Kılavuzu para olana her kapı açıktır. shakespeare
Hayrullah
Hayrullah

İtibar

Yorum

İtibar

6

Yorum

4

Beğeni

0,0

Puan

698

Okunma

İtibar

BİR YAHUDİ HİKAYESİ...
Gençliğimde Şişhane’de, "Sarı Madam" adında bir kahve vardı. İnsanlar oraya gelir, oyun oynardı. Aileler de gelir çay içer, simit yer, sohbet ederdi. Çok güzel bir Haliç manzarası vardı. Şişhane’den Hasköy’e dönen köşedeydi. Eskiden kahvenin anlamı, sadece oyun oynanan yer olmaktan çok uzaktı, tam anlamıyla sosyal bir ortamdı. Kaçamak sigara içmek için de çoğu zaman oraya giderdik..
Bir gün oranın müdavimlerinden Şapat diye bir bey geldi. Biz de yandaki masada arkadaşlarla oturmuş, çay içiyorduk. Adamın orta halli bir görüntüsü vardı ama sıkıntılı olduğu her halinden belliydi. Arkadaşları da bu durumu fark etmiş olacak ki, içlerinden biri, "Hayrola Şapat, bir derdin mi var?" dedi.
"Sormayın..."
İlk bulduğu boş sandalyeye çökercesine oturdu.
"Anlat be Şapat."
Adam anlatmaya başladı. Yanımızdaki masada oturduğu için anlattıklarını bir bir duyuyorduk.
"Benim dört tane dairem vardı. Bankada param vardı. Karımdan kalan ufak tefek birkaç mücevher de vardı. İki kızımı ve damatlarımı çağırdım ve ’Bunları size taksim edeyim, sonra birinizin evinde kalırım, yalnız yaşamak istemiyorum,’ dedim. Yaptım da. Her şeyimi onlara verdim. İki kızımda birer yıl kalacaktım, böyle konuşmuştuk. Baştan her şey yolunda gitti. Sonra bu anlaşma aylara, haftalara, şimdi de günlere indi. İkisi de kendi düzenleri bozulduğu için beni evinde istemiyor. Anlayacağınız, beni kapının önüne koyacaklar."
İshak Efendi diye bir adam, "Bu mudur senin bütün derdin?" dedi ; "Sen merak etme, yarın sabah burada buluşalım, senin derdini çözeceğim."
Biz olanları sonradan kahvenin sahibine sorarak öğrendik. Zavallı amcanın sonunu çok merak etmiştik. Bu iki amca, ertesi gün buluşmuş, İshak Efendi cebinden bir anahtar çıkarmış ve Şapat’a vermiş. Bu bir banka kasası anahtarıymış ve üstünde "OB" harfleriyle bir de numara varmış. "OB", Osmanlı Bankası’nın kısaltmasıydı. Bankanın itibarı da çok büyüktü.
"Bak, bu anahtarı hangi kızının evinde daha çok kalmak istiyorsan o evde kaybetmiş gibi yapacaksın. Dikkat et de nereye attığını unutma. Sonra ’anahtarım kayboldu’ diye ortalığı ayağa kaldıracak, sonra da bulacaksın. Kızın sana ’Bu ne anahtarı?’ diye sorduğunda, ’Ne anahtarı olacak, kasa anahtarı. Sen bütün varlığımı size verdiğimi mi zannediyorsun? Paralarım, tahvillerim, banka kasasında duruyor. Kimin evinde ölürsem, anahtar ve kalan servetim onun olacak. Kafamdaki plan bu’ diyeceksin."
Şapat Bey, İshak Efendi’nin bütün dediklerini yapmış ve sonradan takip ettiğimize göre de küçük kızının evinde krallar gibi yaşayıp ölmüş. Öldükten sonra kızı ve damadı anahtarı alıp bankaya gitmiş. Banka da onlara, "Ne böyle bir kasa numaramız var, ne de böyle bir anahtarımız," demiş. Şapat Bey bir de yazı bırakmış ardından : "Sizi ancak böyle adam edebilirdim!"
SONSÖZ : İbranice bir söz : “Yeş mamod, yeş kavod" ;
Yani : "PARAN VARSA, İTİBARIN DA VARDIR."

Paylaş:
4 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İtibar Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İtibar yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
İtibar yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Osman Akçay
Osman Akçay, @osmanakcay
5.1.2023 21:13:07
10 puan verdi
Bir anne-baba beş çocuğa bakıyor da bu devrin çocukları bir anne babalarına bakmıyorlar. Her yer huzur evleri ile doldu maalesef.
yakuphan kılınç
yakuphan kılınç, @yakuphankilinc
5.1.2023 15:17:17
Covid 19 virüs ismini kavod dan esinlenip de mi koydular acaba.
Ders verici anlamlı bir yazı okudum. Gönlünüze sağlık.
deniz_tayanç1
deniz_tayanç1, @deniz-tayanc1
5.1.2023 13:08:43
Ölüm çoğu için müşkül kurtuluş
Yaban olur sonda oğul ya da kız
Çalışıp kurtarmak öbür dünyayı

Çok saygımla Üstadım.
Evet ama nasıl?
Dua istiğfarı edelim, evladımıza hayır dua edelim.
Etkili Yorum
Gülüm Çamlısoy
Gülüm Çamlısoy, @gulum-camlisoy
5.1.2023 11:59:04
Günümüzün acı gerçekleri, değerli ağabeyim ve ciddi manada ibretlik bir hikaye.

Koşullar katlanmak zorunda olduğumuz ve aralıksız verdiğimiz mücadele.

Örnek teşkil eden çok insan da var çevremizde dikkatli bakarsak en başta bizler de hayatın ve insanların ne getireceğini bilemezken.

Yüreğinize emeğinize sağlık ağabeyim.


Var olsun kaleminiz.


En içten selam saygımla.
türkü diyarı
türkü diyarı, @turkudiyari
5.1.2023 11:51:41
10 puan verdi
İbretlik bir hikaye
Ders çıkarmamız gereken
Tebrikler üstat
Nurettin GÜLBEY
Nurettin GÜLBEY, @nurettingulbey
5.1.2023 11:13:28
Tebrikler Saygıdeğer Üstadım.Harika bir yazı ve günümüz gerçeklerini anlatan bir hikaye.Selam ve saygılarımla...
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL