Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
Filozof Sosyolog
Filozof Sosyolog
VİP ÜYE

Aforizmaların Kısa Yolculuğu: Az Sözle Çok Şey Söylemek

Yorum

Aforizmaların Kısa Yolculuğu: Az Sözle Çok Şey Söylemek

( 2 kişi )

1

Yorum

6

Beğeni

5,0

Puan

139

Okunma

Aforizmaların Kısa Yolculuğu: Az Sözle Çok Şey Söylemek


Bazı cümleler vardır; uzun bir sohbetin yoramadığı zihni bir anda sarsar. Aforizmaların gücü tam da buradan gelir: Sözcüklerin israf edilmediği, düşüncenin yoğunlaştırılmış bir hâle dönüştüğü o kısa anlardan. Bir aforizma, okuyanla yazar arasında tek cümlelik bir köprü kurar; ama bu köprünün altından çoğu zaman yıllar, deneyimler, hayal kırıklıkları ve sezgiler akar.

Günümüzün hızlı aklında, aforizmalar garip bir biçimde hem çok uyumlu hem de çok aykırıdır. Uyumlu oldukları taraf, kısalıklarıdır; birkaç saniyede tüketilirler. Aykırı oldukları taraf ise, aslında insanların tüketirken değil düşünürken kullandığı bir dile sahip olmalarıdır. Sosyal medyanın kaygan yüzeyinde bile, gerçekten iyi bir aforizma zihne çivi gibi çakılır ve kaybolmaz. Çünkü iyi bir aforizma, kendinden daha büyük bir hikâyeyi saklar.

Fakat aforizmaların tehlikeli bir yanı da vardır: Basit görünen sözlerin, gerçekten basit olduğu yanılgısı. Oysa sağlam bir aforizma, bir yazarın uzun bir yolculuktan sonra vardığı kısa duraktır. O durağa bakınca yol görünmez; ama o yolun ağırlığı cümlenin içinde hissedilir. Bu yüzden bazı aforizmalar yalnızca okunmaz; insanın içinden geçer.

Belki de aforizmaların en güzel yönü, okurunu derin bir sessizliğe davet etmeleridir. Çünkü her aforizma, okurla tamamlanır. Yazarın bıraktığı boşlukları okuyanın hayatı doldurur. “Az sözle çok şey söylemek” tam da bu yüzden mümkündür: Çünkü geri kalanını hayat tamamlar.

Sonuç olarak, aforizmalar bize düşüncenin bazen uzun yolları değil, keskin dönemeçleri sevdiğini hatırlatır. Bir cümlenin insanı değiştirmesi abartı değildir; kimi zaman bir ömür, yalnızca doğru cümlenin bulunmasını bekler.

Paylaş:
6 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (2)

5.0

100% (2)

Aforizmaların kısa yolculuğu: az sözle Çok şey söylemek Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Aforizmaların kısa yolculuğu: az sözle Çok şey söylemek yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Aforizmaların Kısa Yolculuğu: Az Sözle Çok Şey Söylemek yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Erdem Öztürk
Erdem Öztürk, @erdmoztrk
19.11.2025 22:30:13
5 puan verdi
insan kendine kurduğu mahkemede asılmaktan kurtulamaz
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL