Kötülük etmeden pişman olmanın en iyi şekli, iyilik etmektir. bretonne
metin nazmi
metin nazmi

DÜŞÜNEN İNSAN

Yorum

DÜŞÜNEN İNSAN

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

516

Okunma

DÜŞÜNEN İNSAN

Yaşam boyu hepimiz sık sık çelişki ve çıkmazlarla karşılaşır, en uygun çözümü bulmada farklı yollara başvururuz. Kimimiz bir çaba göstermeden işi oluruna bırakır, bazımız genel doğru-yanlışlara göre davranır, kimimiz de düşünceler arasında boğuluruz. Yinede her şeye rağmen biz insanlar hassas bir yapıya sahip olduğumuz için yalnızca kendi sorunlarımıza değil, çevremizde ki kişilerin sorunlarını da üzülürüz. İnsanlarımız daha çok kendi sorunlarından dışa dönük zeki ve konuşkan kişilerdir.

Ancak bunların böyle olmasının yanında insanlarımız çok rahat görünmesine rağmen, endişeli bir yapıya sahiptirler. İnsanlarımız fazla kısıtlamalara tahammülü olmayan insanlar olup yapılan kısıtlamalara fazla belli etmeden endişe ile bakmaktadırlar. Görebilen, işitebilen tüm duygularıyla çevresinde olan biteni ,türlü şekillerle algılayabilen algıladığın la da kalmayan bunlarla ilgili düşüncelerini duygularına aktarıp davranışlarını belirlemeye çalışan insanlardır.

En sağlıklı yol ise olayları onu oluşturan özel şartlarıyla değerlendirip ,kendimize özgü en uygun formülü bularak kavrayışları davranışlara dönüştürebilmektedir. Ne işi oluruna bırakmakla, nede çözümü başkalarından dilenmekle düze çıkmak mümkündür.

Önce çelişkiyi veya çıkmazı neyin, nelerin yarattığını bilmemiz gerekiyor. Onu ortadan kaldırmak, ancak nedenlerini giderebilmek mümkün. Tıpkı bir arızalı aracı tamir eder gibi. Kısacası yaşamımızda tek söz sahibi olabilmek için çelişkilerle, çıkmazlardan kendimize göre en uygun formülü kullanarak çıkmak, bunu yaparken gücümüzün farkına varmak istiyorsak kendimize en uygun düşüncelerle adımlarımızı belirlemeliyiz. Madem görüyor, işitiyor, hissediyor ve algılıyoruz, o halde duygularımıza düşüncelerimize ve davranışlarımıza kendimize ait imzalarda atabiliriz. Böylece çelişkilerimiz çıkmazlarımızı kendi beynimize ait çözümlerle giderebilir Olmalı mı olmamalı mı? Yapmalı mı ?Nasıl yapmalı ? sorularına kısa zamanda uygun cevaplar bulabiliriz. Birer düşünen insan olarak.

15 Haziran 1995 tarihinde yazdığım makalem’dir.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Düşünen insan Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Düşünen insan yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
DÜŞÜNEN İNSAN yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL