Alçak ruhlu olanlar para arar, yüksek ruhlu olanlar ise saadet arar. ostrovski
Bedreddînê WANî
Bedreddînê WANî

MAHRUM KENT BAŞKALE

Yorum

MAHRUM KENT BAŞKALE

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1213

Okunma

MAHRUM KENT BAŞKALE

MAHRUM KENT BAŞKALE

Birçok farklılıkları içinde barındıran Van’ın Başkale ilçesi, deyim yerindeyse tam bir mahrumiyet ilçesi, ilçede yaşam zorluklarının yanı sıra, İlçede sıkça yaşan rutin olaylar da Başkale’de yaşamanın başka bir zorluğu. İlçede yaşanan rutin olaylara geçmeden, ilçenin coğrafik özelliklerinden kısaca bahsetmek istiyorum.
1.Kent 2.460 rakım ile Türkiye’nin en yüksek yerleşim merkezi.
2.İlçe 138 km boyunca İran’la komşu, sınır ticareti(kaçakçılığın) yoğun olarak yapıldığı bir kent.
3. İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 55.563’dür.Bunun 14.114’ü ilçe merkez nüfusudur.
4. Van merkezine, yani bağlı bulunduğu ile 112 km uzaklıkta, bu da merkez ile bağını zayıflatmakta ve yaşama koşullarını zorlamaktadır.
5.En yakın olduğu kent merkezi ise, 80 km uzaklığında olan, Yüksekova ilçesidir. Hakkâri iline ise, 90 km uzaklıktadır.
Bu coğrafik özelliklere sahip olan ilçenin bir de kendine has olayları mevcut.
1. Van-Başkale yolunda sürekli yaşan trafik kazaları ve ölümler.
2.İran sınırında kaçak yollarla sızan göçmenler.
3.Karakol noktalarında yakalan, kaçak ürünler ve uyuşturucu maddeleri.
4.İlçede son yıllarda gelişen siyasi gelişmeler, belediye başkanının görevden alınması, esnafların kepenk kapatması vb. olaylar.
İşte bu özellikleri içinde barındıran Başkale’de, devlet eliyle yapılan hizmetlerde son derece kısıtlı kalmış durumda.
İlçede görev yapan beş hâkim ve dört savcıya tahsis edilen daire sayısı altı, ilçede adalet bakanlığı bünyesinde çalışan toplam 35 personele karşın, adliye kurumuna, adalet bakanlığınca tahsis edilen daire sayısı sadece altı. Yani bırakın personeli, personeli müdürünü, devletin hâkim ve savcısına yetecek kadar ev-lojman yok, bakanlık bu konu da sınıfta kalmış ilçede.
Başkale ilçesinde, adliye lojmanlarına yerleşmek için hâkim-savcı olmak da yetmiyor. Lojmanlara yerleşebilmek için kıdemli ve evli olmak da gerekiyor.
İlçeye yapılan bir başka güzellik ise, ilçenin tam anlamıyla resmi kurumların sürgün kenti olarak görülmesidir, resmi kurumlar işini ihmal eden, sorumsuz davranan personelini ya Başkale’ye sürgün eder ya da “Bak Başkale’ye gönderirim ha” diye personelini korkutur. Siz düşünün artık, Başkale korkunç bir ilçe konumuna getirilmektedir.
Nitekim bu sürgün olayının zehirli bir meyvesini de, kısa bir süre önce Başkale cezaevinden firar eden bir hükümlü ile gördük.
İlçeye daha karamsar bir hava katmadan sözlerime buradan, son vermek istiyorum.
Saygılarımla…

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Mahrum kent başkale Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Mahrum kent başkale yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
MAHRUM KENT BAŞKALE yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Yunusça.
Yunusça., @yunusca-
12.6.2013 01:51:23
Bir Başkaleli olarak duyarlı yüreği canı gönülden kutluyorum. Maalesef dediklerinize ilave olarak istihdam, işsizlik, altyapı yetersizliği vs vs bir sürü sorun eklenebilir. Tekrar tekra teşekkürler
Beşeri Aşkların Şairi
Beşeri Aşkların Şairi, @beseriasklarinsairi
23.1.2012 15:47:29
Güzel anlamlı bir eser kutlarım saygılar
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL