Kılavuzu para olana her kapı açıktır. shakespeare
ulkuduysak
ulkuduysak

FIRSAT TANIMAK

Yorum

FIRSAT TANIMAK

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1003

Okunma

FIRSAT TANIMAK




Anlamak gerek birilerini… Anlamak ve tanımaya çalışmak… Bunu yaparken de o kişinin yerine koymak kendimizi. Anlayabiliyorsak anlayış beklemek sonra… İnsan karşısındakini anlıyorsa ona fırsat tanır.

Küçücük bir tohumu düşünelim: Bu tohumu çöpe de atabiliriz,toprağa da. Çöpe attığımız tohum, hiçbir varlık gösteremeden zaman içerisinde çürür. Toprağa attığımız tohum ise, yeşermek için uygun şartların oluşmasını bekler. Uygun şartlar oluşmazsa eğer, o tohum da bir süre sonra, yeşeremeden çürür ve içindeki cevherle birlikte toprağa karışır.

İnsan da böyledir. Eğer onu anlamaya çalışıp,uygun şartları oluşturmaz ve ona fırsat tanımazsak,o da içinde cevher taşıyan; ama yeşermesine fırsat tanımadığımız bir tohum gibi başını doğrultup kendi dünyasının dışına çıkamaz. İçindeki cevheri ortaya çıkaramaz. Dünyası, iki adım ötesi kadar sınırlı kalır. Ellerinin erişebileceği, ayaklarımın gidebileceği güzellikleri keşfedemez. Hayatla arasındaki sınırları zorlayamaya çalışırken yara alır. Sahip olduğu istidatları da gelişemeden körelmeye mahkum olur.

Bu nedenle hangi konumda olursak olalım, sorumluluklarını üstlendiğimiz kimselere imkânlarımız ölçüsünde çeşitli fırsatlar tanıyalım. Anne - baba isek çocuklarımıza, öğretmen isek öğrencilerimize, iş veren isek işçilerimize… Konuşmak istiyorsa eğer kişi, bu fırsatı ona tanıyalım;bırakalım konuşsun. Görünmeyen ellerimizle ağızlarını kapatmaya çalışmayalım. Belki de söyleyecekleri çok önemli şeyler vardır. Belki de onun düşünceleri bize bir ışık tutacak, yolumuzun aydınlanmasında yardımcı olacaktır. Konuştukları incitici, bizi yaralayıcı, zararlı sözler de olabilir. O zaman sabrımıza ve hoşgörümüze sığınarak biz doğruyu öğretelim ona.

Bir parça anlayış, küçük bir tebessüm, gönül okşayıcı bir çift söz birçok sıkıntıyı giderecek, birçok güzelliklere kapı açacaktır. Kalplerde huzur tohumları yeşerecek,gönül bahçelerimizde renk renk çiçekler açacaktır.Böyle bir bahçede kim soluklanmak istemez ki…


Ülkü Duysak

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Fırsat tanımak Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Fırsat tanımak yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
FIRSAT TANIMAK yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL