Bir kimseyi sahip olmadığı sıfatlarla övmek, onu kibarca yermek demektir. cemil sena
Almuti
Almuti

Mevlana'dan; "Aşıkları Kınamayın"

Yorum

Mevlana'dan; "Aşıkları Kınamayın"

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1361

Okunma

Mevlana'dan; "Aşıkları Kınamayın"

Gündüze nasıl güneş lazımsa aşığa da sevgili lazım. Güneş o yüze nikap gibidir. Nikapla sevgilinin yüzünü fark edemeyen güneşe tapar, ondan el çek.

Aşığın günü de Odur, rızkı da. Aşığın gönlü de Odur, gönlünün yanışı da. Aşık çocuğa benzer, memeden süt emer durur. O iki alemde de sütten başka birşey bilmez. Fakat şu var ki; çocuk sütü hem bilir hem bilmez. Bu tarafta tedbirin yeri yoktur.

Ey aşıkları kınayan bırak onları. Tanrının azdırdığı taifeyi sen nasıl doğru yola erdirirsin.

Bir can hakka ulaştı mı, onun zikri bunun zikridir, bunun zikri onun zikri. Böyle can kendinden boşalır, sevgilinin aşkıyla dolar. Testide ne varsa dışına o sızar.

Aşağılık kişiler de her an o temiz adı anar ama onlarda bu tesir görülmez. Çünkü onlar aşık değildir. Gönülerinde yüzlerce murat var. Bu, sevgi ve aşk mezhebi değil.

Akıl ümitsizlik yoluna gider mi hiç? Aşk lazım ki o tarafa koşsun. Hiçbir şeye aldırmayan aşktır, akıl faydalanacağı şeyleri arar.

Aşk, yılmaz, canını sakınmaz, utanma nedir bilmez, değirmen taşının altına girmiş gibi belalara uğrar, sabreder. Hiç arkasını dönmez, bir fayda elde etmek ümidini öldürmüştür. Neyi var, neyi yoksa ortaya kor, ücret aramaz. Tanrıdan aldığı gibi hepsini tanrıya verir tertemiz olur.

Simurgun yeri kaf dağıdır, her hayal oraya el atamaz. Ancak o birleşmeyi gören hayal o makamı görür. Gördükten sonra da araya ayrılık düşer. Fakat, işi tamamıyla bozan ayrılık değildir bu iş, bu makam, her türlü ayrılıktan emindir. Ruha mensub o kalıbın baki kalması için güneş bir an kendini kardan çeker.

Mesnevi, 6.ciltten


Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Mevlana'dan; "aşıkları kınamayın" Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Mevlana'dan; "aşıkları kınamayın" yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Mevlana'dan; "Aşıkları Kınamayın" yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
balıbey
balıbey, @balibey
25.5.2012 09:31:11
Bir dost , bir post ... Değil mi ?..

Nazenin kaleminizi selamlıyor ; düşürdüğü incilerle birlikte , öpüp başımın üstüne koyuyorum efendim !..





© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL