Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
ahmet balcı
ahmet balcı

Uceymî Sadun Paşa

Yorum

Uceymî Sadun Paşa

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1593

Okunma

Uceymî Sadun Paşa


Pek bilinmeyen bir kahramanı tanıtayım istedim sizlere.
“Uceymî Sadun Paşa”
Yeğeni Abdullah El Sadun, El Sadunîleri şöyle anlatıyor.
“ El Sadunîler Mekke’den Bağdat’a göç etmişler. Bağdat’tan Basra’ya kadar emirlik kurmuşlar. Savaş halindeki aşiretleri barıştırmışlar ve 24 aşirete lider seçilmişler. Osmanlıya bağlanmışlar. Birinci cihan harbinde çok sayıda İngiliz casusu Irak’a gelmiş. Aralarında Lawrence de var. Arapları Osmanlıya karşı ayaklandırmak için çalışıyorlar. Irak Şeyhül Meşayihi Uceymî Sadun Paşa’nın emrinde 40 bin atlı var. Casus Lawrence ayaklanmayı reddeden tek kişi olan Sadun Paşa’ya Emir Abdullah ile haber gönderiyor.” Bizimle birlikte ol, seni Irak kralı yapalım!” Sadun Paşa bu teklifi reddediyor ve “ O hain elime geçmesin. Bir insan sadakati bilmeyebilir fakat kendi ihanetini bir başkasında düşünmesi için bir sebep lazımdır. Ona bir gün, bu teklifi yapma cesaretini nereden bulduğunu soracağım!” diye cevap veriyor.”
İngilizlere karşı, 40 bin kişilik kuvvetiyle Osmanlının yanında savaştı. Kut-ül Amare savaşında İngilizlere büyük darbeler vurarak savaşın kazanılmasında büyük katlılar sağladı.
Türk Ordusuyla Mardin’e gelen Sadun Paşa, buradan Urfa’ya geçerek Fransızlara karşı yürütülen mücadelede Urfalılara destek verdi. İngiliz ve Fransız müfrezelerine ve ikmal kollarına baskınlar yaparak düşmanın destek almasını zafiyete uğrattı.
Atatürk, Uceymî Sadun Paşa’nın bu yardımlarını unutmadı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk toplantısında onun Türk vatandaşı olarak kabul edilmesini sağladı. Kendisine 14 köy verildiği halde Sadun Paşa bir köyü kabul etti.
29 Ekim 1960 tarihinde Gülhane Hastanesinde vefat etti.
Ailesinin, Saddam Hüseyin tarafından yapılan Irak’a dönme teklifine “biz vatanımızdan memnunuz!” diyerek menfi cevap vermeleri nasıl bir karakteri yansıttıklarının delilidir.
Kızı Mübine Sadun Ankara’da, oğulları İsa ve Abbas ise Urfa’da yaşamaktadırlar.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Uceymî sadun paşa Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Uceymî sadun paşa yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Uceymî Sadun Paşa yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Özden Özpınar
Özden Özpınar, @ozdenozpinar
6.1.2011 07:03:57
10 puan verdi
Bir insan sadakati bilmeyebilir fakat kendi ihanetini bir başkasında düşünmesi için bir sebep lazımdır.
teşekkürler sevgili dostum.
Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
6.1.2011 06:49:26
Beğeni:
0
Okunma:
1593
Yorum:
1
BEĞENENLER
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL