Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
mehpare gökçe
mehpare gökçe

KAVURGA

Yorum

KAVURGA

5

Yorum

3

Beğeni

0,0

Puan

1342

Okunma

KAVURGA

KAVURGA

Kedi ciğer gözler gibi ocağın etrafında dizilirdik. Saç ekmeğinin yapımı bittikten sonra öğsüler maşanın ucuyla ite kaka toplanırdı sacayağının altına. Ocaktan indirilen ekmek sacı, hart hart kazınırdı ersün denilen aletle. En makbulü, en güzeli meşe külüydü. Boş yağ tenekesinde biriktirilen kül getirilirdi ocak başına. Ne olur ne olmaz denilerek, önce besmele çekilirdi. Ne de olsa kül “ecinni” denilen varlıkların barınma yeriydi… Bir büyük tasla kalbura konulan kül, ocaktan indirilen sacın ortasına elenirdi. Sonra da iki yanından tutularak dikkatlice sacayağının üzerine konulurdu. Saçtaki külün bir müddet iyice kızması beklenirdi. Biz çocuklar harıl harıl mısır koçanlarını eteğimize ufalardık. Külün ısınma kıvamını anlardı analarımız. Çok değil, bir kaç avuç külün içine mısırlar konulur çarçabuk iki pişirgeçle ahenklice karıştırılırdı. Mısırlar tek dük patlamaya başlarken ocak başından kovulurduk. Özenle kavrulan mısırlar tekrar ocaktan indirilir ve iyice elenirdi. Eşarplar önce üçgen yapılır, sonra tekrar katlanırdı. Katlanan eşarplar sıkıca arkadan belimize bağlanırdı. En mutluluk verici olanı annemin “Bi çakılda yerinde dur be kızım!” demesiydi. Mısırlar soğumadan göbeşimize sarılı eşarbın içine avuç avuç doldurulurdu. Seğirderek avludan dışarıya çıkardık. Sonra da sırayla otururduk seyirlik tepesinin yamacına. Göbeşimize bağlı eşarbın içine elimizi daldırıp, gedik dişlerimizle kavurgalarımızı kıyır kıyır yerdik.
Bizim mutluluğumuz şimdiki çocuklardan çok farklıydı. Çünkü biz, kaybolmasın diye boynuna silgi takılan çocuklardık. Kitaplarımızı paramızla alırdık. Defterlerimizi silip silip kullanırdık. En önemlisi düştüğümüz yerden hep kendimiz kalktık…
Yazan: MEHPARE GÖKÇE

Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kavurga Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kavurga yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KAVURGA yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ozan aksi
ozan aksi, @ozanaksi
25.4.2020 17:13:45
Hepimizde hayal ve umut vardı
Külde nohut kavururduk mutluyduk
Bahçemizde ceviz vardı dut vardı
Yelde harman savururduk mutluyduk
Güzeldi hocam. Ama kıymetini bilmeden geçip gitti o yıllar. Allah'a emanet olun.
Minos
Minos, @minos
21.3.2020 14:42:30
Biz Sivaslılar buğdaydan yapardı kavurgayı.
Bir de içine çetene kadardık yadına doyum olmazdı
Etkili Yorum
Suat Zobu
Suat Zobu, @suat-zobu
21.3.2020 13:37:49
Tüm kullanılan aletler öz Türkçe. Ensün, pişirgeç, evirgeç, çevirgeç, yaslağaç ve pek çokları. Maalesef tümü unutuluyor.

Çok eskilere götürdünüz sağ olun.

Selamlar.

Sağlıklı günler..
Bedri Tokul
Bedri Tokul, @bedri-tokul
21.3.2020 12:41:37
Ve... Ne kadar mutluyduk değil mi ne kadar?
Güzeldi o günler. Çok güzel...
Teşekkürler.
Araf Motel
Araf Motel, @arafmotel
20.3.2020 02:56:25
10 puan verdi
Avuç avuç gavurka, börtme ve bobbak kokusu geldi burnuma. Ve de sacın kenarında pişirilen mayalı bazlamanın, zeytin yağına banıp banıp yenişi.. Maziye gedip geldik.. Saaolun :)
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL