Davut Arkan
411 şiiri ve 11 yazısı kayıtlı Takip Et

İMAMHATİP OLMAK



80 li yılların 90 yıllara son sürat koştuğu bir dönemdi..İmam hatibi bitirdiğim yıllarda Rahmetli anam imam hatip olmamı çok arzu ederdi..
İmam hatipten hocalarım babamın bakırcı dükkanına gelir bakır tezgahının yanındaki sandalyelere oturur tavşan kanı çaylarını yudumlarlarken benim imamhatip olmam için sürekli babama telkinde bulunurlardı..
Tabiki bu telkinlerden bende bazan fırça bazan nasihat bazanda emir olarak nasibimi alırdım..
Oysa ki ben imam hatipten mezun olmanın imam hatip olmaya yeterli bir kariyere yetkinliğe ve ilme sahip olmadığına inanırdım..
Benim için imam hatip önce ilim deryası irfan ve ihlas okyanusu olmak demekti..
Sadece imamhatip olmak için ilim yeterli değil idi benim için ihlas ve takvanın yanında mutlaka fenni ilimleride bilmek demekti.
Benim için Bir beldede imam hatip olmak demek o beldede dini ve fenni ilimlerde danışılan biri olmak aynı zamanda bir baytar bir reçber bir marangoz bir çifci bir öğretmen bir sporcu bir arıcı bir şair bir inşaatcı bir otomobil ustası bir vaiz bir muaallim bir demirci bir bahcıvan bir denizci bir dağcı bir tarihci bir dergahda talebe bir tasafvuf erbabı Allah dostunun yanında talebe bir velinin yanında hiç olmaktan ziyade her şeyden önce Allahu tealanın razı olacağı bir kul olmak demekti..
Dini ve dünyevi mesele ne olursa olsun herkese yardımcı olan herkesin danışacağı herkesin müşkülini çözen herkese yardımcı olan herkesin gönlüne giren gönüllerde olan bir insan olmaktı imam hatip olmak ..
Bu meziyetlere sahip olacak bilgi beceri ilim ve tedrisata sahip ve layık olacak kabiliyeti kendimde görmediğim için çok sevdiğim ve ulvi bir görev olan imamhatip olamadım olmadım..
Bu sebepledir ki Biz bu ulvi göreve layık olamadığımız içindir ki Yüce Rabbim maddi olarak değil manevi olarak bu anlayışla yürümeyi ve gayreti bizlere nasip eyledi şükürler olsun..
Benim gözümde imam hatip demek Kanuni sultan süleyman han hazretlerinin süleymaniye camiine imamhatip görevlendirmek için aradığı şartlara haiz olmak idi..
Merak ediyorum Biz olamadık , acaba bu şartlara haiz olan Ülkemizde kaç imam ilahiystcı vaiz müftü imam hatip var ..
O yüzdendir ki bu gün aslında bu görevi ifa eden ve imamhatip şartlarına sahip olamıyanlara imamhatip değilde din görevlisi diyorlar...

1587’li yıllarda Süleymaniye Camii imamında aranacak vasıfların bir kısmı şunlardı:

“1. Alet ilimlerini ve yüksek ilimleri bilecektir.

2.Arapça ve Farsçayı mükemmel bilecektir.

3.Ayrıca Latinceyi de bilecektir.

4.İslamın yüce gerçeğini ortaya koyabilmesi için mukayeseli dinler ve dinler tarihini bilecektir.

5.Ata binecek, idman yapacak, sıhhatli ve yakışıklı olacak.

5.Güzel giyinecek, evli, hem de kendine denk güzel bir hanımla evli olacak.”

Beğen

Davut Arkan
Kayıt Tarihi:27 Eylül 2021 Pazartesi 19:25:28

İMAMHATİP OLMAK YAZISI'NA YORUM YAP
"İMAMHATİP OLMAK" başlıklı yazı ile ilgili
düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi diğer okuyucular ile paylaşın.


YORUMLAR
Osman Akçay
28 Eylül 2021 Salı 18:41:37
En önemlisi İslam'ı yaşamak,
yaşantısı ile topluma örnek olabilmek.

Ele verir talkını
kendi yutar salkımı
diye bir deyimimiz var.

Başkalarına söylediği şeyleri
kendisi uygulamayan kişileri
ifade etmek için kullanılan bir deyim.

İmam, ilmi ile amel ediyorsa
ne mutlu ona.

Aslında herkes bir imamdır.
İki kişi olunca
biri öne geçerek kıldırabilir namazı.

Paylaşım için tebrik ederim.


Cevap Yaz
Mustafa Çoban
27 Eylül 2021 Pazartesi 20:00:31
Burada imam hatipli oldukça yüksek bir anlam yüklendiğini görmekteyim
*
Burada 1 imamdan Ata adet ayarı ilahi bir varlıktan bahsediliyor
*
Eğer bir insanın her şey olması mümkün olsaydı o zaman ilahel alemin binlerce milyonlarca sanatçıyı ayrı ayrı şekillendirme ezdi
*
Ben hayret ediyorum İmam kelimesine yüklenen bu kadar zengin manaya hayret ediyorum �mam ve Hatip cemaatin önüne geçip namaz kıldıran dini anlatmayı bilen kişi
*
Her şeyi bilen kişi değil İslamiyeti bilen kişi
Her şeyi çözen kişi değil
Ahlaklı olan kişi edepli olan kişi
İslam dinimi itikat amel ahlak ve hukuk bakımından iyi bilen insana insan olması İmam için yeterli bir sıfattır bunun üstünde fazladan olarak her ne öğrenmiş s o da onun için bir şereftir
*
Fakat imam hatibi yarı ilahi bir varlık olarak tarif etmek şahsen düşüncelerime göre doğru bir anlayış değil
*
Bununla birlikte bu kardeşimin İmam hatiplere verdiği değere saygı duyuyorum o saygısı için kendisine de teşekkür etmek isterim
*
Ama bir kere daha vurgulamak istiyorum İmam Hatip her şeyi bilen kişi değil İslamiyeti bilen ve yaşayan kişinin ismidir mevcut imamlar yapar yapmaz o ayrı bir mesele ama imam hatibin olması gereken ana basit budur Her şey değil İslam edebilen ve yaşayan kişi böyle olan imamlarımızın Allah razı olsun
*
Çabası ve gayreti sebebiyle bu yazıyı yazan değerli saygıdeğer kardeşim eden selam ve hürmetlerimi sunuyorum bazı fikirlerine katılmazsan bir ya sahip olduğu gayretten dolayı saygı duyuyorum Allah ondan da razı olsun iyi akşamlar selamlar

Cevap Yaz
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Edebiyatdefteri.com'u kullanarak Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.