Türkiye’de ve dünyada ilk defa yayýnlanmaktadýr. Anlatýlan bu önemli konu ile birlikte yediden yetmiþe herkes kafiyeli konuþmayý ve yazmayý çok sevecek ve öðrenecektir.
Her tanýdýðým insana halk þiirinin önemi üzerinde durduktan sonra isterlerse kafiyeli konuþabileceklerini anlatýyorum. Son harfi ”L” ile biten bana on tane kelime söyler misiniz? Diyorum. Düþünüyorlar, söyleyemiyorlar. Ben de biraz sonra istedikleri kadar kafiyeli kelime konuþabileceklerini söylüyorum. Sessizce dinliyorlar. Bu önemli durum her harf için kullanýlabilir. Ben sadece “L” harfini örnek olarak veriyorum. Çocuklar ve gençlerin dikkat etmesi durumunda çok güzel sözler ya da mýsralar kullanabileceklerini söyleyebilirim.
Türkçe’mizde 29 tane harf vardýr. A-B-C-Ç-D-E-F-G-Ð-H-I-Ý-J-K-L-M-N-O-Ö-P-R-S-Þ-T-U-Ü-V-Y-Z ‘ dir. Bu harflerin 21 tanesi sessiz, 8 tanesi de seslidir. Kafiyeli konuþabilmek için A’ dan Z’ ye gitmek gerekir. Seslilerde bir sefer, sessizlerde sekiz sefer bir kelime okunabilir. Yukarýda ”L” harfini örnek verdim. A’ dan Z’ ye gidelim. Unutmayýn. Sesli harflerde bir sefer sessiz harflerde sekiz sefer söylememiz gerekir.
A’ dan baþlýyoruz! “AL” B’ den baþlayarak Z’ ye gidiyoruz.”BAL-BEL-BÝL-BOL-BUL” “ÇAL-ÇEL-ÇÝL-ÇÖL-ÇUL” "DAL-DEL-DÝL-DOL-DÖL-DUL..."Bu durumu Z’ ye kadar taþýyabilirsiniz. Bunu unutmadýðýnýz ve tekrar ettiðiniz zaman önce mýsra sonra da beyit ve dörtlük yazabilirsiniz.

Not: Lütfen anne ve babalar çocuklarýna bu yazýmý okusunlar.

Að-bað-boð-çað-dað-saðý
Kýz kaçýrma uçaðý
Eve erken gelirsen
Tavaya koy sen yaðý

Ak-bak-bek-bük-çak-çek-çýk
Yolunuz olsun açýk
Bencillik tutkusunu
Ýçinde yaþatma yýk

Ay-bay-bey-boy-cay-say-yay
Ver bana açýk bir çay
Karþýdan geçmektedir
Atýn yavrusu bir tay...

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.