Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
Erol Güldiken
Erol Güldiken

AKIL, ZEKA VE İDRAK

Yorum

AKIL, ZEKA VE İDRAK

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

983

Okunma

AKIL, ZEKA VE İDRAK

AKIL anlayıcı bir kuvvettir. Doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden VE faydalıyı zararlıdan ayırmak içindir. Ancak akıl duyu organlarına tabidir.
ZEKA, sebep ile netice arasındaki bağlılıkları bulmak, benzeyiş ve ayrılışları anlamaktır. Yani zeka, düşünebilme kuvvetidir, öğrenme kuvvetidir, problem ve mesele çözme kuvvetidir. Ancak düşüncelerin doğru olabilmesi için akıl lazımdır.
Öğrenmeye başlamak gelişmenin ilk adımıdır. Ne aradığını bilmeyenin, neyi bulduğunu neyi öğrendiğini anlaması mümkün değildir. Tabi öğrenmek için kullanılan birçok yol vardır, okumak, gezmek, izlemek vs… Bunların yanında dinlemeyi de bilmek gerek. Dinlemeyi bilmeyen konuşmayı da öğrenmeyi de bilemez. Bu yüzden diyalog halinde olduğumuz kişilerin konuşmalarına göstereceğimiz saygı ve pozitif yaklaşım, karşımızdakinden beklediğimiz İLE aynı olmalıdır ki zaten bu medeni olmanın bir gereğidir. Bunun için de, neleri bilmek gerektiğini bilmek, yani öğrenmeyi öğrenmek gerek. Tabi bu da yetmez. Ancak ÖĞRENİLENİ kuvvetle ANLAYIP, zihinde yaşamak, onları HİSSEDEBİLMEK ve hayata geçirmek gerektir ki işte bu İDRAK’tir. Ve sözün özü de budur.
İnsan, bilmediğinin farkında olduğu sürece öğrenir. “Biliyorum” diyen kaybeder.


Erol Güldiken

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Akıl, zeka ve idrak Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Akıl, zeka ve idrak yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
AKIL, ZEKA VE İDRAK yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Taner SARGIN
Taner SARGIN, @tanersargin
1.6.2009 15:50:11
bilgiler için teşekkürler.
ugurozaltin
ugurozaltin, @ugurozaltin
1.6.2009 14:50:06
Soyadınıza yakışır bir yazı olmuş zevkle okudum kutlarım

Öğrenmeyi öğrenmek gerek gerisi olur gider bencede
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL