Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
Mustafa Bertan
Mustafa Bertan

Acıydı tütün

Yorum

Acıydı tütün

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1229

Okunma

Acıydı tütün

Acıydı tütün


Eski bir kulübe bir aileye mesken olur, orada aş olur orada yere serilirdi yataklar, güneşin doğuşunu da batışını da çok iyi bilirdi aile, toprakla doğup toprakla yaşanırdı bu diyarda, daha henüz sigaranın ne olduğunu bilmeyen çocuk , ellerindeki ziftin acı tadıyla tanışır yediği yemek dahi zehir tadını alırdı, ellere sinen tütün kokusu aylarca yıkamakla dahi tam çıkmazdı, keza koku çıkmadan tekrar eller tütün tutar işlerdi.
Daha henüz alfabenin a harfini bilmeyen çocuk tütünün harflerini ezberlemişti, bebeklik devresini atlatan her çocuk mutlaka tütüne bulanır kâh yaprak dizmeye kâh tütünü yerden toplamaya yardım ederdi, büyükler ise baharda yapılan fidan ekiminden sonra fidelerin tarlaya aktarılması için karık çekip fideleri diker daha sonra çapalanan tütün, yaz boyunca defalarca yaprak yaprak toplanıp ipe dizildikten sonra kurutulurdu, tarlada tütün toplama işi bitince kasabada yaşanan evlere dönülürdü.
Acıydı tütün zahmetliydi daha henüz toplanmış tütün satılmadan yeni yılda ekilecek tütünün hazırlıkları başlardı. Tütünü toplanan tarla ilk yağmurlardan sonra evin erkeği tarafından atla sürülür ve bu iş kış boyunca birkaç defa tekrarlanırdı. Henüz traktör, zirai araçlar gelişmiş değil birçok iş insan gücüyle yapılırdı. Bir yandan da toplanıp kurutulan tütün balyalanıp satışa hazır hale getirilirdi.
Artık kış iyiden iyiye kendini hissettirdikten sonra, tütünde başka geliri olmayan aile, yazın hazırladığı zahire ile yaşamını sürdürüp kısıtlı bütçesiyle zaruri ihtiyaçlarını karşılardı. Linyit kömürüyle tanışmayan çok aile vardı, ısınmak için dağa oduna gidilir, evlerde gaz lambaları yakılır ve onun ışığıyla oturulurdu, geceler ve sohbetler uzundu, okula giden çocuklar gaz lambasının ışığıyla ders çalışır, genç kızlar kurdukları yuva hayalini yine gaz lambasının ışığında yaptıkları çeyiz ile süsler, gergef gergef alın teri dökerler, delikanlılar askerliği iple çeker ve adeta askerden sonra kuracakları hayatın hesaplarını yaparlardı. Kimi babasıyla birlikte toprakla yoğrulur kimi bir meslek edinmek için çalışırdı, henüz birçok evde radyo dahi yoktu, geceleri sinemalar dolar taşar çocuklar sokaklarda çeşitli oyunlar oynar eğlenmenin yolları aranırdı.
Tütünü almak için uzmanlar dolaşır, ürünü sınıflandırırdı, piyasanın açılmasını heyecanla bekleyen üretici, alın terinin, emeğinin karşılığını alıp almadığını bilmeden, verilen fiyatlarla tüccarlar ve tekel kurumu arasında tercihini yapıp, tütününü satıp parasını aldığında o gün sanki yeniden başlardı hayat. Belki rutin bir yaşamdı ama yapılacak başka bir şey yoktu . Acıydı tütün, ellerden uzun süre çıkmazdı kokusu .

Mustafa bertan

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Acıydı tütün Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Acıydı tütün yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Acıydı tütün yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
cetrefilressam
cetrefilressam, @cetrefilressam
7.2.2012 23:25:15
Ben de can-ı gönülden destek verdim bu eziyete yaklaşık kırk yıl... Tüttürerek tütünün tütsüsünü... İçim genleşiyor sanırdım...
Bir makale tarzında yazılmış, öyküden ziyade... Süzleme yok, saf ve sade...

Kutluyorum yazınızı gönülden.
Gün eksilmesin pencerenizden.

Sevgiler, saygılar.
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA, @erayozgorsarikaya
25.11.2011 00:08:20
ben de tütün ipe dizzmiştim ama birkamış ipe dizilipoda bizde kamış derler saza bağlanır oda evin direklerarasına takılıdı hatta eteğime havlu sermiştim eteğimi boyamasın diye ama birkezbunu yaptım evet insanın elleri tütün kokar güzel bir yazıydı tebrikler
Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
24.11.2011 19:59:20
Beğeni:
0
Okunma:
1229
Yorum:
2
BEĞENENLER
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL