Ödünç alınan son kuruşla ödenen ilk kuruş arasında tabii muazzam bir fark vardır. goethe
ayvalıklı
ayvalıklı

"SEVGİ ÜZERİNE"

Yorum

"SEVGİ ÜZERİNE"

3

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1534

Okunma

"SEVGİ ÜZERİNE"

Nerede "kıskançlık" ve "bencillik" varsa, orada karışıklık ve her türlü kötülük vardır. Oysa, sevgi ve aşk öyle güçlüdür ki, bencilliği yok eder, şiddeti ve kabalığı giderir, insanları daha "duygusal", daha "sorumlu" yapar.

Sevgi ve aşk "köklü değişiklikler" yaratma gücüne sahiptir. Bencillik, sürekli olarak kendini ön plânda tutan, hemen her işte, "kendi çıkarları" doğrultusunda hareket eden, hep kendisinin "merkez" olmasını ve kendinden bahsedilmesini isteyen kişilerin ortaya koyduğu bir davranış şeklidir. Aslında az buçuk herkes bencildir. Ama bencilliğin de bir sınırı vardır. Bencillik, sahiplenmek, kontrol etmek ve hakim olmak isteyen egoizmden kaynaklanır. İşte bu egoizm, bencil bir insanın, kendi menfaati için, bütün diğer insanları, bir kalemde yok farz etmesini ve onları kendi bencilliği uğruna "kurban etmesini" doğurur.

Oysa sevgi ve aşk, her şeyi değiştiren, dünyayı güzelleştiren bir duygudur. Bencil insan en yakınlarına bile "zarar" verirken, sevgi ve aşk dolu yürekler dünyayı yaşanılır kılar. Sevgi ve aşk dolu bir hikayede bunu anlatalım.



Genç bir adam kendi kalbinin yörenin en güzel kalbi olduğunu ilan etmişti. Onu görenler de bunu onaylamıştı. Birden kalabalığı tam ortadan yaran yaşlı bir adam, genç adama doğru yürüdü ve "Niçin senin kalbin benim ki kadar güzel değil?" diye sordu.

Bütün kalabalık ve genç adam yaşlı adamın kalbine baktılar. Çok hızlı çarpıyordu ve içinde çok fazla yara bere, çentikler ve boşluklar bulunan bir kalpti. Yaşlı adamın yaşlı kalbinin, çok acı çektiği belli oluyordu. İnsanlar şaşırmıştı. Yaşlı adam bu kalbin, nasıl en güzel kalp olduğunu söyleyebilirdi. Genç adam gülerek, "Şaka ediyor olmalısın" dedi yaşlı adama. "Benim kalbim pürüzsüz mükemmellikte, seninki gözyaşları ve acılardan oluşmuş yara izleri ile dolu." "Doğru" diye yanıt verdi yaşlı adam, "Senin kalbin mükemmel gözüküyor fakat ben asla yaşlı kalbimi seninle değişmem. O gördüğün her yara, benim sevgimi verdiğim bir kişiyi gösteriyor, onlara kalbimin bir parçasını seve seve verdim, onlar da kendilerinden bir parçayı bana verdiler. Bu yüzden, bu parçalar benim verdiğim parçalara bazen tam uymadılar ve üstünde ya da köşelerinde pürüzler oldu. Fakat ben onların her parçasını tek tek seviyorum. Çünkü onların herbiri paylaşılan sevgileri, dostlukları bana hatırlatıyor."

Yaşlı adam derin bir nefes aldıktan sonra devam etti. "Bazen de sevgimin ve dostluklarımın karşılığını alamadım. O kalbimin içindeki yara dolu boşluklar da bu yüzden, ucu kıvrık bıçak gibi ve oldukça da acı verir ve hâlâ boşturlar. Bu da başka bir kalplerin de bana sevgi ve dostluklarını verebileceklerini, bu boşlukları doldurabileceklerini gösterir ve benim hala o umutla yaşamamı sağlar. Şimdi söyle genç, adam sence hangi kalp daha güzel?"

Genç adamın gözleri sevgi göz yaşlarıyla dolmuştu. Yaşlı adama doğru yürüdü ve kalbinden pürüzsüz ve güzel bir parçayı ona verdi. Yaşlı adam, genç adamın verdiği kalbi, dostlarının olduğu bölüme yerleştirdi, üzerine çentikler attı ve yerine bir güzel oturttu. Genç adam kendi kalbine doğru baktı artık eskisi kadar mükemmel ve pürüzsüz değildi, ta ki yaşlı adam ona kendi kalbinden eski fakat güzel bir parça verene kadar.

Genç adam ve oradaki kalabalık,o an, "gerçek kalbin güzelliğini" anlamıştı. Kalbi güzelleştiren onunla paylaşılan sevgi ve dostluktu. İçinde sevgi barındırmayan ve taşımayan hiçbir kalp gerçekten güzel olmazdı.

AYVALIKLI:HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK
SEVGİYE İHTİYAÇ DUYMAMIZ ADINA

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
"sevgi üzerine" Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz "sevgi üzerine" yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
"SEVGİ ÜZERİNE" yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA, @erayozgorsarikaya
26.4.2012 16:21:34
çok güzel sevgi dolu bir hikaye yüreğine sağlık tebrikler
saygılar
inci*
inci*, @inci-
26.4.2012 14:55:44
Güzel ve değişik bir anlatımla çok etkiliyeci bir hikaye okudum. Yüreğinize sağlık diliyorum.
Nurefşan.
Nurefşan., @nurefsan-
26.4.2012 12:49:45
10 puan verdi
sevgi.... insanoglunun yaradanından aldığı en güzel hediyedir..

bazen yüreklerde çağıldar taşar ama karşındakine bunu aktarmayı bir türlü bilemez beceremeyiz..dostlukların sevdaların yozlaştığı herşeyin menfaat olduğu bir dünya haline geldi yaşadığımız dünya.. hep almayı hiç vermemeyi düşünmeye başladık. Sevdalar sevgiler bile bencilleşti önce ben der oldu sevdalılar.. Oysa öylemi olmalı sevdiğinin bir gülümsemesi dünyaları vermeli bahşetmeli sevdiği için.. kendimi söyleyim mesela onun gülen gözlerle bana bakması için yapamayacağım uğruna veremeyeceğim hiç bir şey yoktur.. sevgi koşulsuzdur yüreğin tam içindedir öyle kıyısında köşesinde değil merkezidir.. Evet her giden bir acı bir sancı bırakır ama nedenlerini düşününce diğerinde bu hataları yapmamaya çalışınca hayat dahada güzelleşir..

harika bir yazı yazmış kaleminiz sevgiye dair ne varsa içinde buldum.. kutluyorum. saygılarımla
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL