Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
Taha Yasin Gülbeyaz
Taha Yasin Gülbeyaz

Kuru Firdes

Yorum

Kuru Firdes

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1006

Okunma

Kuru Firdes

.



O zamanlar çocuktum, kadınlar gün yaparlar haftada iki üç gün biribirlerine misafirliye giderlerdi, sıraya konulmuş rutin misafir gezmelerinin ikramları arasında da çay, yanında bisküvi yada pasta veya kısır ikramları yapılır, akşama doğruda misafirlik sona erer herkes evine, ocağına dağılırlardı..

Annemlerin misafir gezmelerinin arasında, Ayşe ablalar, Sabahat hanımlar, Kadriye teyzeler gibi, bir de mahallede dört tane Firdes (Firdevs)’ler vardı, karıştırmamak, yanlış yere gitmemek, yanlış kişiden bahsetmemek için bu Firdes’lerin lakaplarıda vardı, mesela; 1- Kuru Firdes, 2- Sulu Firdes, 3- Gelin Firdes, 4- Kız Firdes..

1- Kuru Firdes : çok zayıf olduğu için adına kuru Firdes koymuşlar, ben hepsini de gördüm ve tanıdım, kuru Firdes çok zayıf bir fiziki yapıya, neşeli, hoş sohbet bir kişiliğe sahipti.. Kocası Ferit amca belediyede itfaiyeciydi, çoğu zamanda beni bakkala gönderir sigara, meyva-sebze aldırırdı, yani bonkördü anladığım kadarıyla o masrafa karşı kuru Firdes’in kuru olmaması bilakis şişko olması gerekirdi ama demek ki bünye o kadar, kuru Firdevs ölene kadar kuru olarak kalacak, Kuru Firdes olarak ölecekti. (Mekanları Cennet Olsun)

2- Sulu Firdes : Şişman olduğu ve mahallede çokca Firdes olduğu için, şişman Firdes ablanın ismini de Sulu Firdes koymuşlardı, mazlum, sessiz bir yapısı vardı, kocası Kerim dayı ziraat bankası önünde ayakkabı boyacılığı yapıyordu, kendiside karısı gibi şişman değil bilakis çıta gibi zayıf bir yapısı vardı, ama kerim dayı çok bonkördü elinde eve götürdüğü büyük kırmızı elmaların hemen yarısını çocuklara dağıtır öyle giderdi eve.. Kerim dayının hanımı Sulu Firdes abla şişman oluşundan mahalleli tarafından mecburen Firdes’lerin karışmaması için adına Sulu Firdes konmuştu, Sulu Firdes’in bir kızı vardı oda başka şehire gelin gitmiş, Kerim dayı ve Sulu Firdes abla yanlız yaşıyorlardı..(Mekanları cennet olsun)

3- Gelin Firdes : Firdeslerin çokluğundan ve evli olduğu için onun lakabıda Gelin Firdes konulmuştu, gelin Firdes sulu Firdes ve kuru Firdes’ten daha genç benim emsallerde çocukları vardı.. Gelin Firdes’in kocasıda çiftçiydi, kocası Ekrem amca uzun boylu folklörcü, mahallede düğünlerin oyun başı şalvarlı, şapkalı güzel bir insandı.. Gelin Firdes ablanın benden 5-6 yaş büyük bir oğluda evlilik yaptıktan iki yıl sonra ardında bir çocuk bırakarak vefat etti.. Gelin Firdes ve Ekrem amcaya Allah uzun, sağlıklı ömürler versin..

4- Kız Firdes : Kız Firdes ablada bitişik komşumuzdu, babası ölmüş, annesiyle birlikte yaşıyordu, evli olmadığı için mahalledeki dört Firdes’ten biri de kız Firdes’di.. Kız Firdes abla sonradan 3-5 ev ötemizde bankada çalışan Zülfü abimizle evlendi, annesi yine bitişik komşumuz olarak kaldı, çok sürmedi kız Firdes’in annesi de öldü. (Mekanı cennet olsun)..Kız Firdes ablamız ve eşi Zülfü abimize Allah selamet versin..Firdes ablamız
evli, mutlu, çocuklu olmasına rağmen hala mahallede kız Firdes olarak anılır.

Her mahallede dört isimdaş kolay bulunmaz, bulununca da atalarımız en güzel yöntemi ve hitabı buluyorlar..
Şimdi aynı isimden dört kişi aynı mahallede olsa, biribirlerine gidiş gelişler olmamakla beraber, olsa da sanırım daha kaba lakaplar takılırdı.


Dua ile..

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kuru firdes Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kuru firdes yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Kuru Firdes yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL