0
Yorum
2
Beğeni
0,0
Puan
114
Okunma
KATİL KİM
Köyün önünde uzun uzadıya bir ova ortasında geçen koca bir nehir, nehir bazen deliler gibi coşan ovayi millendirip toprağı yeni bir katman atan.
Kavun karpuzu ile ün yapmış arabalara yüklenip karpuz pazarinda yerini alan,bazen de tren vagonlarına yüklenip çevre illerde isim yapmış.
1970 yıllarınada ki nüfusu yaklaşık iki bin üzerinde günlük iki veya üçe katlayan,köylüler şeker pancarini kantarlarda tartım yapıp fabrika silosuna teslim etmek için iki gün sıra bekleten dört km kuyruk oluşturup yılda yaklaşık yüz yirmi bin ton şeker pancarı teslim eden.
Kuyrukta bekleyen pancar sahiplene ve diğer köylerde gelen günlük işçilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üç lokanta,seyyar satıcılar ,iki otel,dört kahvehane, bakkallar,manifatura, kaynakçı motor tamircisi, elektrik ve lastik tamircisi berberler, postahane onlarca minibüs, eğitim alanında başarılı bir okul,okulun ihtiyacını karşılanması için bağışlanan elli dönüm tarla, petrolofisi ,jandarma, sağlık ocağı, sabah öğlen akşam şehirler arası yolcu taşıyan posta treni,sinemada günlük iki filim gösterime giren, nehir yazın yuvasına cekilip etekleri ince kum bırakıp gençler için pilaji dönüştüren susadiklarinda aynı suyu da içeren,tıpkı ne ararsan yok yok...
2025 itibariyle bazı toprak sahipleri yazın köyde kışın şehirde yaşamaya başladı,köyde genelde yaşlılar ve imkanı olmayanlar.
Sahipsiz bilinçsizce ve denetimin olmadığından dolayı verilen gübre değişik türdeki ilaçlar toprağın yaşlanmasına ve hastalanmasina neden olan.
Suyu içilen nehrin ekilen mahsulü zarar vermesi,verimin düşmesi ve üreticiye sorulmadan yukarıda verilen taban fiyatin girdilerin fiyatının yükselmesi üreticileri üretimden uzaklaştırıp göç etmesine neden olan.
Böyle olmasını kim istedi
Kim soyup soğana çevirdi?
Bu hale kim getirdi?
Sorumlusu kim?
Bu mazlumları yapacağı işi değil.
Kim?
Katil kim?
NOT:Yeşil ırmak, adını yeşil vadelerde gelerek almıştı.
Kayabaşı köyü AMASYA
31.10.2025
A.Şahin