Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
Ursus
Ursus

DİLİMİZ YOZLAŞTIRILIYOR

Yorum

DİLİMİZ YOZLAŞTIRILIYOR

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1326

Okunma

DİLİMİZ YOZLAŞTIRILIYOR

dilimiz yozlaştırılıyor metin imer

Metinimer35.sitemynet.com tarafından günümüz gençliğinin bir tuzak içersinde olduğundan habersiz yoluna devam etmesi beni oldukça rahatsız etmiş,kısa da olsa bu yozlaşmanın önüne geçebilecek çalışmalarımdan ilki diyebileceğim bir yazı.

Erhan Tığlının dilimizin yozlaşmasıyla ilgili yazısını beğeniyle okudum sevdim.Kendisini başka yazılarından da tanıdığım bir yazardır.İlk edebiyatımız olan sözlü edebiyatı kaçımız biliriz?Veya ilk sözlü Türkçe şiiri?
"Yen-çi san dağını yitirdik,Kadınlarımızın güzelliğini aldılar,Se-lan -şan yaylalarını yitirdik,Hayvanlarımızı otlatacak yeri aldılar."şeklinde gördüğünüz gibi duru sade ve anlaşılırdır.İlk yazılı edebiyat ise 8.yy.da Yenisey ve Orhun çevresindeki Kırgız Türklerine ait "Orhun Kitabeleri"dir.Tonyukuk ve Kültigin yazıtı gibi.Daha sonra Türklerin İslamiyeti kabul etmesiyle Tanzimatın ilanına kadar Osmanlı süreci devam eder.Divandan tutun da halk,anonim,aşık ve tekke edebiyatına kadar hepsi İslamiyetin etkisindedir.Öz Türkçe sadece aralara sıkıştırılmıştır.TDK nın 80sonrası çabaları ad bir işe yaramamıştır.Örneğin Uçaka Gök konuksal Avrat denmesi gibi.Ya da Sigaraya;Toplumsal Tüttürgeç gibi komik gelen kelimelere gülüp geçmiştir toplumumuz.
Gelelim günümüzün uzaylı gençlerine.Uzaylı diyorum çünkü kendilerine göre bir dünya kurmuşlarki onları anlamak bırakınız mümkün olmayı kafayı kırmamak elde değil.
"Yav"dan,"Çav"dan vazgeçtik şimdi ne idüğü anlaşılmaz "Uza""Daral geliyor"Nobran"gibi yüzlerce bilmediğimiz ikinci anadilimiz doğdu bile.Vatana millete hayırlı olsun.
Tabii ki bunlar TVdeki kıytırık diziler halinde Amerikan gençliği yaratmak için bizi kültürel anlamda yozlaştırmaktan öte boğmak ve yok etmek anlamındadır.Yazık ki biz bu dizileri halen bir keyif alarak izlemekteyiz.Bile bile bu batağın içersine sürükleniyoruz.Maalesef bu memlekette RÜTÜK denilen olay sadece kendine göre saplantıların dışında hiçbir şeyin üzerine gitmiyor ve gitmeyecektir de.


Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Dilimiz yozlaştırılıyor Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Dilimiz yozlaştırılıyor yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
DİLİMİZ YOZLAŞTIRILIYOR yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL