MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Ata Erkilden Bekleme
BHDR

Ata Erkilden Bekleme



Adilce paylaþ bu dünyayý, gün dönse bile acun kaçmýyor
Kimsenin dolar telaþýna düþme, sana kýsmetse yüzmüyor
Ýnsan harap dolusu dizgin, þu þiddetin dili çözülmüyor
Ýstesen gari volkan küm patlamak, insan ne dedik bilmiyor


Sen kara insana akýpça giden, seher maviyi gözeten..!
Çaðýn dýþýna çýkarýr, aklý bin yaþayýp "yakýn" göz eden!..
Þu alev ki ne isteðin vardýr, inadýn bilmeyip söz eden
Ýstesen gari volkan küm patlamak, insan ne dedik bilmiyor




Kumtaneleri / Bahadýr Doðru


4 + 19 hece

Þiir Açýklama :
1) adilce paylaþ bu dünyayý, gün dönse bile acun kaçmýyor : Kendine hakim ol, aklýna sahip çýk. Günler, bitmeyen yýllar harap oldu þiddet doldu. Zalimlerin insanlarý insanlara düþmanlaþtýrdýðý bu dünya, insanlarý yarýþtýrmadan yine, bir þekil alýp eski haline dönecektir. Fakat ;

2 ) kimsenin dolar telaþýna düþme, sana kýsmetse yüzmüyor : Devletin dolar yangýný aþkta, bunalýma düþme, yüklerce ve tonlarca yükü üzerimize ve üzerine yüklendiði bu muhteþem pahalý hayatta, umutsuzluða kapýlma. Bu dünyanýn tüm dertlerini býraksan bile elbetki devlet sana çýkmazlarý vaadetmeyi baþladý. Ve bu çýkmazlarýn içinde " maddi olsun manevi olsun veya sosyal konu olsun " sana kýsmtse yüzmüyor, yani maalesef evlenemiyorsun.

3) insan harap dolusu dizgin, þu þiddetin dili çözülmüyor: Bu zamlar muazZAM hale tam gelmeden 10 yýl içinde: Yalandan " insan harap dolusu dizgin" olanlar. Onlardan dostun, arkadaþýn olmadý mý? Onlar ki sen çalýþýrken, her ay sadece senin üzerinden 20bin- 30bin kazanmaktadýrlar. Bunlarý bile bile sen sadece asgari ve sigorta istedin. Fakat kendileri o kadar kazandýklarýný yalanladýlar. Üstelik hasta olduðunu biliyorlar, fakat sigorta bile yapmýyorlar. Görmedin mi, zengin hayatta sürüyorlar.

4) istesen gari volkan küm patlamak, insan ne dedik bilmiyor : Oðlunu sewen, dostunu arkadaþýný seven insan bu yüzyýlda, bu son 10 yýlda, okumuþ ve bilgi sahibi insanlara, öyle akýllar veriliyor ki; / düþünülüyor, o insanlar ki hayatýný sebze hali, pazarcýlýk, tarým parsel arazi iþleme süreçleri, elektronik, giyim, halk hizmetleri sunan iþletmeler, çekçekçilik, hamallýk, esnafçýlýk, artý ve özellikle hayatlarýný eðitimle idam eden bu hayattan, tüm hayat bilgili insanlara, olmayacak akýllar veriliyor. Ve bu zamanlarda bu iþsizlere; mýsýr domates sat gibi garanti kazaným ve köþeyi dönme gibi umutlar veriliyor. Pardon o insanlar hayattan mý vazgeçtiler? Pardon 50 bin 60 bin 100 bin kazandýran o insanlar mesleklerini mi deðiþtirmek istediler?

5) sen kara insana akýpça giden, seher maviyi gözeten: kara insan, yani dertli, çaresiz, karalarý baðlayan. Uzun bir okyanus üstünde bütün güzel ufuklarý, anlamlý, manidar ve kimse geçim sýkýntýsý çekmesin diye denenmiþ ve güçlü, þeylerden bahseden.

6) çaðýn dýþýna çýkarýr, aklý bin yaþayýp "yakýn" göz eden : Kendine hayrý olmayan insan, çaðýn dýþýna çýkarýr, toplum içinde bilgiye kendini her zaman kapayan, bilinçsizken bile, aklý bin yaþýyormuþ gibi, " sen beni dinlemýsýr domates sat evini rahat geçindirirsin" diye umut verenler. Kendileri " ampül" yani " ak"

7) þu alev ki ne isteðin vardýr, inadýn bilmeyip söz eden : Hayatýný insanlara, topluma, her türlü iþe, okumaya, hayatý ve piyasalarý araþtýrýp geliþtiren eðilim, eðim, ve eðitime adayan insan, her þeye çare de... hayatta inat eder kaybetmek için deðil kazanmak için. Fakat bunu görmezden gelen, onu 15 yýl öncesinden deli sanan, maddi manevi hayýrsýz bir sürü insan, olaylarý ve duyduklarýný malesef örtbas ettiler. Onun inadýný bilmeyip, söz konusu aralarýndan silinmeye çalýþýldý.

Kendilerine hayat pahalýlýðý, muazZAM’ lar miras kaldý.







Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.