3
Yorum
1
Beğeni
0,0
Puan
1045
Okunma
Resulullah efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir hadis-i şerif’lerinde:
لا يدخل الجنة من كان في قلبه مثقال ذرة من كبر
“ Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kişi cennete giremez” buyurmuştur. Kalpten hasedi, hırsı, kibri, nifak ve riyayı temizlemek lazımdır. İnsan ibadet çokluğu ile değil, nefsinin çirkin sıfatlarını temizlediği zaman mânen olgun olur. Çok hacca gitmek, geceleri uyumayıp ibadet etmek kemalat ölçüsü değildir. Nefsinin çirkin huylarını temizleyen az ibadet etse de, nefsini temizlenmemiş olanın çok ibadetinden Allah’a daha yakın olur. Kötü ahlakın kaynağı olan nefis terbiye oldukça kalpteki kötü ahlak da gider. Onun yerine karşıtı olan güzel ahlak yerleşmeye başlar. Haset yerine kanaat ve rıza, hırs yerine tevekkül ve samimiyet, cimrilik yerine cömertlik, kibirlilik yerine tevazu ve fedakarlık ile halka şefkat, nifak, riya ve fesat yerine iman ve ihlas yerleşmeye başlar. Manevi olgunluk, çirkin ahlak yerine Allahü teâlânın beğendiği güzel ahlakı koymakla mümkün oluyor.
Resulullah Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem buyurmuş:
إِيَّاكُمْ وَ الْحَسَدَ فَإِنَّ الْحَسَدَ يَأْكُلُ الْحَسَنَاتِ كَمَا تَأْكُلُ النَّارُ الْحَطَبَ
“Hasetten (kıskançlıktan) sakının. Çünkü kıskançlık, ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi iyilikleri de yer bitirir.”
Haset Allahü Teala’nın nimetlerinin başkasının elinde bulunmasını istemek, çekememektir. Enes Bin Malik (r. a) rivayet ettiği bir hadis şöyledir :
Resulullah Efendimiz (s. a. v),
‘Ey çocuğum! Hiç kimseye kalbinde bir kin beslemeden sabahlamaya ve akşamlaya gücün yeterse öyle yap! ‘buyurdu. Bir müddet geçtikten sonra yine bana,
‘Ey Çocuğum! Bu benim sünnetimdendir. Kim benim sünnetimi İhya ederse o beni seviyor demektir. Kim de beni severse o cennette Benimle beraber olur buyurdu’ buyurdu
Muhammed Diyauddin Hazretleri şöyle sohbet etmiştir:
- Sen Allah için hizmet edip etmediğini anlamak istiyor musun? O zaman senden daha büyük bir Alim gelse ve o bir şeyler anlatsa, o vakit üzülür müsün, sevinir misin? Eğer o konuştuğunda, ben sustum diye üzüldüysen, bu yaptığın hasrettir. Yok eğer, “Ben bu kimse kadar anlatamadım. İyi ki geldi, Ümmeti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem istifade etti” diye düşünürsen, bu yaptığın Allah için hizmettir. Gavs-ı Bilvanisi Hazretleri şöyle anlattı:
- Ben aşırı günah işleyenlerden korkmuyorum! Fakat kalbinde kibir ve gurur olanlardan daha çok endişeleniyorum. Korkarım ki onlara, Hatme ve teveccüh tesir etmez. Onlar, nasihattan etkilenmezler. Ayet ve hadisler akıllarınca tevil ederler.
Neredeyse Allah’ın ilahi hükümlerini kendi nefislerine uydurmak isterler. Sadatı Kiram efendilerimiz, kibirli olanları sevmez,. Çünkü kibir, kişinin küfür halinde ölüp gitmesini sağlar. Ebu Cehil gibi nice Kureyş ileri gelenlerinin ölüp gitmesi kibirleri yüzündendir.
Dr Ahmet Çağıl, yar ile şimdi kitabından…