Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
_hekim_
_hekim_

Müjde, Teslim ve Kurbiyet

Yorum

Müjde, Teslim ve Kurbiyet

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1059

Okunma

Müjde, Teslim ve Kurbiyet

Aylardan zilhicce, yılın son ayı. Hicri takvim, içinde bulunduğu yıla vedaya hazırlanıyor. Hazırlığının muştusu, bayrama gebe. Bu bayram Hz. İbrahim’e müjde, Hz. İsmail’e teslim olan bayram: Kurban Bayramı.

ALLAH’a yakınlaşmanın, kurbiyet sağlamanın yollarından biridir bu bayram. Kurban ile bir nebze ‘kurb’ oluruz Yaradana, biraz daha yakınlaşırız.

Biraz daha erken kalkarız bayramı karşılamak için; günün ilk ışıklarıyla beraber en güzel giysilerimizi giyerek adım atarız sokağa

Akın ederiz camilere, boş yer kalmayınca biraz daha sıklaştırırız safları. Biraz daha yakınlaşırız, ALLAH’a yaklaştığımız gibi biz kullar birbirimize. Dargınlıklarımızı, küslüklerimizi getirmeyiz camiye

Ayakların değdiği yere alnımızı secde ederek fırsat vermeyiz dışarıda peşimizi bırakmayan kibrimize.

Biraz daha iştirak ederiz tekbirlere; ‘ALLAHû Ekber ALLAHû Ekber, La İlahe İllALLAHû VALLAHû Ekber’ tespihatını kalbimizle söylemeye çalışırız.

Dualarımızı biraz daha uzun tutar, âminlerimizi daha gür bir seda ile söyleriz.

Bayramlaşmalarımızı bırakmayız geç vakitlere. Caminin çıkışında ellerimizi kenetler, kucaklaşırız. Büyüklerimizin ellerini öper alnımıza değdiririz öptüğümüz elleri. Çünkü büyüklere hürmetimizdir el öpmek.

Tekrar yöneliriz geldiğimiz istikamete. Evin kapısında bekleniriz. Yolumuz gözlenir daha önceki günlerde olmadığı kadar. Camide yaşadığımız genel bayramlaşma havasını aile ortamında yaşatırız bu sefer. Evin küçükleri biraz daha iştahlıdır bayramlaşmak için. Sonra eşler bayramlaşırlar birbirleriyle.

Donatılmış kahvaltı sofralarını pek göremeyiz Kurban Bayramında. Ufak atıştırmalarla bastırırız açlığımızı.

Günlük kullanılmayan kıyafetleri giyeriz üzerimize. İhtiyacımız olan malzemeleri alarak gideriz kesim meydanına: Bilenmiş bıçaklar, satırlar; leğenler vs…

Vacip olan bir ibadeti yerine getiririz. Akıtılan kanlarda vücut bulur ibadetimiz. Biraz daha duruluruz hırçınlıklarımızda ve biraz daha yoruluruz kurbandan akan kana gözyaşlarımızı akıtmaya çalışarak.

Boynunu bıçağa uzatmış Hz.İsmail gibi teslim olan kurbanlıkların etlerini dağıtırız yakınlarımıza, ihtiyacı olanlara. Birazını da kendimize ayırırız.

Ama ayırmamaya çalışırız gönüllerimizi kardeşlerimizden. Çünkü “Muhakkak ki müminler kardeştirler.”(Hucurat,10) ayetine nail olmak, bir müjdeye teslim olmaktır. Bu teslimiyetimizin kurbiyetimize ukba katmasını dualarımızda tekrarlıyoruz:

ALLAH’ım bizi Kevser suyundan içenlerden eyle!

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Müjde, teslim ve kurbiyet Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Müjde, teslim ve kurbiyet yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Müjde, Teslim ve Kurbiyet yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Afet i azam
Afet i azam, @afet-i-azam
25.11.2010 08:28:22
Amin... Yeniden canlandırdı bayramı cümleleriniz. Kaleminize sağlık...
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL