Dostlarımızın bize gösterdiği sevgiyi abartmamız, duyduğumuz minnetten değil, takdire ve sevilmeye ne kadar layık olduğumuzu herkese göstermek içindir. la rochefaucauld
kadiryeter
kadiryeter

Çocukluğumuzda, Oynadığımız Oyunlar- 1

Yorum

Çocukluğumuzda, Oynadığımız Oyunlar- 1

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1660

Okunma

Çocukluğumuzda, Oynadığımız Oyunlar- 1



Elinde, evinde cam ya da bilya misketi olan var mı?...


Selvi Kozalakları misketimiz olurdu çoğu vakit... Yenicumâ Mezarlığı ana kaynağımızdı(Trabzon Çocuk Hastalıkları ve Doğum Hastahânesi’nin yeri- İnşaat başlama târihi: 24.9.1965).

Ceviz oyununu oynamak için, orta hâlli zengin olmak gerekirdi...

Siz, karamelâ oyunu oynadınız mı? geçen günü, Ünlü bir futbol antrenörü ve şair ağabeyle sohbetimiz sırasında dedi ki; "O vaktin ünlü futbolcularının resimleri, Karamelâ Şekeri kâğıtlarında çıkardı...(T.K.)" ben de hatırladım. Kâğıtların bir yüzünde o resmin sayı numarası vardı... ters çevirip iki elimizle karşı oyuncuya sorardık; tek mi, çift mi? Ya da hangi elimdeki sayı daha büyük?... oyun başında önemli bir kural söylenmeden oyuna başlanmazdı: Kaç Karamelâ kâğıdına oynuyoruz?... yenilen, kendine ait kâğıttan râkibine verirdi.

- Ters mi, Düz mü?
- Tek mi, çift mi?
- Büyük mü, küçük mü(numara sayısı)?

Sakızlardan çıkan artist fotoğraf kartları ile de bu çeşit oyunlar oynanırdı.
Mabel ve Golden Sakızları, üç Mm. kalınlığında ve 5Cm2 eb’adlı idi... şimdilerde de benzer sakızlar var herhâlde...?


Hâtırâlarda kalmış ve yazıya dökülmemiş neler varmış be Dostlar... yine yazdırdınız bana.

Selâm ile...

kadiryeter Kadir Yeter.
17.9.2010 CUMÂ. TRABZON.


Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çocukluğumuzda, oynadığımız oyunlar- 1 Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çocukluğumuzda, oynadığımız oyunlar- 1 yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Çocukluğumuzda, Oynadığımız Oyunlar- 1 yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
UFFUK
UFFUK, @uffuk
6.10.2015 15:50:16
Sen 50 kuruşluk baston çikolatayı da bilirsin. Belki renkli kalın plastik bilezikleri de. Siyah mantar tabancalarını.
O dediğin "artist" resimlerini bulamayan küçük fakir çocuklar kibrit kutusunun alt ve üst kısımlarından yapardı da "manat" derlerdi. daire içine konur düz taşla çıkartılmaya çalışılırdı, yine de plastik ayakkabı altı olan "hallice" çocuklar üterdi.
Ben daha geriye götüreyim seni: Çamurdan avuç içi kadar "tas" yapılır yere hızlıca vurulur,içindeki havayla patlaması sağlanırdı, adı da "patlangoç oyunu": İçine tükürünce de iyi patlardı hani :)
kadiryeter
kadiryeter, @kadiryeter
6.10.2015 14:15:22

Bu kartlarla "Ters mi, düz mü?... oynardık"... kaç tâne puluna? diye de sorardık.
116 tersinden okununca:611 okunurdu... yüksek sayılı gelen kazanırdı.

06.10.2015 kadiryeter Kadir Yeter.
Çocukluğumuzda, oynadığımız oyunlar:

https://www.facebook.com/groups/1405493273042429/?ref=bookmarks
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL