4
Yorum
6
Beğeni
5,0
Puan
241
Okunma
Ülkemizde gittikçe artan kadın cinayetlerinden ötürü toplumdaki bazı tarafların da fikirleri mevcut. Evet, bilindiği üzere sadece İran’da, "Evlendirme yaşını daha da alta indiriyoruz." yasasının kafasını yaşayan birtakım iki bacaklı yaratıklar da yaşamakta. Birçok yerde münazara konusu olan bu "Makyaj ürünleri için deney malzemesi olarak hayvanlar yerine toplumda kadınlara istismarda bulunan erkekleri kullanalım." diyen kesimin münakaşası.
Aslında tam olarak bunu şiddetle uygulamak istediklerini söyleyemem, sonuçta bu, sadece münazaralarda çokça adı geçen bir fikir ama özellikle lisede biz öğrencilere konuşma sınavlarında konu olarak veriliyorsa düşünülen bir eylem.
Kozmetik ürün konusuna gelirsek o başlı başına farklı bir konu, bilmeyenler içinse kısaca açıklayayım; Toplumda kullanılan parfüm, fondöten, ruj vb. daha bilmediğimiz birçok kozmetik ürünlerinin belli bir testten geçmesi için özellikle tavşanlar olmak üzere birçok hayvan üzerinde deneniyor. Peki nasıl bir deney bu?
Ürünleri şırıngayla gözlerine, vücuduna ve daha birçok yerine enjekte etmek gibi ya da ürettikleri birtakım karışımları vücutlarına temas ettirmek gibi eylemlerde bulunuluyor. Bu ürünlerin içindeki katkı ve kimyasal maddelerse hayvanlarda hem psikolojik hem de bedensel travma bırakıyor.
Aslında hayvan araştırmalarının önemli bir kısmı insan ve hayvan hastalıklarını incelemek amacıyla yapılır. Bazı durumlarda, bunlar insanlar ve hayvanlar tarafından paylaşılan hastalıklardır, ancak hayvanların türlerinde doğal olarak bulunmayan hastalıkları incelemek için de kullanılabilir. Bu, yalnızca insana ait hastalıklar da hayvanlar üzerinden test edilebiliyor anlamına geliyor. Yani bu tür durumlar her ne kadar türden türe değişiklik gösterse de, insan sağlığı ile ilgili birçok konuyu da içerse olan yine o masumlara olmakta.
Peki bu durum; "Üretilen kozmetik ürünlerinin ve ortaya çıkan hastalıkların hayvanlar üzerinden incelenmemesi gerekiyor." hipotezini çürütüyor mu? Hayır. İlerleyen teknoloji birçok şeyi beraberinde getirdi. Deney hayvanı yerine kullanılabilecek alternatif yöntemler arasında hücre ve doku kültürleri, tahlil metodları, video kullanımı, bilgisayar metodları ve yapay modellerin kullanımı, tek hücreli organizmaların kullanımı ve epidemiyolojik çalışmalar sayılabilir.
Herşeyden önce, bu konu ile alakalı daha fazla bilgi edinmek ve daha duygusal tarafla bakılmak gerekirse kısa sürede internet aleminde oldukça ünlü olan "Save Ralph" adlı kısa filmi izlemenizi tavsiye ederim. Peki şimdi "Bu tür deneylerde, hayvanlar yerine bu sanıklar kullanılmamalı." hipotezini çürüttük mü? Gelin birlikte inceleyelim.
Olaya hukuken bakacak olursak elbette bu durum, insan haklarını ihlal ediyor çünkü bu, çok eski çağlarda kullanılan "Kısasa Kısas" sistemini bile karşılamıyor. Kısasa Kısas sistemi, karşılıklı ceza sistemiyle toplumda adalet ve asayiş sağlamak anlamına gelir.
“Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre hür, köleye köle, kadına kadın (öldürülür). Ancak her kimin cezası, kardeşi (öldürülenin velisi) tarafından bir miktar bağışlanırsa artık (taraflar) hakkaniyete uymalı ve (öldüren) ona (gereken diyeti) güzellikle ödemelidir. Bu söylenenler, Rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. Her kim bundan sonra haddi aşarsa muhakkak onun için elem verici bir azap vardır."
"Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki suç işlemekten sakınırsınız." (Bakara, 2/178-179)
Ortada olan durum, belki on kötülüğe on kötülük olarak doğru karşılanabilir ama bu on farklı kötülüğe on farklı kötülük demek. Bir adamın bir kız çocuğuna istismarda bulunmasının cezası işkence ve ardından ölüm olursa hem dinen hem de hukuken uygun olmaz ama gerçek "Kısasa Kısas" sistemi uygulanıp, sanıklara da işledikleri suçla aynı muamele gösterilirip hukuken ebediyen esaret altına alınırsa daha uygun olur.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kadınlara ve kız çocuklarına istismarda bulunan bireyler bu kozmetik ürünlerinde kullanılan deney hayvanlarının yerine geçmeli mi yoksa sadece hukuken doğru bir şekilde yargılanmalı mı?
Rüya
5.0
100% (1)