MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

)(-)(-)(-BUĞULU CAMLARA YAZDIM ADINI-(-6-)(-)(-)(
ASIKLUZUMSUZ

)(-)(-)(-BUĞULU CAMLARA YAZDIM ADINI-(-6-)(-)(-)(


…………………………………………………………………………………………………………………………………….

ELA GÖZLERÝNE GURBAN OLDUÐUM

Ela gözlerine kurban olduðum
Yüzüne bakmaða doyamadým ben
Ýbret için gelmiþ derler cihana
Noktadýr benlerin sayamadým ben

Aþkýn ateþidir sinemi yakan
Lütfuna irer mi cevrini çeken
Kollarýn boynuma dolanmýþ iken
Seni öpmelere kýyamadým ben

Terk eyledim aðalarým beylerim
Bozbulanýk seller gibi çaðlarým
Anýn içün ben ah idup aðlarým
Ayrýlýk oduna doyamadým ben

Kaldý deli gönül kaldý hep yasta
Mevla’m erdir beni murada kasda
Aþýk Ömer eydur sevgili dosta
Allah’a ýsmarladýk diyemedim ben

Aþýk Ömer (1651 - .... )



Doðum yeri ve tarihi hakkýnda çeþitli rivayetler vardýr; bunlarýn içinde doðruya en yakýn görüneni, onun Konya’nýn Hadim ilçesinin Gezleve köyünde 1651 yýlýnda doðmuþ olduðu yolundaki rivayettir. Düzenli bir medrese tahsili görmediði anlaþýlmakla birlikte devrin kültür muhitleri içinde bulunmak suretiyle kendi kendini yetiþtirmiþ ve ayný devrin diðer aþýklarýna göre daha seçkin bir yer kazanmýþtýr. Þerifî adlý bir þairden ders aldýðý, baþta Fuzûlî olmak üzere klasik edebiyatýn belli baþlý büyük þahsiyetleri yanýnda Hâfýz’ýn divaný ile Sa’dî’nin Gülistân’ýný okuyacak kadar Farsça öðrendiði anlaþýlmaktadýr. Yazdýklarýna ve rivayetlere bakýlarak orduya girdiði, sýnýr kalelerinde bulunduðu, hatta bazý savaþlara katýldýðý tahmin edilmektedir. IV. Mehmed’in 1678’de Çehrin Kalesi’ni fethi münasebetiyle bir manzume yazdýðý gibi, II. Ahmed’in saltanat yýllarýndaki Rus, Venedik ve Avusturya seferleri ve II. Mustafa’nýn bir gazasýyla ilgili bazý manzumeler de yazmýþtýr. Þiirlerinden Ýstanbul, Bursa, Yama, Sakýz, Sinop ve Baðdat gibi yerleri dolaþtýðý anlaþýlmaktadýr. Baþlangýçta divan þairlerini taklide özenerek Adlî mahlasýný kullanmýþ, Ömer mahlasýný daha sonra benimsemiþtir. Þiirlerinde Baðdat’tan Tuna’ya kadar uzanan geniþ bir coðrafya yer almakla beraber bazý þiirlerinin hayal mahsulü olduðu tahmin edilmektedir. 1707’de Ýstanbul’da öldüðü ve Yemiþ Ýskelesi’nde bir türbesinin bulunduðu da yine rivayetler arasýndadýr.

XVII. yüzyýlda Gevherî ve Karacaoðlan ’la birlikte Türk saz þiirinin önde gelen isimleri arasýnda yer alan Âþýk Ömer, geniþ halk kitleleri tarafýndan benimsenme açýsýndan da müstesna bir yere sahiptir. Kendisinden sonra gelen âþýklardan birçoðu ona nazireler yazmýþ, bestelenmiþ þiirleri çeþitli meclislerde çalýnýp okunmuþtur. Âþýkâne ve sûfýyâne mahiyetteki bazý manzumeleri ise bir tür ilahi gibi uzun zaman tekke ve zaviyelerde terennüm edilmiþtir. Asker ocaðýnda bulunmasý dolayýsýyla hem serhat boylarýnýn biraz serbest ve maceralý hayatýný yaþayarak dile getirmiþ, hem de klasik þiirin mecaz, vezin, kafýye ve edebi sanatlarýný, hatta biraz da dilini kullanarak o çevrelerin havasýný yansýtmýþtýr.

Kendisinden önce gelen saz þairlerinden farklý olarak klasik Türk edebiyatýndan büyük ölçüde etkilenen Âþýk Ömer, bilhassa aruz vezniyle yazdýðý divan’larda divan þiirinin kalýplaþmýþ mazmun ve hayal dünyasýna büyük ölçüde yer vermiþtir. Daha saðlýðýnda üstat kabul edildiði için kendisinden sonraki þairler arasýnda onun gibi yazmak bir moda haline gelmiþ, bu da halk þiirinin kendi içinde tabii bir þekilde geliþmesini engellemiþtir. Onun açmýþ olduðu divan þiirini taklit cereyaný yüzünden saz þiirinin eski saflýðý ve dili farkedilir þekilde bozulmuþtur. Geriye býrakmýþ olduðu 2000’den fazla þiirle Türk edebiyatýnýn en çok yazan þairlerinden biri olarak tanýnan Âþýk Ömer hece vezniyle söylediði þiirlerde daha baþarýlýdýr.

Âþýk Ömer divanýnýn en önemli iki yazmasýndan biri Konya Mevlana Müzesi Müzelik Eserler bölümünde bulunan, Hüseyin Ayvansarayânîn istinsah ettiði nüsha ile (Envanter nr. 99) þimdi Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan (Hacý Mahmud Ef. nr. 5097) Ýstanbul Yahya Efendi Dergâhý nüshasýdýr.
Ayrýca cönklerde de pek çok þiirine rastlanmaktadýr. Þiirleri, hayatý hakkýnda geniþ bir incelemeyle birlikte S. Nüzhet Ergun tarafýndan yeni harflerle de yayýmlanmýþtýr (Ýstanbul 1936).
………………………………………………………………………………………………

)(-)(-)(-BUÐULU CAMLARA YAZDIM ADINI-(-6-)(-)(-)(

Kara gözlerine kurban olduðum
Lebinden tatlý söz duyamadým ben
Görmedim Cihan’da eþin,benzerin
Sima’na bakmaya kýyamadým ben

Uðrun uðrun esen yellerin ile
Bülbülden cilveli dillerin ile
Pamuktan yumuþak ellerin ile
Sokulup sar beni diyemedim ben

Çile yaðmurunda her gün ýslanýp
Geçit vermez sýra daða yaslanýp
Eller gibi gurbet elden seslenip
Ayrýlýk urbasý giyemedim ben

Yýllar yýlý özlemini çekip de
Penceremden yollarýna bakýp da
Hasretinle göz yaþýmý döküp de
Sýlamda günleri sayamadým ben

Yüce Mevla seni yaratmýþ özel
Zerâfet lutfetmiþ ebet ve ezel
Sanki o cemal’in mah kadar güzel
Kýz senin seyrine doyamadým ben

Bir haber gelmedi tekfur kýzýndan
Neler çektim neler cilve nazýndan
Hâl’dan hâl’a koyan sevdan yüzünden
Sensiz lokmalarý yiyemedim ben

Lüzumsuz ah ile dövme dizlerin
Boþa söylenmesin özlü sözlerin
Meftun eylemiþti kara gözlerin
Baþkasýna kaþým eyemedim ben

Sadýk Daðdeviren
Aþýk Lüzumsuz

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.