Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
nejat hoca
nejat hoca

ÜSTADIN İZİNDE....

Yorum

ÜSTADIN İZİNDE....

( 5 kişi )

0

Yorum

9

Beğeni

5,0

Puan

348

Okunma

ÜSTADIN İZİNDE....

Mona Roza, ulaşılmaz bir aşkın, imkânsız bir sevdanın timsalidir. Şair, sevgiliye dokunamaz ama onunla duyguda bütünleşir. Şiirin ana ekseni, “hasret” ve “tefekkür” arasında salınır.

Lirik, içe dönük ve yalvarıcı bir tonu vardır. Sezai Karakoç’un sembollerle kurduğu duygusal evren, hem bireysel acıya hem de varoluşsal sorgulamaya kapı aralar.

*Tekrarlar ve imgelerle örülü, nazım birimi olarak serbest ama ahenkli bir yapıya sahiptir. “Gülhane Parkı”ndan “kamelya çiçeği”ne kadar her imge, sevgilinin siluetini taşıyan bir metafor gibidir.
MONA ROZA’NIN DUYGUSUNU çağrıştıran bir şiir Paylaşalım:

ADINLA BAŞLADI SESSİZLİK

Her harfi içime sığmayan bir dua gibi.
Ben seni yazmadım hiç,
Ama her satırım sende yarım kaldı.

Gözlerin, bakmadığım aynada kaldı,
Sesin, duymadığım en eski şarkıda…
Bir kere bile “gel” demedin,
Ben bin kez gittim kendimden sana.

Yürüdüğüm yollar hep sana varmaz,
Ama dönüp durduğum sokaklar seninle başlar.
Bir köşede unuttuğun tebessüm
Hâlâ yüreğimin üzerinde ağırlık yapar.

Deseler ki “aşk ne demek?”
Seni sessizce beklemek derim.
Çünkü aşk, kavuşmak değil her zaman
Bazen hiçbir yere varmayan bir duadır,
Gecikmiş bir gözyaşıdır,
Sonsuza ertelenmiş bir vuslat…
N. ALPEREN


“Beklemek mi, Susmak mı?”

Sevda, ya bir rüzgâr gibi esip geçer
ya da bir taş gibi içinde ağırlaşır.
Peki aşkı büyüten nedir?
Bekleyişin sonsuzluğu mu,
yoksa susmanın derinliği mi?

Ben seni bekledim,
her gelişinde gitmeni bilen bir dua gibi.
Adını anmadım, çünkü her harfini sustum içimde.

Zaman geçti, takvim değil
gözlerimdeki kırışıklık tanıdı seni.
Ne bir ses geldin, ne bir iz…
Ama yüreğime gidişin
sanki bin kez geliş gibiydi.

Aşk mı büyüdü bende?
Belki de ben, aşkın susan hâli oldum—
bir ömür konuşmadan seni bekledim.

N. ALPEREN

ADINI HİÇ ANMADAN SEVDİM

“Bu şiir, Sezai Karakoç’un sessizlikle örülü sevdasına, ‘Mona Roza’nın izinde yazılmış bir saygı duruşudur.”

Adını Hiç Anmadan Sevdim
Adını hiç anmadan sevdim,
ne kalem bildi, ne kâğıt öğrendi.
Sadece yüreğimdi şahidim—
her çarpışında sen yazılıydı.

Gözlerim sana dokunmadı,
ama her bakışta senin yokluğun vardı.
Sokak lambalarında kaldın çoğu gece,
gölgen, adını unuttuğum her cümlede uzadı.

Dualarda senin adın yoktu,
ama en çok sana çıktı ellerim.
Bir selam bile gelmedi belki,
ama ben sustukça
bir ömrü konuştum içimde.

Adını hiç anmadan sevdim…
çünkü bazı sevgiler
yalnızca sessizliğin
dilini bilir.
Ve ben, o dili
senden öğrendim.

N. ALPEREN

NOT: Sezai Karakoç’un şiirinde sevda çoğunlukla sessizlikle, içe kapanıklıkla, söylenemeyenle örülüdür. “Adını Hiç Anmadan Sevdim” dizesi, tıpkı “Mona Roza”daki "sen uzakta bir çiçek" hissiyatı gibi, ulaşılamayan ama yürekten var olan bir sevgiyi anlatır.






Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (5)

5.0

100% (5)

Üstadın izinde.... Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Üstadın izinde.... yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÜSTADIN İZİNDE.... yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL