Alçak ruhlu olanlar para arar, yüksek ruhlu olanlar ise saadet arar. ostrovski
Fezai
Fezai

Kıssalardan hisseler 20

Yorum

Kıssalardan hisseler 20

( 1 kişi )

0

Yorum

2

Beğeni

4,0

Puan

294

Okunma

Kıssalardan hisseler 20

...DENGE...

...Arapça muvazene!
...Sporda, ekonomide, psikolojide, siyasette ve pek çok alanda benzer tanımlarına rastladığımız bir terimdir.
... Dünyada her şey bir denge üzerinde durmaktadır. Mesela jeoljide "izostatik dengenin bozulması" ibaresi yer kabuğunun ağırlaşan yerlerinin manto katmanına batarken, kabuğunun hafifleyen yerlerinin ise magmanın basıncı ile iletmesi ve yükselmesi demektir. Kabuktaki bu hareketler çok yavaş, adete kımıl kımıl devam eder, fakat sonucunda çok kısa sürede, çok şiddetli bir enerjinin açığa çıkmasına, kabuğun zayıf noklarında depreme yol açar.
Klimatolojide rüzgarın basit bir tanımı vardır "basınç farkından doğan yatay yönlü hava hareketidir". Basınç farkı ne kadar fazla ise rüzgarın şiddeti de o kadar hızlıdır. Basınç dengelenince rüzgar durur. Coğrafya öğretmeni olduğum için örnekler de alanımla ilgili oluyor doğal olarak. Ülker arası ilişkilerde bulunduğumuz jeopolitiğin gereği olarak ülkemiz de "Denge politikası" uygulamaktadır. Kişiler arasındaki ilişkiler de bir denge üzerinde yürür.
Size en büyük hayal kırıklığını, gereğinden fazla değer verdikleriniz yaşatır. Çocuklarınız arasında hepsini ayrım yapmadan seversiniz elbette, ama en çok zaafınız olan çocuğunuz, sizi en çok üzendir.
...Manevi dünyanız ile maddi dünyanız da belli bir denge içinde olmazsa mutlu olamazsınız. Evet "yarın ölecekmiş gibi ahiret için, hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için" denir ya öyle de olmalı. Kazanmak için herşeyi mubah sayan, adeta paraya tapan bir nesil geliyor gümbür gümbür. "Adabı muaşeret" diye bilenen, toplumun süzgecinden geçmiş edepli olmayı ve görgülü davranmayı öğütleyen bu davranış kotlarını hiçe sayan, bunları alaya alan, bu duyguları gereksiz romantizm olarak gören bir anlayış salgın hastalık gibi gençler arasında hızla yayılıyor. Sanayileşme ile birlikte kentleşmenin dayattığı "çekirdek aile" yapısı, "ataerkil aile" içinde torunlarını büyüten nine ve dedeleri "Yaşlı bakım evi", "Huzur evi" gibi adeta "Toplama Kampı" kıvamında yerlere mahkum ederek, toplumdan tecrit etti, geçmiş ile geleceğin bağlarını koparttı. Evet bir çok alanda dengeler bozuldu, yukarıda doğal olaylarda örnek verdiğim gibi tekrar dengeler oluşacak, ancak bu uzun ve sancılı bir süreç olacaktır. Sabırla, metanetle ve hatalarımızdan dersler çıkararak yürümemiz gereken bu meşakkatli yolda, dengelerin yerine geldiği, herşeyin yerli yerine oturduğu günlere kavuşmak dileğiyle sağlıcakla kalın...

Paylaş:
2 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (1)

4.0

100% (1)

Kıssalardan hisseler 20 Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kıssalardan hisseler 20 yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Kıssalardan hisseler 20 yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL