Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
notes
notes

Ben körüm

Yorum

Ben körüm

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

671

Okunma

Ben körüm

Parçası olduğum gezegenden zorla koparılmış bir taş parçasıyım. Bir bütüne aitken bütünü çevreleyen çemberin dışındayım artık. Takip ettiğin yörüngeden kopmuşsun, ne yaparsın? Elbette başıboş dolaşırsın. Peki, hür mü hissedersin kendini, eksik mi hissedersin ya da? Varlığın tanımlayan ama senin cepte garanti gördüğün düzen, içinden tek bir çubuğun çekilmesiyle bozuluveriyor işte böyle. Ayağınız, önünüzde duran küçük bir taş parçasına takılıyor, siz de önünüze serili düz yolda – ki bunu hiç de düz yol varsaymıyordunuz yere kapaklanıyorsunuz. Aklınızda hep aynı sorular: Nereye kaçayım, nerede saklanayım? Cevabınız da yok, bilmiyorsunuz. Evrenin sonsuz karanlığında dolaşıyorsunuz, tıpkı bir asteroit gibi. Yapmak istediğiniz tek şey hiçbir gezene bağlı olmadan, hatta onlardan kaçarak yaşamak. Ben de öyle yaptım. Çünkü göremediğim her şey yüzüme haykırıyordu: “Buraya ait değilsin!”
Kimse belki nezaketinden, belki acımasından dolayı, belki de başka başka sebeplerden, önemli de değil doğrudan bir şey söylemiyorlardı ama göremediğiniz “bir şey”den çıkan her ses yüreğinizde böyle acımasız yankılanıyordu: “Hey sen! Buraya ait değilsin!”
Başınızı kaldırdığınızda gece karanlığında size yoldaş olan ay var ya, kör olmadan önce onun aydınlık yüzüydüm (onun aydınlık yüzündeki bir ışıltıyım). Gözlerim kör olduğunda kendimi oradan kopardım. Artık kendi karanlığımdayım, ayın karanlık yüzüyüm.
Geceleri hep aynı kâbusa yatıyorum. Satranç tahtası üzerinde, kamyonetimle ilerliyorum. Taşların aralarındaki incecik sınır çizgileri sırat köprüsünü dönüşüyor… Devasa “dünya taşır” kamyonumla –ki dünyayı taşıyor gerçekten- sırattan geçmek zorundayım. Herhangi bir kareyi az biraz işgal ettiğimde karedeki taş gözlerimden çekip yakalıyor beni, yavaş yavaş söndürüyor onun ferini. Karanlık beni yutuyor, kan ter içinde ben uyanıyorum. Gözlerimi açtığımda beni yutan karanlığın içindeyim yine.
Beni çemberin dışına iten yaşama yeniden tutunabilmek, kaybettiğim yörüngeme yeniden dönebilmek ya da yeniden gece parlayan ışıltı olabilmek için ne yapmam gerektiğini bilmiyordum.
Evet, etraf hâlâ karanlık, yaşamın tüm renkleri zift bir siyaha daldırılıp çıkartılmış, ateş böcekleri bile göz kırpmıyor burada yıldızlara. Bu benim dünyam, geceden karanlık bir dünya. Artık güneşim yok benim. Körlüğümle hiçliğe terfi eden her şey, şimdilerde sesle var oluyor, kokuyla var oluyor. Önceden görmek yeterdi. Dikkatsiz bakışlarla etraftan ihtiyacımı alır geçer giderdim. Dinlemezdim, koklamazdım. Dinlemeyi tekrar öğrendim. Bir yemeğin kokusunu koklar gibi hayatı kokluyorum. Bir müziğin ritmini yakalar gibi, her sese kulak kabartıyorum.
Etraftaki her sesi duyuyorum, dinliyorum. Onlar bana yürüdüğüm yolun resmini çiziyorlar, kokular ise resmin alt zeminindeki katları açığa çıkarıyor.
Çünkü ben körüm.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Ben körüm Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Ben körüm yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Ben körüm yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
14.7.2020 21:05:44
Beğeni:
0
Okunma:
671
Yorum:
0
BEĞENENLER
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL