Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
büyükharman
büyükharman

İZMİR SAAT ÜÇ

Yorum

İZMİR SAAT ÜÇ

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1273

Okunma

İZMİR SAAT ÜÇ

İZMİR SAAT ÜÇ

Tomas TRANSTRÖMER

Şiirlerinde gerçekliğe erişmenin yeni yollarını gösterdiği için,
Yoğun ve şeffaf imgeler kullandığı için,
Uzun zamandan beri insan aklının gizemlerini insanlığın önüne seren sürrealist şiirler yazdığı için,
Şair Tomas Tranströmer 2011 yılı İsveç Kraliyet Akademisi (NOBEL) Edebiyat Ödülünü
kazandı.

Cumhuriyet gazetesi Stokholm muhabirinin Türkçemize çevirdiği bir şiirini örnek olarak vereyim. Bu şiir aynı zamanda bir kitabının da ismi.

İZMİR SAAT ÜÇ
Hemen hemen bomboş sokakta az ileride
iki dilenci, birisi tek bacaklı
ötekinin sırtında taşınıyor
durdular – geceyarısı far ışığında
donup kalan bir hayvan gibi -
sonra yürümeye devam ettiler
ve okul bahçesindeki çocuklar gibi çabucak
geçtiler caddeyi öğlen sıcağında
sayısız saatler tıkırdarken uzayda.
Mavi parıldayarak kaydı geçti dubaların önünden,
Kara süründü ve büzüldü, taştan dışarı bakarak,
beyaz bir fırtına olup esti gözlere.
Nalların altında ezilince saat üç
ve karanlık ışık duvarını çalınca
uzandı şehir denizin kapısının ayaklarına
ve parıldayarak akbabanın keskin gözlerinde.

Tomas Tranströmer
Çeviri: Gürhan UÇKAN


Edebiyatla -özellikle şiirle ilgilenen- şiir üretmek sevdasında olan dostlara kıssadan hisse; şiirin amaçlılığına, şiirin kişisel tatmin ve rehabilitasyon aracı olmayacağına, şiirin toplumdan esinlenen, toplumu yüceltme aracı olduğuna vurgu yapmak için iyi bir örnek.

Elbette sürrealizmi veya mistisizmi veya dokrtinerliği/doktrinsizliği gibi çok yönleriyle tartışılacak, eleştirilecektir. Ancak ödül gerekçesi net söylenmiştir, bizce de önemli olan budur.

büyükharman

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İzmir saat üç Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İzmir saat üç yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
İZMİR SAAT ÜÇ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL