2
Yorum
7
Beğeni
5,0
Puan
103
Okunma

ŞİNASİ BERAY...1946-YILINDA...babasından kalma evin alt katını ahırı temizleyip...meyhaneye çevirerek ahırdan bozma bu yerin adını ÜÇ - NAL... meyhanesi koyar .kapısı kovboy filmlerdeki yarım açık-gıcırtılı. Havalı kısa kapılı kanatlar şeklinde üstte bu ironik yazıyla açar .
Mekanın müdavimleri. Ankara lisesinden sınıf arkadaşı Orhan veli ,Cahit Sıtkı Tarancı ,Melih Cevdet Anday ,Sabahattin Eyüboğlu ,Can yücel gibi tanınmış isimlerdir .karikatürist. Ratıp Tahir Burak ,veresiye defterinde hep ünlü isimler .
BÜTÜN İŞ...DÖRDÜNCÜ NALLA BİR ATA KALDI... diyerek bu yazıyı meyhanenin duvarına asar. Bunu gören Orhan veli...hemen altına şu sözler döşer. ÜÇ NALLA GELEN DÖRT NALLA GİDER.. YAZIYI EKLER . Şair Orhan veli10-kasım 1950günü üç Nal meyhanesinden çıkar giderken Belediye çukuruna düşerek ağır yaralanır.. üstünde çok bir para olmayınca hastaneye gitmez olayı fazla kimseye de duyurmaz İstanbul döner . 14- kasımda arkadaşının... evinde fenalaşarak Cerrahpaşa’ya kaldırıldığında özensiz tıbbi sonuçla alkol zehirlemesi adıyla müdahale edilerek eve gönderilir . Evinde gece yarısı fenalaşır .hastanede beyin kanamasında kurtulamamış ve vefat etmiştir. Belediye çukurundaki travma onda beyin kanamasına neden olmuştur.
Cebinden otuz kuruş para ile şu şiir cebinden çıkar öldüğünde.
İSTANBULDAN...ayva da gelir, nar gelir
Döndüm baktım, bir edalı yar gelir
Gelir desen dar gelir...
Günaşırı alacaklılar gelir
Anam , anam...
Dayanamam
Bu iş bana zor gelir..
Ölümü Roma radyolarda...Ankara ve İstanbul radyolarında.. gazetelerde...BBC, Amerika’nın sesi ,Paris ve roma radyolarından anons geçilerek...alkol zehirlenmesinden öldüğü...bildirilmiştir . Mezarı için yardım kampanyası açılır...Abidin Dino mezar projesini çizer.. acıyla .mimar kemal nevzat uygular...renkli pembe mezar taşını Prof.esör Barın Yazar Mezar taşına...şu satırları dörtlüğü yazdı ...!
ORHAN VELİ
1914-1950
UZANIP YATIVERMİŞ SERESERPE...
ENTARİSİ AYRILMIŞ HAFİFTEN
OLMAZ Kİ...
BÖYLEDE YATILMAZ Kİ...!
Beni bu güzel havalar mahvetti...
İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı..
Gün olur , başımı alır giderim
Denizden yeni çıkmış ağların
Kokusunda..
Şu ada senin , bu ada benim..
Yelkovan kuşlarının peşi sıra
Bir rakı şişesinde balık olsam
Bedava yaşıyoruz bedava..
Hava bedava , bulut bedava...
dere tepe bedava..
Yağmur , çamur bedava...
Ne atom bombası..
Ne londra konferansı..
Bir elinde cımbız
Bir elinde ayna...
Umurunda mı dünya...
Neler yapmadık bu vatan için..
Kimimiz öldük
Kimimiz nutuk dinledik...
Ağlasam sesimi duyarmısınız...
Mısralarımda...
Dokunabilir misiniz...
Gözyaşlarıma , ellerinizle...?
ÖLÜMÜNÜN 75-YILINDA... ŞAİR ORHAN VELİ ’Yİ...RAHMETLE ANIYORUZ... SAYGILARIMLA...
M.SERDAR AŞCIOĞLU .ŞAİR-RESSAM-YAZAR-DÜŞÜNÜR .
FAKİR YAZAR VE OZANLAR , ŞAİRLERİN, RESSAM VE SANATKAR VE SANATÇILARIMIZ
GENELDE ÇİLEYLE-HAPİSLE CEZALANDIRILMIŞ..KİMSESİZDİRLER...SEVGİLER OLSUN.
5.0
100% (2)