Gün geldi ağladığım günlere ağladım. hz. ebubekir
Bu toprağın sesi
Bu toprağın sesi

ANADOLU'NUN KÜLTÜR ELÇİLERİ (1)

Yorum

ANADOLU'NUN KÜLTÜR ELÇİLERİ (1)

0

Yorum

2

Beğeni

0,0

Puan

212

Okunma

ANADOLU'NUN KÜLTÜR ELÇİLERİ (1)



Anadolu’nun Kültür elçileri yazı dizimin ilk makalesinde Mehmet Ali Abakay, Hasan Özpınar, M. Fırat Gül hocalarımı siz değerli okurlarıma tanıtmış idim. Bu hafta ise Ülkü Ünal, Ercan Aslan, Koray Faydacı ve Rahmetli Yunus Zeyrek’ten bahsedeceğim;

ÜLKÜ ÜNAL

Halkbilimi araştırmacısı, edebiyatçı, yazar. 15 Kasım 1961, Aydın köyü / Ardanuç / Artvin doğumlu. Aslen Ardanuç Sakarya köyü Gencogil sülalesindendir. Sosyal medyada tanıdığım Hemşehrimiz Ülkü Hanım Memleket sevdası Yöresel yemekleri, Adetleri, Gelenek, Görenekleri, Manileri, Savaş hatırlarını toplayan derleyen kitaplaştıran Bir kültür elçimiz olarak Artvin yöresi ağırlıklı saha çalışmaları ile tanınmakta, Rahmetli Yunus Zeyrek’ten kendisini telefonda dinlemiştim. Ülkü Hanımın Çalışmalarına büyük önem verdiğini gözlemlemiştim.
Çeşitli dergilerde ve internet sitelerinde yayınlanmış yazıları bulunmaktadır. Sempozyumlarda ve TRT de Artvin ve Ahıska halk kültürüyle ilgili programlara konuk olmuş bildiri sunmuştur.
Halkbilimi alanındaki makalelerini; Erciyes, Millî Folklor, Folklor-Halkbilim, Folklor-Edebiyat, Atabarı, Ahıska, Şavşat, Gurbet dergilerinde yayımladı. (1)

ERCAN ASLAN
Aslen Ordu Ünyeli olan Ercan Hocamız ile tanışmamız yine sosyal medyada oldu.

Ercan ARSLAN, 1978 yılında; Ordu İli, Ünye İlçesi’nde doğmuştur. Seydişehir Anadolu Öğretmen Lisesi’nin kurucu kadrosu içinde yer alan, bir tarih araştırmacısıdır.
2007 yılından itibaren Seydişehir’de Tarih Öğretmenliği yapmaktadır. Yaklaşık 10 yıldır Seydişehir’de bulunan Ercan ARSLAN, bu süre zarfında Seydişehir’in sosyo-kültürel ve tarihi dokusuna dair yayınladığı;
Adlarıyla Vatanı Yükselten Seydişehir’li Şehitlerimiz, Salnamelerde Seydişehir",
Şeriyye Sicillerinde Seydişehir, Çağlar Boyu Seydişehir ve Seydişehir Araştırmaları isimli çok önemli eserleri mevcuttur. Seydişehir Araştırmaları kitabını imzalayıp yollamıştı. Yine bir birinden önemli ve güzel çalışmalara imza atıyor, Seydişehir Seyit Harun Anadolu lisesi müzesi kuruldu. Ulusal basına konu olan bu müzeyi Seydişehir’e giden herkesin gezmesi gerekmektedir. Kendisine çalışmalarında başarılar diliyorum... (2)

KORAY FAYDACI

Koray Faydacı Sivrihisar Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde görev yapmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Pessinus Ören Yeri’nde 23 yıl görev yaptı. Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi ve Kültürel Miras Uzmanlığı okudu. İlçemize gelen yerli ve yabancı turistlere yılların birikimi ile hizmet vermektedir. KORAY FAYDACI aynı zamanda Sivrihisar Kültür ve Haber portalı editörüdür.
"ANADOLU’NUN ANTİK TANRILARI VE KİBELE KÜLTÜ" Makalemde soyadını yanlış yazmışım bu vesile ile özür diliyorum. Makalemde kendisinden Olaylar ve Sivrihisar çevresi hakkında bilgiler aldım. Ortak dostlarımız vasıtası ile tanıdığım Hocamı sizlere tanıtmadan edemezdim.
Bahse konu yazımızda biraz bilgi vermiştim. Çalışmalarında başarılar dilerim. (3)

YUNUS ZEYREK
Kendisi ile bir iki kez telefonda sohbet etme şansım oldu. Hastalığı ilerlemişti fazla yormamak adına telde kısa sohbetimiz oldu.
Yaptığı çalışmalar ile Ahıska Türkleri’nin sesi olmuştu. Şair, araştırmacı-yazar. 1956, Yolağzı (Sins Etip) köyü / Posof / Ardahan doğumlu. Günlüce köyünde başladığı ilköğrenimini Diyarbakır Silvan Yatılı Bölge Okulunda, lise ve yükseköğrenimini Erzurum’da tamamladı. 1979 yılından itibaren Pınarbaşı, Gökçeada ve Çan’da öğretmenlik, Tavşanlı’da Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü görevlerinden sonra 1988’de öğretmen olarak Almanya’ya gitti. Münih’te Türk kültür dersleri öğretmenliğinin yanında Türkoloji araştırmaları yaptı. Almanya ve Avusturya’da konferanslar verdi; Münih’te çıkan Türk gazetelerinde yazılar yazdı. Bizim Ahıska Dergisi’ni çıkarıyordu. (4)
Vefatından çok kısa süre önce görüşmüştük. Yüzyüze gelmek nasip olmadı. Bu vesile ile anmak istedim. Bizim Ahıska Dergisi yetim kaldı. Bir dava neferi adını tarihe şan ve şeref ile yazdırdı.

Yunus beyi saygı sevgi ve rahmetle anıyorum. Ruh’u şâd menzili mübarek devri daim olsun.
Haftanız ve Gününüz güzel Hızır Nebi ve Ricaül Gayb Erenleri yoldaşınız olsun.

Kaynak(1) Biyagrafya.com.tr/ÜlküÜnal
(2) Seydişehir Haber sitesi
(3) Sivrihisar Kültür Haber Portalı
(4) Biyagrafya/YunusZeyrek
Not: Bu makale 11 Mart 2025 Salı günü Orhangazi tv ve Orhangazi Lider gazetesinde tefrika edilmiştir.

Paylaş:
2 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Anadolu'nun kültür elÇileri (1) Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Anadolu'nun kültür elÇileri (1) yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ANADOLU'NUN KÜLTÜR ELÇİLERİ (1) yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL